szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Kipróbáltuk a koreai gyártó legújabb csúcsmobilját, mely szebb ugyan nem lett, de van benne ujjlenyomatszenzor, pulzusmérő, a kamera pedig eltünteti családtagjaink fotózott arcáról a bőrhibákat. Túlburjánzó szolgáltatáskör, 200 ezres ár és óriási hype – támad a Galaxy S5.

Egy év elteltével menetrendszerűen érkezett Samsungék csúcskategóriás okostelefon-szériájának új darabja, a Galaxy S5. A kategóriához és a sorozat népszerűségéhez méltóan a rajongótábor elvárásai közismerten igen magasak voltak, aztán a február végi hivatalos bejelentést követően sokakat hidegzuhanyként ért az ötödik generációs Galaxy S relatíve szerény felhozatala. Nem kaptunk QHD kijelzőt, 64 bites processzort és 3 GB RAM-ot, de hát ezek hiányával együtt is szerethető lehet egy 2014-es csúcsmobil.

©

Régi ismerős

Ha egymás mellé teszünk egy S4-et és egy S5-öt, első blikkre nehéz megkülönböztetni egymástól a két telefont, a Samsung nagyon óvatosan változtatott csak a dizájnon. Ez egyfelől érthető, hiszen a sokak által kritizált formájú S4-ből mégis csak sikerült valahogy eladni jó néhányszor tízmillió példányt, másrészt viszont talán itt lenne már az ideje némi vérfrissítésnek. Talán fel kellene venni egy menő dizájnert? Ki tudja. Az viszont teljesen egyértelmű, hogy a készülék oldalán körbefutó króm díszcsíkról már messziről lerí, hogy nem fémből, hanem gagyi műanyagból készült. E tekintetben komoly előnnyel bír a nagy rivális HTC One (M8), melynek nemhogy az oldalsó pereme, hanem a komplett borításának 90 százaléka alumíniumból készült. Az S5 hátlapja egyébként élőben jobban mutat, mint a fotókon, és az általa biztosított tapintásérzet is teljesen rendben van, így aztán az összkép a magas gagyifaktorú csíkkal együtt sem olyan rossz.

Műanyag vs. fém
©

Használhatóság és üzemidő

Aki már az S4-et is nagynak találta és éppen emiatt inkább az iPhone 5S felé kacsintgatott, annak S5-öt sem ajánljuk: a 8,1 mm vastag idei modell minden irányban nőtt néhány millimétert, a mérlegen pedig 11 százalékkal nyom többet, mint az elődje. A méret- és tömegnövekedés persze érthető, hiszen az S5 nagyobb kijelzőt kapott és (a későbbiekben részletezett) néhány új szenzor is került a fedélzetére. A 6 colos phableteknél azért persze még mindig jóval kezelhetőbb az új Galaxy, és ebben többek közt az is fontos szerepet játszik, hogy elérhető benne a Note 3-on debütált, egykezes használatot segítő üzemmód.

És hogy meddig használható? Míg a legtöbb riválisban ma már 3000-3200 mAh kapacitású akkumulátor rejtőzik, addig az S5-be egy relatíve visszafogott képességű, 2800-as aksi került, ami azért a HTC One (M8)-féle 2600-as példánynál még mindig komolyabb produkcióra képes.

©

A levehető hátlap miatt bármikor könnyen cserélhető akkumulátor átlagos felhasználás mellett simán hozza a két napot. Ha nagy a baj, és már csak néhány százaléknyi amper van az áramforrásban, akkor érdemes bekapcsolni az ultratakarékos funkciót, mely szürkeárnyalatos és lebutított kezelőfelületű üzemmód még órákon át biztosítja a (cserébe már nem annyira okos) telefon működését.

