szerző:
László Ferenc - Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A Samsung 2013-as okostelefon csúcsmodellje abszolút nem viccel, minden létező új fejlesztést megtalálunk benne. A gyártó által "élettársnak" aposztrofált készülék azonban nemcsak a technológia lehetőségeit mutatja meg, hanem azt is, hogy van még hova fejlődnie a mobiloknak.

Ha tavasz, akkor bizony új Galaxy S - így van ez már 2010 óta minden évben. A Samsung-féle droid galaxis legfényesebb csillaga tavaly a Galaxy S III (I9300) volt, melynek közvetlen utódmodellje, a Galaxy S4 (I9500/I9505) idén március közepén New Yorkban mutatkozott be, most pedig itt figyel az íróasztalon.

Ettől függetlenül a kollégák mégsem rohamozzák meg a készüléket, ennek pedig nagyon egyszerű az oka: az S4 lényegében teljesen úgy néz ki mint az S III, azt pedig ugyebár már mindenki jól ismeri. Kicsit alaposabb szemrevételezést követően persze gyorsan megállapítható, hogy ez bizony nem egy S III, ugyanis az S4 lényegében változatlan méretű előlapján jól érzékelhetően nagyobb felületet birtokol a megnőtt kijelző, ezenkívül pedig az oldaléleken körbefutó alumínium csík is árulkodó újdonság.

©

Kevés alumínium, sok műanyag

Az elődöt sokan kritizálták amiatt, mert Hyperglaze PR-duma ide vagy oda, az S III borítása lényegében teljes egészében műanyagból készült. Most itt van ez az említett alumínium keret, ami mindenképpen javít az összképen, de szerintünk a HTC One-féle komplett alumínium borításával az új Galaxy még mindig nem képes versenyre kelni. Az alaposan lekerekített dízájnon lényegében semmit sem változtattak a tervezők, az viszont mindenképpen pozitívum, hogy a korábbiakhoz képest néhány tizedmillimétert és pár grammot sikerült lefogynia az új nagyágyúnak. Ettől függetlenül a készülék mellett igazi törpének hat Apple iPhone 5, vagyis továbbra is előnyben az átlagnál nagyobb kezű és méretes ujjszerkezetű felhasználók. A feketén kívül egyébként fehérben is készül az S4, vagyis az uniszexualitás ezáltal szépen ki is van pipálva, valamint nem elhanyagolható szempont, hogy a telefon minősége általánosan kiváló.

©

Szebb kijelző

Míg tavaly sokan fanyalogtak amiatt, hogy az S III 1280x720 pixeles felbontású 4,8 colos Super AMOLED kijelzője nem RGB, hanem PenTile mátrixos, addig idén vélhetően kevesen cselekednek majd hasonlóan - pedig az S4 továbbra sem RGB mátrixos. Viszont a gyártó szépen csendben 1920x1080 pixelre (Full HD) emelte a felbontást, ami persze nem meglepő, hiszen ezt már a nagy riválisok is meglépték. A képátló 5 colra nőtt, így a pixelsűrűség végülis 306-ról 441 ppi-re növekedett, vagyis az 326 ppi-s iPhone 5-öt sikerült lazán beelőzni és a rekorder HTC One 468 ppi-jéhez képest is csak minimális a lemaradás. Az persze más kérdés, hogy a gyakorlatban amúgy is lehetetlen különbséget tenni 441 és 468 ppi között.

A Gorilla Glass 3 védelmet élvező display fényereje nőtt az elődhöz képest, azonban a rivális LCD-k szintjére még mindig nem sikerült eljutni. Ezenkívül hasznos újdonság, hogy télen akár egy teljesen mezei normál kesztyűben is használható az érintőpanel. A betűméret 5 fokozatban állítható és alaphelyzetben ugyancsak 5 választható betűtípust kapunk.

©

A képernyő felett a megszokott szenzorokon kívül egy remek notifikációs LED, illetve egy 2 megapixeles felbontású (Full HD videó) kamera is helyet kapott, alul pedig egy nyomó- és két érintőgomb figyel (menü, kezdőképernyő, vissza).

