szerző:
László Ferenc

A Nokia egészen a közelmúltig teljesen elzárkózott az Androidtól, most viszont itt a gyártó első olyan mobilja, mely, ha burkolt formában is, de a Google szoftverét futtatja. Kipróbáltuk.

Az IDC piackutató cég szerint 2014 első negyedévében a világ okostelefon-piacát egyértelműen az Androidban gondolkozó Samsung uralta, a koreai cég piacrésze meghaladta a 30 százalékot. Ehhez képest a hosszú éveken át messze világelső, a Microsoft által nemrég felvásárolt, majd nevet is váltó Nokia az első ötbe sem tudott bekerülni, a windowsos mobilgyártó a “futottak még” kategóriába tartozik.

A Nokia első embere korábban úgy nyilatkozott: a Samsung egyeduralmától való félelmük, és jelentős késésük miatt választották végül a Windows Phone platformot az Android helyett. Sokáig teljesen biztosnak tűnt, hogy nem is lesz Android rendszerű Nokia, aztán idén februárban hivatalossá vált, hogy a Nokia az X típusjelzésű, burkoltan Androidot futtató okostelefonjával szeretne eljutni a széles tömegekhez. A készülék most már a hazai boltokban is elérhető, abban azonban biztosak lehetünk, hogy ez a telefon nem fog igazán komoly karriert befutni. A miértre máris záporoznak a válaszok.

©

Zöld kacsa

A Nokia X dobozán sehol sincs feltüntetve a Google, vagy az Android név, ezenkívül pedig a platform jól ismert zöld robotja sincs sehol. Ehelyett egyes promóciós anyagokban egy aranyos kis zöld kacsával találkozhatunk, vagyis a gyártó maximum ilyen formában emlékeztet a tényre, hogy ez bizony mégis csak egy Android alapokon nyugvó okostelefon. Formálisabban megfogalmazva arról van szó, hogy a Nokia X a vállalat első olyan mobilja, mely az AOSP, vagyis Android Open Source Project pilléreire épít. A rendszer mélyén egy Android 4.1.2-es Jelly Bean található, mely a Nokia X Software Platform révén 100 százalékosan el van maszkírozva, ráadásul teljesen ki lettek belőle gyomlálva a Google szolgáltatásai. Tehát valahol Android, de ez amolyan tipikusan "hozott is, meg nem is" eset.

Androidos appok

Egyértelmű, hogy a Microsoft végül is azért adott egy esélyt az Androidnak, mert felhasználói oldalról jelentős igény mutatkozik az ilyen telefonok iránt, ami többek közt annak köszönhető, hogy több mint 1 millió alkalmazás érhető el a Google platformján. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a Nokia X-en nincs Play Áruház, helyette pedig be kell érnünk a mintegy 50 ezer tartalommal startoló Nokia Áruházzal.

A Nokia közlése szerint egyébként az androidos appok 75 százaléka lényegében teljesen kompatibilis a készülékkel, vagyis a fejlesztőknek csak újra kell azokat publikálniuk a cég saját áruházában. Pozitívum, hogy a Nokia Áruház nemcsak a bankkártyás, hanem a mobil operátori fizetési megoldást is támogatja, alkalmazáson belüli vásárlási lehetőség viszont jelenleg nincs benne és a jövőben sem lesz. Ha pedig valamit nem találunk meg az egyelőre csak ingyenes appokat felvonultató Nokia Áruházban, akkor azt egy másik, független áruházban jó eséllyel megtehetjük, erre viszont egy átlagos kezdő felhasználó nem biztos, hogy képes lesz.

Felhők gyülekeznek

Nyílt titok, hogy a Google mobil operációs rendszere nagyrészt a felhőre (cloud) építkezik, és ez a Nokia X esetében sincs másképp – csak éppen a Nokia üdvöskéje nem a Google, hanem a Microsoft felhőjét használja. Ennek megfelelően nincs Google Drive, van viszont helyette OneDrive, nincs Google Maps, van viszont helyette Here Maps, és még hosszan sorolhatnánk. Az viszont egyenesen botrányos, hogy a névjegyzékben egyáltalán nincs lehetőség Gmail account beállítására, vagyis ilyen irányból csak nehézkesen tudjuk a készülékre pakolni a kontaktjainkat. Summa summarum, aki azt hiszi, hogy a Nokia X egyszerűen egy Nokia brandes hagyományos androidos telefon, az bizony nagyot téved.

