szerző:
László Ferenc

Kisebb méretet és ezzel sajnos némileg visszafogottabb tudást is jelent a Galaxy S5 név mellé tett “mini” jelző. Megnéztük, mit tud a Samsung idei csúcstelefonjának apródja.

A mobilok kijelzői minden kategóriában egyre nagyobbak lesznek. Ez nem sak azt eredményezi, hogy az androidos csúcstelefonok már 5 col fölött tartanak, hanem azt is, hogy bár általában készül belőlük “mini” verzió, de már ez is 4 colnál nagyobb képernyőt jelent. A trendet jól mutatja, hogy a Samsung harmadik éve tervez kisebb változatokat, de míg az S III esetében ez 4 colos képernyőt jelent, szóban forgó tesztalanyunk, az S5 mini már 4,5 colos. Ma ez számít kompaktnak, vagy legalábbis kompaktabbnak.

©

Mekkora?

A fentiekből könnyen kikövetkeztethető: az S5 mini megint egy kicsit nagyobb és nehezebb lett az elődjénél, és elmondható róla, hogy egyértelműen több helyet foglal a zsebünkben, mint 2011-es elődje. Ettől függetlenül az S5 mini a 2014-es okostelefon-felhozatalt tekintve tényleg kompaktnak mondható: jelen tesztalanyunk felülete mintegy 20 százalékkal, vagyis ötödével kisebb a sima S5-énél. (A Galaxy S5 tesztjét ide kattintva olvashatja el.) Viszont kereken 1 mm-rel vastagabb a nagytesónál. A 120 grammos tömeg kellemesen alacsonynak mondható, és többek közt annak is betudható, hogy a Samsung sajnos ezúttal sem pakolt valódi fémet a készülékre.

Hogy néz ki?

A fekete, fehér, kék és arany színváltozatokban készülő Galaxy S5 mini pontosan ugyanazokat a designjegyeket vonultatja fel, melyeket a Galaxy S5 esetében már láthattunk, vagyis ha tetszett a nagytesó, akkor vélhetően az öcsikét sem tartjuk csúnyácskának. A könnyen levehető hátlap kellemesen puha tapintású és garanciát jelent arra, hogy a telefon nem fog véletlenül kicsúszni a kezünkből, a ragtapaszra hajazó külcsín pedig hát olyan, amilyen. Az oldalélen körbefutó króm díszcsík elsőre talán fémnek tűnhet, de gyorsan kiderül, hogy valójában olcsó plasztikhoz van/nincs szerencsénk. A hangerőt a baloldalon lehet állítani, a bekapcsoló gomb az ellentétes oldalra került, alul egy fedetlen microUSB-port figyel, felül pedig egy infravörös port (TV-távirányító), illetve egy jack dugalj kapott helyet.

©

Mit örökölt?

A S5 mini hivatalos bejelentését megelőzően ment a találgatás, hogy az S5-ből vajon miket gyomlál ki a Samsung. Szerencsére sok minden megmaradt, így például az S5 mini változatlanul IP67-es minősítéssel és vízálló kivitellel rendelkezik: a telefonban elméletileg nem tehet kárt, ha 1 méter mély vízben áztatjuk meg 30 percen keresztül. Ugyancsak áthozták az S5 ujjlenyomat szenzorát, mely ismét a kijelző alatti központi nyomógombba került: a PayPal-kompatibilis érzékelőn el kell húznunk az ujjunkat, és a megoldás révén egyrészt biztonságba helyezhetünk különböző tartalmakat, másrészt pedig fel is oldhatjuk vele a zárolt telefont. A hátlapon lévő pulzusmérőt sem spórolták ki, így aztán semmi akadálya annak, hogy az S Health alkalmazás révén időről időre regisztráljunk némi egészségügyi adatot magunkról.

Van képe hozzá?

Az S4 és az S4 mini kijelzőjének képminősége között sokkal nagyobb különbség volt, mint most az S5 és az S5 mini képmegjelenítőjének kvalitása között – de persze azért az idei kompakt változat is kisebb méretű és szerényebb felbontású panelt kapott, mint az igazi nagyágyú. Az 5,1-ről 4,5 colra zsugorodott képátlót sokan a legideálisabb méretnek tartjuk, ami se nem túl nagy, se nem túl kicsi, az elképesztően kontrasztos Super AMOLED technológia pedig természetesen továbbra is adott. A felbontás 1920x1080 pixelről 1280x720 pixelre csökkent, azonban a pixelsűrűség még így is 326 ppi, vagyis lényegében iPhone-os Retina-szintű. A Gorilla Glass 3 védelmet élvező display fényerejét automatika állítja, és télen akár normál kesztyűben is remekül kezelhetjük a telefont.

©

Kezelhetőség és funkciók

Az 1.0-ás felhasználók számára adott az úgynevezett "egyszerű üzemmód", minden másra ott a MasterCard a Samsung már jól bejáratott saját felhasználói felülete, a TouchWiz. Az Android 4.4.2-es operációs rendszer sokkal jobban el van rejtve a szem elől, mint például a Sony felülete esetében, és rengeteg a hozzáadott érték.