A jobboldalt elhelyezett bekapcsológombbal életre kelthető készülék az ébredés után rögtön újdonsággal, egy új lock-screennel fogadja az embert. A zárolóképernyő felső részén oldal irányban szkrollozható widgetek, alul pedig gyorsindító gombok pózolnak, a feloldás pedig a régi mellett egy új húzásos módon (fényeffekt) is kivitelezhető. Az alapképernyőn maximum hét oldal között lapozhatunk oldalirányban, egy pinch-to-zoom ujjösszehúzó gesztussal pedig azonnal áttekintő módba kerülhetünk.

A főmenü 4x5-ös rácsos, illetve 9-es listás megjelenítésre vehető rá, az egypontnullás felhasználók pedig minden bizonnyal örömmel veszik majd a nagyméretű gombokkal és puritán elemekkel operáló "egyszerű" üzemmódot. A Nature UX felhasználói felület alapvetően gyorsan megszerethető, és míg bizonyos tekintetben simán veri a HTC Sense 5-öt, más területeken azért még van némi lemaradása. A felülről lehúzható státuszsor maximálisan személyre szabható, ezenkívül pedig a kellemes térközökkel felvértezett virtuális QWERTY billentyűzet is simán lájkolható.

Böngésző, multimédia, beépített alkalmazások

Multi Window: böngésző és képnézegető osztott képernyőn
©

Egy 5 colos Full HD kijelző és egy négymagos csúcsproci vajon milyen böngészési élményt adhat? A megoldás könnyen kitalálható: a net a maga teljességében hasít a készüléken. Szintén nehéz belekötni a névjegyzékbe és a szervező funkciókba (az S Tervező nem valamiféle felsőbb rangú Samsung-lényre utal, hanem a naptárra).

Az FM rádió sajnos kimaradt a repertoárból, van viszont a hang témakörében S Voice, ami az Apple-féle Sirihez hasonló hangfelismerős okosság. Sajnos abban is hasonlít az Apple megoldásához, hogy még mindig nem tud magyarul. Szintén nem volt 100%-os élményünk a zenelejátszóval, de erről bővebben majd kicsit lentebb, az okos vs. intelligens bekezdésben.

Mozgókép terén már jobb a helyzet: bármilyen féle és fajta videó jöhet, akár felirattal is, a mozgókép ablaka pedig átméretezhető és bárhova odapakolható a kijelzőn, bár mondjuk ez már az S III esetében is így volt. Itt fontos megemlíteni a Multi Window funkciót: az osztott módba kapcsolt kijelzőn bármilyen két alkalmazás látható egyszerre, nem csak a videó + bármi kombinációt lehet tehát kihasználni. A mindennapi életben a böngésző + bármi kombó lehet még praktikus, kényelmes.

Ezenkívül említést érdemel még a tetszetős formába bújtatott Samsung Hub, az S Fordító, az S Jegyzet, illetve a TripAdvisor utazási ajánlóoldal adataiból dolgozó utazási funkcionalitás. A vadonatúj S Health egy egészségközpontú Samsung app, mellyel a bevitt és elégetett kalóriák egyaránt nyomon követhetők, illetve ez az alkalmazás meg tudja jeleníteni a készülék balalsó sarkába rejtett hőmérő és páratartalom-mérő értékeit.

A 13 megapixel az új sztenderd

A kamera is jelentős fejlesztésen esett át, így már nem csak 8, hanem akár 13 megapixeles felbontású felvételek is készíthetők vele - várhatóan ez lesz az idei csúcsmobilos sztenderd. Optikai képstabilizátor sajnos nem jár a pénzünkért, az azonban mindenképpen jó hír, hogy az objektív fényereje f2,6-ról f2,2-re nőtt. A legnagyobb választható fotófelbontás 4128x3096 pixel, a képarány 4:3 és 16:9 lehet, a HDR funkcióval pedig nagy dinamikaátfogású képek készíthetők rendkívül egyszerűen. Sötétben jól jön a LED-segédfény, illetve ha ezt nem akarjuk használni, akkor az ISO fényérzékenység felvehető egészen ISO800-ig. Van még Dual Shot, ennek lényege, hogy a két kamera egyszerre készít egy-egy felvételt és azok egy közös fotóra kerülnek, a dráma mód pedig mozgásfolyamatokat (például egy biciklis ugratás) örökít meg egyetlen látványos felvételen. Szólnunk kell továbbá az állítható fénymérésről, az arcdetektálásról, a legjobb arc feature-ről, illetve a panoráma üzemmódról. A Full HD videófelvevő a mai elvárásoknak megfelelően 30 fps sebességű MP4 felvételeket készít, és videózás közben akár fotózhatunk is.

