szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindenben megfelel majd a médiumok elvárásainak a Google Németországban, az új helyzettel azonban éppen az ingyenes keresési listázás ellen tiltakozó cégek járhatnak rosszul. Ilyen elegáns és hatásos választ ritkán lehet látni.

Több német kiadó is arra szerette volna kényszeríteni a Google-t, hogy a cég fizessen a Google News szolgáltatásba behúzott elemek után. Az itthon is futó szolgáltatás lényege, hogy a felhasználók algoritmusok által válogatva és összegyűjtve kapják meg a médiumok híreit, amikből a Google oldalán csak egy címet és egy rövid leírást kapnak, a teljes cikkhez tovább kell kattintaniuk. Több németországi kiadó szerint azonban a Google-nek fizetnie kellene azért, hogy hírek címét és első egy-két mondatát megjeleníti.

©

A német törvényhozás engedett a kiadói lobbinak, így hamarosan már csak fizetés ellenében lehet megjeleníteni a fenti formában a híreket. A Google bejelentése szerint ők (természetesen) nem fizetnek, augusztus 1-jétől csak az ezt kifejezetten kérő médiumok híreit listázzák majd a Google News német kiadásában.

Mindez azért egy elegáns és remek húzás, mert a Google News helyi verziója havi 6 milliárd látogatást könyvelhet el, 6 milliárd olyan alkalmat, amikor a hírekre kíváncsi emberek ellátogatnak az oldalra, hogy egy-egy érdekes címre kattintva éppen a tiltakozó médiumok lapjain kössenek ki. Elképzelhető tehát, hogy a forgalom érezhető visszaesése után maguk a médiumok jelentkeznek majd, hogy szeretnék bejuttatni a tartalmaikat – ezzel bizonyítva saját korábbi tiltakozásuk nevetségességét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool

Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool

Szingapúrba helyezi át főhadiszállását a Brexit-hívő brit üzletember

Szingapúrba helyezi át főhadiszállását a Brexit-hívő brit üzletember