Kijelző és oldalpálya

A korrekt üzemidő egyik alappillére a továbbfejlesztett kijelző, mely automata színtónus üzemmódban mindig az aktuálisan megjelenített tartalomhoz állítja a fényerőt. Az előző generációhoz képest 27 százalékkal hatékonyabb működésű display felülete csak minimális mértékben nőtt: 5 col helyett 5,1 colos képátlót kapunk, a felbontás pedig maradt 1920x1080 pixel. A továbbra sem RGB, hanem gyémánt PenTile mátrixos Super AMOLED kijelző kontrasztaránya változatlanul elképesztő, a fényerőn pedig tavalyhoz képest sikerült 22 százalékot tekerni, tapasztalatunk szerint még erős napsütésben is jól látható a telefon képe.

©

A kijelző felett többek közt egy 2 megapixeles kamera, illetve egy remek notifikációs LED van, alatta pedig két érintőgomb és egy hagyományos nyomógomb található. A hangerőt a jobboldali gombpárral lehet állítani, az ellentétes oldalon egyetlen on/off gomb árválkodik, felülre pedig egy jack dugaljt és egy tv-távirányításra alkalmas infravörös portot tett a gyártó.

Mivel a készülék hivatalos IP67-es minősítéssel és por/vízálló borítással bír, az alsó élen lévő rendszercsatlakozót egy kihajtható ajtó mögé rejtették. Ez a csatlakozó aljzat egyébként jelentősen szélesebb a megszokottnál, hiszen már USB 3.0 kompatibilis, ami gyorsabb adatátvitellel és tempósabb töltéssel kecsegtet. Az S5 még nem nano-, hanem microSIM-et fogad magába, és természetesen egy microSD bővítőhelyet is kapott.

Szenzitív lélek

A kijelző alatti középső gombba került az ujjlenyomat-szenzor, melyre az Apple-féle móditól eltérően nem elég ráhelyezni az ujjbegyünket, hanem végig is kell húzni rajta azt. Bár a rendszer bőven kap hideget és meleget a nemzetközi sajtótól, a mi tesztjeinkben egész megbízhatóan működött. A három ujjlenyomat memorizálására képes megoldás révén egyszerűen megoldható a készülék biztonságos zárolása, a PayPal minősítés révén pedig a biztonságos fizetésnek sincs akadálya. (Ez utóbbira az iPhone 5s Touch ID megoldása nem képes.)

Ott tessék lehúzni
©

Hátoldalt, a kamera LED-villanója mellett helyezték el az ugyancsak új pulzusmérőt, melyre egyszerűen csak rá kell helyeznünk az ujjbegyünket, és az S Health alkalmazás néhány másodperccel később kiírja a hozzávetőleges eredményt. Kapunk továbbá lépésszámlálót, kalóriabevitelt regisztráló funkciót és barométert is, ellenben a hőmérőt és a páratartalom-mérőt ezúttal kihagyta a Samsung.

Zöld robot álruhában

A Galaxy S5-ön az elvárásoknak megfelelően a legfrissebb Android, a 4.4.2-es KitKat fut, melyre a koreaiak ráhúzták a legújabb TouchWiz felhasználói felületet. Az ennek részét képező többablakos üzemmód samsungosoknak már ismerős lehet korábbról, az eszköztár viszont új fejlesztés: adott egy apró pötty, mely fixen ott lebeg a kijelző aktuális tartalma felett, kényünk-kedvünk szerint mozgathatjuk, rábökve pedig öt általunk kiválasztott és gyakran használt funkció érhető el vele villámgyorsan.

A szemkontaktust kereső intelligens képernyőzár, az érintés nélküli tallózás, illetve a rámutatás feature-öket ismét megkapjuk a Samsungtól. A funkciók közül említést érdemel az S Tervező, a magyarul sajnos még mindig nem tudó S Voice, a ChatOn csevegőkliens, a Dropbox és Flipboard-támogatás, a zajcsökkentő és geotagging funkciós diktafon, a számológép, illetve a jegyzetkészítő. A zenelejátszó mindenféle fájlformátumot lejátszik, állítható a sebessége és képes időzítetten kikapcsolni, a videólejátszó pedig természetesen simán megmozdítja a legnagyobb felbontású mozgóképeket is, sőt feliratokat is tesz rájuk. Szomorúak csak akkor leszünk, ha FM-rádiót keresünk, az ugyanis nincs az S5-ben.

