szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több biztonsági szakértő és nagy technológiai vállalat is arra kéri a felhasználókat, változtassák meg jelszavaikat mindenhol, miután fény derült egy rengeteg webes szolgáltatást érintő, két éve létező komoly biztonsági hibára. Olyan népszerű vállalatok oldalai és szolgáltatásai is érintettek, mint a Facebook és a Google.

“Változtassa meg jelszavait mindenhol, különösen az olyan, fokozottan érzékeny szolgáltatásoknál, mint az e-mail, a tárhely és a netbank” – erre figyelmeztette a tumblres felhasználóit a Yahoo, de a BBC beszámolója szerint hasonló figyelmeztetést adtak ki független biztonsági szakértők is. A vészjelzést az után adják ki egyre többen, hogy fény derült egy 2012 márciusa óta meglévő, az internet legtöbb szereplőjét érintő biztonsági hibára.

A biztonsági rés az OpenSSL könyvtárban volt. Habár ez a név keveseknek lehet ismerős, a háttérben mégis a legtöbbekhez kapcsolódik: ezt a könyvtárat használják a felhasználók azonosítához, illetve a velük való kommunikáció titkosításához az online szolgáltatásokat futtató webszerverek 66 százaléka. Az OpenSSL emellett e-mail szerverek, chatszerverek és különféle hálózati alkalmazások titkosításáért is felel. A potenciális támadók a szerver és a felhasználó közti minden információhoz és a titkosításért felelős kulcshoz is hozzáférhettek, így vissza tudták fejteni az összes információt.

Az OpenSSL-t olyan cégek is alkalmazzák, mint a Facebook és a Google, a sebezhetőséget tehát az ő felhasználóikkal szemben is kihasználhatták, két éven át. A biztonsági rést a Codenomicon kiberbiztonsági cég és a Google egyik mérnöke fedezték fel, és azóta már a javítást is elvégezték.

Itt ellenőrizheti, hogy az ön által használt szolgáltatások érintettek-e. Egy másik cikkünkből pedig megtudhatja, hogyan generálhat magának nehezen feltörhető jelszavakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oxfam: A világ 10 leggazdagabb embere 500 milliárd dollárral gazdagodott a pandémia idején

Oxfam: A világ 10 leggazdagabb embere 500 milliárd dollárral gazdagodott a pandémia idején

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Véget ér a Renault Twingo pályafutása