©

Az akkkumulátor: a teljesítmény, ami meríti

A korábbinál hajszálnyival vékonyabb készülékházba sikerült egy, az elődjéhez közel 25 százalékkal nagyobb kapacitású, 2600-as akkumulátort bezsúfolni, mely az igen energiaéhes hardver ellenére is a korábbiaknál hosszabb használati időt biztosít. Ha nagyon nyúzzuk az S4-et, akkor nap végére garantált a lemerülés, de óvatos használattal akár két nap is elérhető. Egy lemerült S4-et vezeték nélkül is tölthetünk, de ehhez egy megfelelő Qi töltőt, illetve egy spéci hátlapot kell vásárolni az amúgy sem olcsó telefonhoz.

Míg egyes piacokon a nyolcmagos Exynos chipsettel kerül forgalomba a Galaxy S4 (I9500), addig felénk a négymagos Snapdragon 600 chipkészletes változat (I9505) lesz kapható. Ez utóbbiban egész pontosan négy darab 1,9 GHz-es Krait processzormag és egy Adreno 320-as grafikusgyorsító rejtőzik - a 28 nanométeres csíkszélességű, tehát abszolút naprakész vas kiváló működési sebességet produkál. Míg egyes riválisok mostanság még mindig Android 4.1.2-vel figyelnek ott a boltok polcain, addig a Galaxy S4 kapásból a legújabb Android 4.2.2-vel startol el, ami egyébként teljes joggal el is várható a legnagyobb gyártó legfontosabb mobiljától.

©

A 2 GB RAM minden körülmények között elegendőnek bizonyul, a 16/32/64 GB kapacitású flashmemória pedig parányi microSD kártyákkal egyszerűen bővíthető. Fontos, hogy a microSIM-et fogadó Galaxy S4 nem unibody kialakítású, tehát több riválisától eltérően egyszerűen szétszedhető, így például könnyen hozzáférhetünk az akksijához. (A műanyag hátlap egyébként ijesztően vékonyra sikeredett és szinte olyan hajlékony, mint egy papírlap.)

LTE is van a telefonban, de a HSPA-féle 42,2/5,76 Mbit/s-ra sem lehet egyetlen rossz szavunk sem. A dual bandes Wi-Fi a/ac/b/g/n szabványú, illetve kapunk még Wi-Fi Directet, DLNA-t, hotspot feature-t, Bluetooth 4.0-át, NFC-t és GPS-vevőt is (GLONASS). A felső élen lévő infravörös port TV-távirányítási lehetőséget biztosít, az USB OTG-nek köszönhetően szabványos USB perifériákat pattinthatunk a telefonra, egy megfelelő MHL-adapter révén pedig HDMI-kimenetet varázsolhatunk a microUSB-portból.

Okos, de nem eléggé intelligens

Érdekesen hangzik, de az érintőképernyős telefonon nincs is mindig szükség érintésre. Az Air View megoldással a mobil már 1 centiméteres távolságból érzékeli az ujjunkat, és így különböző előnézeti funkciók csalogathatók elő, az Air Gesture pedig már 7-8 centiméteres távolságból detektálja a kézmozdulatokat.

Valamikor azonban kézmozgás sem kell, elég okosan néznünk: az intelligens képernyőzárnak köszönhetően a kijelzőkép egészen addig nem megy le alfába, amíg a telefon érzékeli a nézésünket, a böngészőben pedig akár úgy is szkorollozhatunk, hogy fel-le mozgatjuk a fejünket, vagy éppen a telefont. Sőt, ha egy videó megtekintése közben elnézünk oldalra, akkor a készülék megállítja a videólejátszást, majd visszafordulásunkkor folytatja.