©

Külcsín, akksi

Ami a telefon dizájnját és minőségét illeti, a Nokia X hozza a gyártótól megszokott szintet, vagyis ismét egy teljesen korrekt megjelenést és a kategóriaátlagot meghaladó minőséget virító Nokia telefonhoz van szerencsénk. A napjaink gigantikus tepsimobiljaitól irtózók számára remek hír, hogy a készülékház szimpatikusan kompaktra sikeredett, így akár egy kézzel is remekül kezelhető a telefon, melynek tapintásérzete is teljesen rendben van. Nálunk egy matt fekete példány vendégeskedett, de ezenkívül fehér, zöld, vörös, kék és sárga színváltozatok is elérhetők.

A Nokia X nem unibody, hanem házilagosan egyszerűen szétszedhető kivitelű, így akár az akkumulátora is pillanatok alatt kicserélhető. Az akksi egyébként 1500 mAh kapacitású, ami a szerencsére nem túl nagy fogyasztás miatt akár 1,5 napos használati időt is eredményezhet.

©

Arzenál

A négyszögletes formavilágú Nokia X baloldala teljesen csupasz, az ellentétes oldalra pedig a szokásos hangerőállító gombpárra, illetve az on/off gomb került. A szabványos jackdugós füleseket a felső élen tudjuk csatlakoztatni, az akksitöltési-, illetve adatátviteli feladatokra használt fedetlen microUSB-port pedig az alsó élen lelhető fel.

Az LCD képernyő feletti szekción ott figyel a fényérzékelő – a frontoldali kamera hiányzik –, a kijelző alatt pedig egyetlen központi érintőgombot helyeztek el a fejlesztők, melyből még a háttérvilágítás is kimaradt.

©

Mivel nálunk a Dual SIM változat járt, könnyen kikövetkeztethető módon két SIM-slotot kaptunk, ezenkívül még egy microSD bővítőhelyet is találtunk, de a hot-swap funkciót sajnos elbukjuk, tehát ki kell kapcsolni a telefont a memóriakártya kivételéhez/berakásához.

A színes vezetékes sztereó füles és a hálózati töltő alapáron jár, USB-kábelt viszont már nem kapunk a telefonhoz.

Képernyő, és ami rajta látható

Az előlapot egy 4 colos képátlóval rendelkező IPS LCD uralja, mely Gorilla Glass védelmet sajnos nem élvez, de legalább nem HVGA, hanem 800x480 pixeles WVGA felbontással bír. Az egyszerre maximum két ujjal kezelhető display 233 ppi-s pixelsűrűséggel bír, ami ebben a kategóriában teljesen vállalható érték.

A betűméret három lépcsőben állítható, az alvó telefon egy gyors dupla kattintással azonnal felébreszthető, ezenkívül pedig a stand-by kijelzőn hasznos funkciókat felvonultató, nemrégiben a Windows Phone platformon is felbukkant gyorsnézet opciót is aktiválhatjuk.

©

A Nokia a felhasználói felület esetében teljesen száműzte a hagyományos androidos vonulatot, helyette bevetett egy a Windows Phone-éhoz hasonlóan csempés alapképernyőt, amin a csempék természetesen áthelyezhetők és átméretezhetők, illetve a háttérszínűk is változtatható, közéjük pedig kisebb-nagyobb webeszközöket (például Facebook, óra, galéria, stb.) pakolhatunk.

A csempék mellé, oldalsávba az olcsó Asha telefonokról ismerős Fastlane-t helyezte el a gyártó. A gyors oldalirányú lapozó mozdulattal elérhető sáv minden fontos történést egy helyre koncentrálva vonultat fel, legyen az például egy új beérkezett levél, egy Facebook üzenet, egy aktív zenelejátszó, egy frissített alkalmazás, vagy éppen egy beállított ébresztés.

Szolgáltatások

A netezésre használható program Nokia Böngésző 1.1 névre hallgat, de igazából egy Chromium 30 található a lepel alatt, ilyen formában itt is csak a jelmez alatt látható a Google.

A Here Maps előnye, hogy komplett országtérképeket (Magyarország: 196 MB) tölthetünk le vele előre, amiket aztán már offline módon is elérhetünk, azért viszont mindenképpen kár, hogy a hangalapú és teljes értékű navigáció csak az aktiválás országában használható, tehát külföldi utak alatt nem.

©

Említést érdemel továbbá a gyárilag feltelepített Skype, Facebook, Twitter, Opera, Viber és Astro File Manager, illetve a számológép, a naptár, az ébresztőóra, az ekvalizeres zenelejátszó, a sztereó FM-rádió, valamint a sajnos igen limitált tudású videólejátszó. Hasznos apróság az adatszámláló, szórakoztatásunkról pedig összesen tíz játék, többek közt a Fruit Ninja gondoskodik.

Belsőségek, kamera

A motorháztető alatt olyan hardverelemeket találunk, melyek felett sajnos már alaposan eljárt az idő. Ilyen például a kétmagos 1 GHz-es processzor, a maga ősrégi Adreno 203-as grafikai vezérlőjével, de talán ennél is komolyabb problémát jelent a mindössze 512 MB-os RAM. Ennek következménye, hogy a Nokia X időről időre képes masszívan belassulni, illetve megröccenni – aki ennél jobb felhasználói élményre vágyik, az inkább a 768 MB RAM-os Nokia X+ felé kacsintgasson, bár ez a modell hazánkban hivatalosan nem lesz kapható.

©

Az integrált flashmemória 4 GB kapacitású, a HSPA 7,2/5,76 Mbit/s-os tempóra képes, a Wi-Fi b/g/n szabványú, a Bluetooth pedig 3.0-ás verziójú. A 3 megapixeles felbontású, autofókusz és LED-segédfény nélküli kamera csapnivaló minőségű, a videófelvevő pedig csak WVGA felbontású és monó hangot rögzít. 5 megapixeles kamerát és autofókuszt a Nokia XL nagytesóban találunk, melynek kijelzője egyébként már 5 colos képátlójú.

©

Verdikt

Stephen Elop, a Nokia eddigi első embere, illetve most már a Microsoft Devices Group vezetője a napokban azt nyilatkozta, hogy a vállalat továbbra is komoly fantáziát lát a Nokia X platformban. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy jelen állapotában a Nokia androidos projektje életképtelen: ez nem az az Android, amire egy 1.0-ás vásárló gondol, illetve hiányzik belőle a Google esszencia, amit a Microsoft csak hellyel-közzel képes helyettesíteni a saját fűszereivel. Ehhez még hozzájön, hogy a Nokia X elavult hardvert kapott, kevés a memóriája és a kamerája is harmatgyenge. A Nokia X a cikk írásakor hazánkban mintegy 35-40 ezer forintos áron kapható, hasonló összegért pedig már egy olyan, Windows Phone 8 szoftveres Nokia Lumia 525 is begyűjthető, melyben dupla ennyi memória, jobb chipset, gyorsabb mobilnet, illetve autofókuszos és HD-videós 5 megapixeles kamera található.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

A kelet-európai gyerekek a saját bőrükön tapasztalják meg a rasszizmust a brit iskolákban

A kelet-európai gyerekek a saját bőrükön tapasztalják meg a rasszizmust a brit iskolákban

Újra együtt a fél Aranyélet-stáb: jövő héten bemutató a Dunán

Újra együtt a fél Aranyélet-stáb: jövő héten bemutató a Dunán

Ezért megérte több mint tízmilliárdot költeni a Karmelita kolostorra

Ezért megérte több mint tízmilliárdot költeni a Karmelita kolostorra

Bosszút állna a zaklatással vádolt menedzseren Taylor Swift

Bosszút állna a zaklatással vádolt menedzseren Taylor Swift

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere