szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az első becslések szerint 500 milliónál is több számítógép és egyéb informatikai eszközt érint a szakértők által “halálosan komolynak” bélyegzett rendszerhiba. Az otthoni gépek mellett rengeteg szerver is érintett, így aztán az ezek által kiszolgált weboldalak is veszélyben vannak.

A BBC által idézett szakértők szerint még az áprilisban felfedezett Heartbleednél is nagyobb veszélyt jelent a számítógépek és az internet világára a napokban felfedezett, Shellshock nevű rendszerhiba. A problémát a Bash kódjában fedezték fel, ez pedig minden Unix-alapú (pl. linuxos vagy OS X-et futtató) rendszerben megtalálható.

Aki az imént hátradőlt, mondván neki windowsos számítógépe van, az most nyugodtan üljön vissza az eredeti pozíciójába. A Bash része a rengeteg weboldalt kiszolgáló Apache webszervernek, de ahogy Robert Graham biztonsági szakértő rámutatott, a hibás komponens megtalálható a legtöbb otthon használt routeren vagy médialejátszó eszközön is.

©

A több mint 20 éve meglévő, de a Red Hat szakértői által csak most felfedezett hiba kihasználásával a támadók egyszerűen átvehetik a hatalmat távolról is a kiszemelt számítógép vagy más érintett eszköz fölött.

A hibajavítás egyébként már elérhető, de hogy egyes gyártók mikor frissítik saját termékeik szoftverét és teszik az új verziót elérhetővé a felhasználók számára, az kérdés. Az viszont biztos, hogy legnagyobb veszélyben a régebbi eszközök vannak, ezekhez ugyanis már biztosan nem adnak ki a vállalatok szoftverfrissítést. Szintén komoly veszélyben vannak azok a weboldalak (és látogatóik), amelyeknél a kiszolgáló nem frissíti a webszervert.

Ha ez a cikk érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában

