szerző:
Koncz Gábor

Minden vállalatnak vannak titkai, de az Apple-nél minden titkos. A cégnél uralkodó bizarr és extrém titkolózás kultúrája nemcsak a külső szemektől (és fülektől) véd. A cégnél elsődleges cél, hogy ne kerüljenek az információk rossz kezekbe, és jól tudják, ezek a kezek a saját munkatársaiké is lehetnek.

A titkolózás a Szilícium-völgynek már akkor részévé vált, amikor a környéken az ’50-es évektől folyamatosan megvetették a lábukat a hadiipari és számítástechnikai cégek, és az üzemek falain belüli munkáról nem szivároghatott ki semmi. Termékeny táptalajnak ígérkezett a mérnökökkel teli innovatív környezet Steve Jobsnak, akinek személyes döntéseit is végigkísérte a titkolózás: biológiai szülei felkutatásáról sem szólt senkinek, ahogyan végzetes betegségét sem verte nagydobra. Az üzleti életben már korán szembesült azzal, mekkora előnyt kovácsolhat egy cég a titkokból, a Xerox PARC-től lenyúlt fejlesztések tették termékeit innovatívvá és felhasználóbaráttá. Más kérdés, hogy Bill Gatesnek is sikerült lemásolnia az Apple termékeit.

Mennyország egy Apple-fanatikusnak

Adam Lashinsky a HVG Könyveknél ősszel megjelenő Az Apple kulisszatitkai (Inside Apple) című könyvében felfedi, hogy a cégnél mindig csak a megfelelő információkat közlik az adott szinten, az egész munkamenetre pedig a felső vezetői szinten látnak rá. A megbeszéléseken senki sem akarja kikotyogni a titoknak számító fejlesztést, így meg kell bizonyosodni afelől, a másik fél is be van-e avatva. „Sejtjeink vannak, mint egy valódi terrorista szervezetnek. Mindent a szükséges és elégséges jogosultságok elve alapján csinálunk” – nyilatkozta Jon Rubinstein, az Apple hardverüzletág egykori felső vezetője.

Az Apple-höz nemcsak toborzás, hanem akvizíció útján is sok dolgozó kerül, a bolti eladók nélkül mintegy 24 ezres az alkalmazott-létszám. Számos álpozíciót meghirdetnek, amikor a jelentkező a szerződése aláírásáig nem is tudja, mi lesz az igazi munkája és min fog dolgozni. Sőt, néha még azután sem világosítják fel. Van, hogy a munkatársak már tudják, mivel fog foglalkozni az új munkaerő, de ő maga nem, így hónapokig csak alapfeladatokat végez. Amíg meg nem bizonyosodnak az “újonc”megbízhatóságáról, addig még a kollégái mellé sem ülhet. Sürgős projekteknél éppen ezért keresnek inkább házon belüli embereket.

Az Apple székháza - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Az új dolgozók első munkanapja, amely mindig hétfőre esik, egy félnapos eligazítással kezdődik, amikor két dolog is szembesíti őket a titkolózás kultúrájával. Először is, a számítógépeik beállításánál (hálózatok, szerverek stb.) semmilyen segítséget nem kapnak, így rá vannak utalva, hogy kommunikáljanak másokkal. Létezik egy ún. iBuddy-rendszer is, mely szerint minden újonc kap egy mentort, akit felkereshet a kérdéseivel, de azoknak - állítólag - egy találkozásnál többre nincs idejük. Másrészt, mivel az információ milliókat ér, a biztonsági eligazításnál felhívják a figyelmüket, hogy ha rajtuk keresztül kikerül valami a cégtől, azonnal kirúgják őket és pert akasztanak a nyakukba.

Átláthatóság jó, titkolózás jobb?

Az Apple kampuszára, az Infinite Loopba látogató vendég sehol nem talál nyitott ajtókat. A vállalat cupertinói boltjában megvásárolható egy póló az alábbi felirattal: “Jártam az Apple kampuszán, de ennél többet nem mondhatok el”. A dolgozók sem élveznek teljes szabadságot a főhadiszálláson, a belépőkártyával nem lehet mindenhova bejutni, például a szentélynek számító dizájnstúdiót csak a kiváltságosok láthatják. Egy új projekt beindításakor megjelennek az ácsok, ablak nélküli lezárt szobák jönnek létre, új falakat húznak fel, és a fejlesztőkkel külön szerződést köttetnek a titoktartásról, amelynek részeként még a családjuknak sem beszélhetnek a munkájukról.

Mivel vezetői elvárás, hogy az ott dolgozók ne beszéljenek senkinek, semmilyen körülmények között a munkájukról, szinte tapintható a félelem. Az Apple-ösök nem igazán vegyülnek másokkal (még a TED-konferencián sem látni senkit a cégtől), társaságban pedig soha nem beszélnek a munkájukról, mivel tartanak az elbocsátástól. További frusztrációt gerjeszt az is, hogy hiába kapnak időt az alkalmazottak az fejlesztésre, igazából nem tudják, mire is lesz felhasználva az.

Sokak szerint Tim Cook képes lesz a jóval megszállottabb és karizmatikusabb zseni, Steve Jobs örökségét addig továbbvinni, amíg megfelelő utódot nem talál. Az igazi kérdés azonban az, hogy a cég jövőjében mennyire élvez majd prioritást az integritást és az elköteleződést erősítő külső és belső titoktartás a más vállalatoknál tapasztalható átláthatóság kultúrájával szemben.

 

A HVG Extra Steve Jobs-különkiadása már elérhető az újságárusoknál vagy megrendelhető a kiadó oldalán.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Beindult a nyomulás a budapesti hostelek piacán

Beindult a nyomulás a budapesti hostelek piacán

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Országszerte romlik a levegő minősége

Országszerte romlik a levegő minősége

Kacifántos a motoros kötelező biztosítás, akár horrorára is lehet

Kacifántos a motoros kötelező biztosítás, akár horrorára is lehet

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről