szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Cambridge-i Egyetem frusztrált diákjai pusztán kényelmi okból találták fel a webkamerát, az első ilyen eszközzel egy kávéskannát figyeltek meg.

A külső vagy éppen laptopba épített formájában ma már szinte minden háztartásban lévő webkamera legelső példányát abból a célból készítették el 1991-ben a Cambridge-i Egyetem diákjai, hogy ellenőrizzék a számítógépes laboratóriumhoz tartozó pihenőszobában lévő kávéskanna töltöttségi szintjét - írja a TechCorner.

A pihenőszoba ugyanis nagyon távol esett a laboratóriumtól, így rendkívül kellemetlen volt többpercnyi séta után a helyszínen rájönni, hogy elfogyott a kávé. Éppen azért Quentin Stafford-Fraser és Paul Jardetzky összebarkácsolták az első, másodpercenkét egy képkockát rögzítő webkamerát, melynek képe egészen 2001-ig volt elérhető az interneten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!