Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Korlátlan mobilozást engedő díjcsomagok ide vagy oda, aki nem szeretne havonta tízezret áldozni az (azon felül) ingyenes kommunikációra, annak még mindig nem a szolgáltatók tarifacsomagjai között kell keresgélnie. Illetve mégis, de fele annyiból is megúszhatjuk a telefonálgatást egy jól megválasztott mobilnetes tarifa és egy-két népszerű alkalmazás használatával.

A most már mindhárom hazai szolgáltatónál havi 10 ezer forintba kerülő korlátlan tarifacsomagok kevésbé kommunikált hátránya, hogy mindössze 500 megabájtnyi mobilnetezési lehetőséget tartalmaznak. Bár ez annyira azért nem kevés, az egyre több és jobb alkalmazást futtató okosmobilosok számára nem is feltétlen elég 30 napra.

Nem állítjuk, hogy ne lennének olyanok, akiknek ezzel együtt is jobban megéri a korlátlan csomag használata - sőt, örülünk, hogy a viszonylag barátságosnak mondható szintre esett az ilyen tarifák ára -, egy-két éves elköteleződés előtt mindenképpen érdemes megfontolni az olyan díjcsomagokat és a hozzájuk választható opciókat is, melyekben bár a korlátlannál jóval kevesebb pár száz perc beszélgetés (ára) van csak benne, cserébe 1-2 GB (vagy még több) adatforgalmazási keret is jár velük.

©

Gigabájtokban mérhető adatmennyiséggel ugyanis - és/vagy ha az ember napjának jelentős részét tölti wifis környezetben - már bátran lehet használni az ingyenes üzenetküldést és telefonálást lehetővé tévő szolgáltatásokat.

Facebook Messenger

A műfaj királya kétségtelenül a Facebook Messenger. Nem azért, mintha szolgáltatások garmadájával találkoznánk benne, hanem mert ismerősök hadával egészen biztosan fogunk. Míg az összes többi alkalmazás esetében legalábbis kérdéses, hogy ismerőseink zöme regisztrált-e, a Facebooknak nagy valószínűséggel közel mindegyikőjük felhasználója. Innen már csak annyi plusz szükséges, hogy okosmobiljuk legyen - ez a cikkben szereplő összes appnál követelmény -, és a korlátlan szöveges üzenetváltás mellett idén május óta már Magyarországon is ingyenesen hívhatjuk őket.

A wifin és mobilneten át is használható VoIP szolgáltatás használatához az Androidra és iOS-re elérhető Facebook Messenger alkalmazáson belül meg kell nyitni a kívánt ismerősünk chatablakát, a jobb felső "i" gombra kattintani, majd az így megjelenő slide-on értelemszerűen a "Free Call" menüponthoz érni, és már indul is a hívás. A facebookos hanghívás tapasztalataink szerint - megfelelő netkapcsolat esetén - kifejezetten tiszta, sokkal jobb hangminőséget biztosít, mint például a Skype.

Skype

Az ingyenes szövegelést a szó mindkét értelmében biztosító lehetőségek második legnépszerűbb szolgáltatása a Skype. Bár erre közel sem annyian regisztráltak, mint Facebookra, túl sokat nem kell majd magyarázni ismerőseinknek, hogy mire is kellene bejelentkezni ahhoz, hogy ingyen tudjunk velük telefonálni.

A Skype előnye a Facebookhoz képest, hogy többféle mobilról használható, az iOS és az Android mellett Windows Phone és BlackBerry platformokon is. Szintén a Skype mellett szól, hogy az előző megoldástól eltérően nem csak telefonról, hanem számítógépről, okostévéről és PlayStation Vita konzolról is tudunk segítségével hanghívást indítani és fogadni. (Sőt, több olyan vezetékes telefon is létezik, amelyik támogatja a Skype-ot.)

Aki nem csak rendszeren belül szeretne ingyen telefonálni, de a vezetékes és a klasszikus mobilszámok bár nem ingyenes, de olcsóbb hívásának lehetősége is érdekli, annak szintén a Skype lehet a legjobb választás.

Viber

Többéves hátránnyal indult, de mostanra egyértelműen felnőtt a Skype-hoz a Viber. Bár objektív adatok alapján a Skype-nak nagyságrendekkel több felhasználója van, a szubjektív érzékelésünk szerint a Viber nem sokkal kevesebb ismerős telefonjára van telepítve. Sőt, idén májusban megjelent az asztali gépekre telepíthető Viber Desktop, így a Skype korábbi hatalmas előnye eltűnt, Viberrel szintén lehet laptopról is telefonálni. És néhány hete arra is van mód, hogy hagyományos telefonszámokat is hívjunk vele, ráadásul a Skype hasonló megoldásánál olcsóbban.

A Viber előnye a Skype-pal szemben a szerényebb nethasználat (lásd a cikk végét).

A Skype után a Viber érhető el legtöbb platformra, úgy mint iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry, Symbian, Bada, valamint asztali környezetben a Windows, az OS X és a Linux.

LINE

Itthon kevesek által ismert és használt, de 300 milliós felhasználói bázis körül már meghatározó szolgáltatásnak nevezhető a LINE. A 11 nyelven (magyarul nem) és 230 országban (Magyarországon is) elérhető VoIP-telefonáló és üzenetküldő app különlegességét a a másoknál elérhetőkhöz képest hatalmas, látványos emotikonok jelentik, valamint a beépített, barátokkal közösen játszható játékok.

Itt tehát nem színtiszta üzenetküldőről van szó, hanem egy kicsit közösségibb, játékosabb megoldásról van szó. A LINE-t Windowson, OS X-en, valamint Androidon, iOS-en, BlackBerryn és Windows Phone-on is lehet használni, de fontos az ingyenes hanghívásokra egyelőre csak a mobilos kliensekből van lehetőség, asztali számítógépről csak üzentküldésre van lehetőség.

És a nagy kérdés: mennyi megát esznek?

A Viber egyik nagy előnye a Skype-pal szemben, hogy jóval takarékosabban bánik a nethasználattal - ami mobilinternetezés közben egyáltalán nem másodlagos szempont. Viberezni percenként kb. 240 KB-os adatforgalommal jár, ami egy órás beszélgetés esetében 14 megát jelent. Ennél többel kell számolniuk a Skype-ot használóknak, az alkalmazás kb. 500 KB-ot fogyaszt percenként, tehát 30 megabájtot óránként. A nokiás skype-olók viszont vigyázzanak: a számukra elérhető alkalmazás a hivatalos adatok szerint 3 megabájtot használ el percenként, tehát 180-at óránként.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A sofőrt fenyegették, mert a járvány miatt nem lehetett jegyet venni a buszon

A sofőrt fenyegették, mert a járvány miatt nem lehetett jegyet venni a buszon

Franciaországban egy 16 éves lány is belehalt a fertőzésbe

Franciaországban egy 16 éves lány is belehalt a fertőzésbe

Egyre többeknél fordul elő májrák

Egyre többeknél fordul elő májrák