Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Az első mobiltelefonos hívást 40 éve, 1973. április 3-án indították egy 23 centiméteres készülékről. Az iparágban azóta rengeteg dolog történt, a mobiltelefon ma már egyre kevésbé mobil és legkevésbé telefon.

Stílusos módját választotta az idén 85 éves Martin Cooper, a mobiltelefon feltalálója találmánya világhódító útjára indításának. 1973. április 3-án fogta magát, és a világ első mobiljáról felhívta az egyik konkurens telekommunikációs cégnél dolgozó kollégája vezetékes telefonját, és bejelentette: ő most egy igazi mobiltelefonról beszél.

Martin Cooper és találmánya 2007-ben

A híváshoz használt készülék később a világ első mobiltelefonjaként kereskedelmi forgalomba is került, de csak 10 év múlva, 1983-ban. A Motorola DynaTAC 8000x 23 centi magas volt, egy 10 órán át tartó teljes feltöltéssel 30-35 percet lehetett telefonálni vele. A telefont 3995 dolláros áron kezdték el árulni, ami az USA központi bankja szerint mai értékre konvertálva nagyjából 9200 dollárnak felel meg. Ez aktuális árfolyamon számolva 2,1 millió forintot jelent. A Motorola DynaTAC magas ára és mai szemmel nézve kedvezőtlen tulajdonságai ellenére is sikeres volt.

Mit kíván a mobil nemzet?

A mobilok világa azóta érdekes fejlődési útvonalon ment keresztül. A hagyományos készülékekkel szemben egyre többen előnyben részesítik az okostelefonokat – az Ipsos adatai szerint jelenleg a magyarországi felnőtt lakosság 27 százaléka, azaz közel 2,3 millió ember rendelkezik ilyen készülékkel.

Az okosmobilok és úgy általában a mobilok legújabb korszakát az iPhone hozta el. Steve Jobs 2007. január 9-én mutatta be az Apple első okostelefonját, az iPhone-t. A készülék nemcsak azok mobilozási szokásait változtatta meg, akik vettek belőle, az iPhone megreformálta a teljes iparágat: megváltoztatta a később berobbanó, azóta az iPhone-on futó iOS-t megelőző Android rendszer irányát, bedöntötte a későn ébredő Nokiát és a BlackBerry pénzügyeit is. Az iránnyal együtt viszont a felhasználás módja is rengeteget változott.

Kevésbé mobil, kevésbé telefon

A mobiltelefonokból “telefon” rész egyre inkább kikopik – legalábbis ami a hagyományos, nem VoIP telefonálást illeti –, és az SMS is túl van már a csúcsponton. Az Ipsos kutatása szerint a magyarországi okosmobilosok napi 75 percnyi mobilhasználattal töltött időből csupán 7 perc 25 másodpercet fordítanak telefonálásra, míg 9 perc 51 másodpercet facebookoznak, 9 perc 16 másodpercig híreket olvasnak és 2 perc 34 másodpercig használják a Twittert. A nők átlagosan 10, a férfiak pedig 18 alkalmazást telepítenek készülékükre.

Ha jobban megnézzük a trendet, akkor a mobiltelefon kifejezésből nem csak a szóösszetétel második tagja gyengül, hanem az első is a “kevésbé egyszerűen hordozhatóság” irányába halad. Nem is olyan régen még a több elektronikai eszköknél megfigyelhető “minél kisebb, annál high-techebb” volt a jelszó, a mobilok mérete az utóbbi években növekedésnek indult. Míg a kilencvenes évek népszerű mobiljai is csak 12 centis magasság körül voltak – a cikk szerzőjének első mobilja, a Siemens C25 kilógó antennával együtt is csak 11,7 centis volt –, addig az egyik feltörekvő kínai gyártó az idén januárban, Las Vegasban tartott CES szórakoztatóelektronikai vásáron már egy 16,3 cm-es készüléket mutatott be. Ráadásul a Huawei-re hamarosan a legnagyobb mobilgyártó kontrázhat rá, ha minden igaz, a Samsung heteken belül bemutatja saját gigamobiljait.

Nyugati, de keletre tart

Ahogy a Martin Cooper által 40 éve kipróbált első mobil, úgy a mobiltelefónia következő pár évtizede is az Egyesült Államokhoz köthető, ma már egyértelműen Kína a központ, három tekintetben is.

Egyrészt a kínai gyártók, leginkább a ZTE és a Huawei, egyre nagyobb szerepet harapnak ki az értékesítési tortából, miközben – ahogy ez éppen a fenti CES szakkiállításon is látszott – egyre inkább átveszik az innovátori szerepet is. Ha a keleti vonalat teljes egészében nézzük, idesorolva a dél-koreai Samsungot és LG-t, a japán Sonyt, valamint a tajvani ASUS-t és HTC-t is, akkor még erőteljesebben látszik a kelet ereje.

Másrészt nem csak a kínai gyártók készülékeiben van kínai alkatrész: az Apple-től a Motorolán át a Nokiáig gyakorlatilag majdnem minden fontosabb szereplő keleten, azon belül is sokan Kínában, jelentős részük pedig a Foxconn valamelyik gyárépületében rakatja össze az otthon megtervezett készülékeket.

Harmadrészt a keleti fogyasztói piacok is erősödnek, olyannyira, hogy az Apple például – egy, a cégtől szokatlan lépéssel – az elmúlt időszakban élesen bírált és tisztességtelennek nevezett kereskedelmi módszerei miatt nemrég bocsánatot kért a kínaiaktól, érezve az önmagában is 1,3 milliárd fős lakosságú ország mint jelentős piac fontosságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!