szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz tartalomellenőrző hatóság pénteken előbb betiltotta a VKontakte közösségi portált, amelyen korábban Vlagyimir Putyin államfő ellenfelei tiltakozó megmozdulásaikat szervezték, később a tiltást ugyanez a hatóság hibás döntésnek nevezte. A történtekről szóló közleményt feltették a hatóság honlapjára. A közösségi portálnál egyelőre nem tudták értelmezni, hogy eredetileg miért kerültek tiltólistára.

Georgij Lobuskin, a VKontakte szóvivője azt írta, hogy nem érthető a helyzet. A délelőtt folyamán az oldalhoz nem lehetett hozzáférni, egyesek a Twitter közösségi oldalra feltett felvételekkel bizonyították, hogy blokkolva volt a hozzáférés az orosz honlaphoz. A következő órákban még nem volt hír arról, hogy a honlapot el lehetett-e már érni.

Az orosz tartalomellenőrző hatóság később hibás döntésnek nevezte a lépést, úgy fogalmazott, hogy "emberi hiba történt, amit már sikerült elhárítani". A közösségi portál egyik alapítója és társtulajdonosa 28 éves Pavel Durov. Azóta vannak vitái a hatóságokkal, hogy megtagadta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi utasítását azoknak a fórumoknak a blokkolására, amelyeken 2011 decembere óta a Vlagyimir Putyin elleni tiltakozó megmozdulásokat szervezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!