A fentről lehúzható panelen egyszerre öt gyorsgomb, két csúszka és egy S Kereső, valamint egy Gyors kapcsolódás gomb látható, a 4x5-ös felépítésű főmenübe pedig az alsó sorban lévő öt ikon közül a jobbszélsőre nyomva tudunk belépni. Az alapképernyőn maximum hét slide-unk lehet, személyre szabható a lapozási effekt, illetve a nulladik oldalra bepakolható a Flipboard-génekkel megáldott My Magazine szolgáltatás, ami egyfajta személyes folyóiratot jelent, az általunk kiválasztott hírforrásokból.

©

Internetezni mind a default, mind a Chrome böngészővel valódi élmény, lassulásnak, bizonytalankodásnak nincs nyoma. Az alap dolgok mellé kapunk YouTube-klienst, számológépet, jegyzetkészítőt, diktafont, fájlkezelőt, no és persze S Tervezőt és magyarul sajnos még mindig nem tudó S Voice hangvezérlőt is. A zenelejátszó minden földi jóval fel van vértezve, a videólejátszó kezeli a feliratokat, FM rádió viszont nincs.

Az eszköztár nem más, mint egy lebegő parancsikon menü, melynek révén a gyakran használt funkciók bármikor gyorsan elérhetők, az intelligens képernyőzár pedig arról gondoskodik, hogy egészen addig ne sötétüljön el a kijelző, amíg bámuljuk annak tartalmát. A "rámutatás" feature-t aktiválva nem feltétlenül kell hozzáérni a kijelzőhöz, hanem elég csak közel tartani hozzá az ujjunkat, és a kijelzőn máris megjelenik például egy fotóalbum tartalma.

©

Magok és egyebek

A Sony felettébb szimpatikus húzása volt, hogy a Z1 Compactba ugyanazt a Snapdragon 800-as chipsetet tette, mint a Z1-es csúcsmobilba, ezt a lépést a Samsung azonban a jelek szerint továbbra sem meri megtenni. Az S5 mini nem mondható lassúnak, de azért a négy darab 1,4 GHz-es processzormag (Exynos 3470) és a 2 GB-ról 1,5 GB-ra zsugorított RAM egyértelműen gyengébb produkciót ad elő, mint a nagy S5-ben lévő Snapdragon 801-es őrület.

A 16 GB belső memóriából alaphelyzetben 11 GB szabad, de szerencsére adottt a microSD bővíthetőség. A microSIM-es S5 mini a mai elvárásoknak megfelelően villámgyors LTE és HSPA+ mobilnetet, mindentudó wifit, Bluetooth 4.0-át, NFC és GPS-vevőt is felvonultat, sőt még egér vagy billentyűzet csatlakoztatására képes USB OTG képességet is kapunk tőle.

Van benne valami.
©

Az akkumulátor 2100 mAh kapacitású, ami a saját kategóriájában nem számít rekordnak, azonban jó hír, hogy a normál energiatakarékos mellett az ultratakarékos feature-ről is gondoskodott a gyártó – természetesen megfelelő funkcióvesztés mellett.

Kamera

Ez az a terület, melyen elég komolyan megvágták az S5 minit az S5-höz képest, hiszen 16 helyett csak 8 megapixelt kapunk, ezenkívül pedig az S5-ön debütált kontraszt+fázisérzékelős autofókusz helyett is csak egy egyszerűbb AF-rendszer került a fedélzetre. Tapasztalataink szerint a képminőség szerencsére ezzel együtt is egészen korrekt. A legnagyobb választható fotófelbontás 3264x2448 képpont, ezt fűszerezi többek közt az arcészlelés, az arcszépítési lehetőség, a fejlett HDR üzemmód és a hangvezérelhetőség. A Stúdió alkalmazásban remek kollázsok készíthetők és a videók is megvághatók a mobilon.

©

Verdikt

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Samsung által eddig kiadott Galaxy S minik közül az S5-ből készített kompakt variáns sikerült a legjobban: a készülék jól eltalált mérettel rendelkezik, vízálló kivitelű, a kijelzője végre már HD felbontású és a telefon sok mindent megörökölt a nagytesótól. Az persze már más kérdés, hogy sokan talán jobban örültünk volna egy komolyabb chipsetnek és több RAM-nak, mint az enyhén parasztvakítás-szagú ujjlenyomat-szenzornak és pulzusmérőnek.

©

Cikkünk írásakor a Samsung Galaxy S5 mini legolcsóbban 120 ezer forintos kártyafüggetlen áron szerezhető be, így a kezdeti időkben igen nehéz dolga lesz a már jó ideje piacon lévő, de még mindig komolyabb hardverrel rendelkező Sony Xperia Z1 Compacttal szemben – ami ráadásul 10-20 ezer forinttal olcsóbb is.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Többezres leépítésre készül a BMW

Többezres leépítésre készül a BMW

Radar 360: Semjén szerint szárnyalunk, Olgáék tárgyalnak

Radar 360: Semjén szerint szárnyalunk, Olgáék tárgyalnak

Magyarok mentettek életet Mallorcán

Magyarok mentettek életet Mallorcán

Itt egy ismeretlen kis cég, amelytől 4 milliárd dollárért rendelt autókat az Amazon

Itt egy ismeretlen kis cég, amelytől 4 milliárd dollárért rendelt autókat az Amazon

Hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta

Hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta

Egy fideszes fórumon elhangzott, hogy a migránsoknak büdös a lábuk

Egy fideszes fórumon elhangzott, hogy a migránsoknak büdös a lábuk