Az elméletben nagyon jól hangzó funkciók a való életben sajnos nem mindig működnek jól, de legalábbis nem intuitív a használatunk. A Galaxy S4 sokszor nem észleli a szemünket (illetve annak mozgását), így hiába érünk olvasás közben a cikk aljára, nem történik semmi. (Szemüveggel pedig még rosszabb a helyzet.) Ha beindul a szemmel mozgatott görgetés, akkor a mobil megdöntésével állíthatjuk meg a folyamatot, de ez sem mindig sikerül akkor és úgy, amikor és ahogy szeretnénk.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezen a téren nem feltétlenül a Samsungnak kell tanulnia, hanem a felhasználónak is lehetne. (Emlékezzünk csak Steve Jobs egy kijelentésére: nem az Apple tervezte rosszul az iPhone 4-et, hanem mi tartjuk rosszul, amikor telefonálunk.) Viszont míg a felhasználónak nem piaci érdeke, hogy egy adott szögben nézze a kijelzőt vagy megfelelő mértékben mozdítsa meg a telefont a görgetéshez, muszáj lesz a Samsung alkalmazkodni hozzánk. (Az iPhone 4 hibáját is az Apple javította végül, nem mi tanultuk újra a telefonálást.)

És a már említett zenelejátszós példa arra, hogy miért is csak okos, nem intelligens a telefon. Esetünkben a problémát a hangerő + hangzás + fizikai helyzet hármas jelentette. A készüléket normál pozícióba letéve, a zenét felhangosítva kissé vödörből szólónak tűnt a hang. A helyzet megoldásaként ösztönösen próbálja az ember képernyővel asztal felé fordítani a mobilt - hogy a hátsó hangszóró szabadon legyen -, ekkor azonban a telefon lekapcsolja a lejátszást. A lefordítás esetén való képernyőzár persze kikapcsolható, de mindez jól bizonyítja, hogy van hova fejleszteni, finomítani még a szolgáltatásokat.

©

Summa summarum

A Samsung ismét odatette magát és bár lényegében változatlan formában, de egy az elődmodellnél jelentősen nagyobb tudású, sokkal fejlettebb okostelefont készített. Az okos azonban továbbra sem intelligens - igaz, nincs ez egyelőre másként a konkurenseknél sem, és a többieknél valamivel előrébb jár a dél-koreai gyártó.

A Galaxy S III-ból eddig már több mint 50 millió példány kelt el világszerte és a Galaxy S4-gyel kapcsolatos tervek is nagyon komolyak: az április végén egyszerre 50 országban debütáló telefonból az első 30 napban mintegy 10 millió, június végéig pedig legalább 30 millió példányt szándékoznak eladni. Akkor, amikor a vízálló kivitele révén hódító és jó 30 ezer forinttal olcsóbb Sony Xperia Z már jó ideje piacon van, és akkor, amikor a HTC szerencsétlenkedik a körülbelül Galaxy S4 árban startoló One piaci bevezetésével.

És hogy mennyi az annyi? Nos a Galaxy S4 szolgáltatófüggetlen kezdőára bizony 230 ezer forint magasságában fog alakulni, ami nem kevés, mindenesetre bízhatunk abban, hogy a kezdeti őrületet követően jelentősen mérséklődni fog ez az összeg. Aki pedig beéri egy tavalyi, de még mindig is nagyon potens csúcsmobillal, az jó vételt csinálhat egy 110 ezer forintos, kifutóban lévő Galaxy S III-mal. Aztán jöhet a Galaxy Note III, az iPhone 5S, no és persze majd jövőre a Galaxy S5.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Elkülönítik idős és rossz egészségi állapotú hajléktalanokat Budapesten

Elkülönítik idős és rossz egészségi állapotú hajléktalanokat Budapesten

Elvtársi puritánság: Rákosiék a Várba költöztették volna a pártvezetőséget is

Elvtársi puritánság: Rákosiék a Várba költöztették volna a pártvezetőséget is

Az ellenzéki polgármesterek Orbánt idézve üzennek a kormánynak

Az ellenzéki polgármesterek Orbánt idézve üzennek a kormánynak