©

Kamera

A főkamera felbontása 13-ról 16 megapixelre nőtt, ami önmagában véve még kevés lenne az üdvösséghez, de jó hír, hogy az ISOCELL szenzor mérete ennél nagyobb mértékben, mintegy 35 százalékkal nőtt. A 16:9-es képarányú képérzékelő révén maximum 5312x2988 pixeles fotók készíthetők, és a mobiliparágban most először használhatunk szupergyors, alig 0,3 másodperc alatt élesítő hibrid autofókuszt, mely egyesíti egymással a kontrasztérzékelős és fázisdetektálós AF előnyeit. A fényérzékenység ISO100-800 között állítható, manuálisan szabályozható a fénymérés módja, valamint van még HDR funkció, arcészlelés, hangvezérelhetőség, a bőrhibákat automatikusan eltüntető szép arc üzemmód, illetve a 60 megapixeles felvételek készítésére lehetőséget adó panoráma mód. Optikai képstabilizátor sajnos nincs, a 48 Mbit/s-os bitrátájú videófelvevő viszont 30 fps mellett már Ultra HD felbontásra is képes (full HD-ben pedig 60 fps-t tud).

©

Szabad hely és egyéb belsőségek

A jelenleg kapható androidos okostelefonok közül a Galaxy S5-ben található a legnagyobb teljesítményű chipset: a Snapdragon 801-es chipkészlet négy darab 2,5 GHz-es processzormagot, valamint egy megnövelt teljesítményű Adreno 330-as GPU-t vonultat fel a tempózás érdekében. Ma már ugyan vannak 3 GB RAM-mal szerelt telefonok is, a Galaxy S5 esetében viszont a 2 GB-ot sem érezzük kevésnek.

A 16 GB belsőmemóriából az általunk kipróbált készülékben mintegy 10 GB volt szabad, ami jelentősen több, mint amennyit a külföldi kollégák tapasztaltak a még nem végleges mobil kézbevételekor. A helyet az oprendszeren és a Samsung saját dolgain kívül nagyjából 135 ezer forint értékű előtelepített alkalmazás/szolgáltatás foglalja.

©

Hogy a rendelkezésünkre álló szabad helyet gyorsan meg tudjuk tölteni, arról egy maximum 150 Mbit/s-os letöltési sebességre képes LTE, az a/b/g/n/ac szabványú wifi, és wifi+mobilnet sebességének egyesítésére képes letöltésgyorsító funkció gondoskodik. (Ez utóbbi mód a 30 MB-nál nagyobb állományok letöltésekor jöhet szóba). A Bluetooth 4.0-ás szabványú, a GPS-vevő GLONASS-képes, no és persze az NFC-ről is gondoskodott a Samsung.

Verdikt

A jót nehéz minden évben még jobbá tenni, a Samsungnak általában sikerülni szokott a feladat abszolválása. A Galaxy S5 esetében az eredmény úgy alakult, hogy a korábbiaknál jobb lett a kijelzője, egy feltöltéssel hosszabb ideig használható, többet tud a kamerája, és tele van pakolva mindenféle (kinek hasznos, kinek parasztvakító) funkcióval is.

©

A dizájnt és a felhasznált anyagok minőségét inkább nem kommentáljuk, ez nagyon egyéni ízlés kérdése. Ha valakinek nem tetszik az elődökhöz hasonlóan még mindig nagyon műanyag S5, akkor ott a fémséges HTC One (M8) – ami azonban nem vízálló, és látványosan rosszabb a kamerája. Ha pedig a vízállóság és a jó kamera is fontos, akkor a Sony Xperia Z2-je jöhet még szóba alternatívaként.

A Samsung Galaxy S5 200-220 forintos áron nyitott, és a gyártó közlése szerint remekül fogy: a nemzetközi piaci debütálás napján, vagyis múlt pénteken 30-100 százalékkal többet adtak el belőle, mint a Galaxy S4-ből az első napon.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

Egy nap alatt négyen meghaltak egy belga idősotthonban, miután megjelent a koronavírus brit mutációja

Egy nap alatt négyen meghaltak egy belga idősotthonban, miután megjelent a koronavírus brit mutációja

Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt

Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt