szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebookon akár több száz úgynevezett „barátunk” is lehet, így nem árt, ha tisztán látjuk, mi a helyzet velük.

A Kaspersky nevéhez fűződik a Friend or Foe (barát vagy ellenség) nevű webalkalmazás, amely itt érhető el facebookos hozzáférésünk megadásával. Az alkalmazás legelőször szorgos munkába kezd, és áttekinti Facebook-fiókunkat, ami az aktivitásunk függvényében egy kis ideig azért eltarthat.

Utána viszont egy egészen különleges összegzést kapunk facebookozásunkról. Balra találjuk a menüpontokat, és bármelyiket választjuk jobbra bontódik ki a tartalom. Áttekinthetjük facebookos ismerőseink demográfiai megoszlását (nálunk ez az opció valamiért nem működött), megnézhetjük az összes fotót, amelyen betaggeltek bennünket, láthatjuk az összes letöltött appot, és persze azt, hogy milyen engedélyeket adtunk nekik, és ha úgy tetszik, azonnal törölhetjük is bármelyiket, például amelyiket már hosszabb ideje nem használtunk (ezt is jelzi az alkalmazás).

Felmérhetjük, hogy hány facebookozót követünk, és minket hányan követnek, és egy jópofa grafikonból az is kiderül, milyen kapcsolat van az ismerőseink között.

A legizgalmasabb mégiscsak az, hogy lelepleződnek az úgynevezett barátok, kiderül ugyanis, ki a leghűségesebb követőnk, ki lájkolt minket a legtöbbet, kik generálják a legtöbb tartalmat, és kik a hangadó ismerőseink, akik bejegyzéseit a legtöbben osztják meg.

A rizikócsoportba kerülnek azok az ismerősök, akik ugyan kapcsolatban vannak velünk, de ez csak elméleti, ugyanis sohasem reagáltak semmire, ami hozzánk köthető. Láthatjuk, hogy kik azok, akik sosem adtak saját tartalmat, mindig csak másokét közvetítik, s felmérhetjük azt is, mely ismerőseink „beszélnek a falnak”, azaz hiába posztolnak úton-útfélen, sosem kapnak semmilyen reakciót rá.

A Kaspersky szerint a rizikócsoportból jól kiszűrhetők a spammerek, és rajtunk áll, hogy ne lássuk többet az általuk kínált tartalmat.

Végül a saját facebookozásunkról is érdekes statisztikát kapunk, úgyhogy mindenképpen érdemes kipróbálni ezt az appot. Ha pedig nem tetszene, vagy ráuntunk volna, a Settings/Apps/Friend or Foe útvonalon eltávolíthatjuk az alkalmazást.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!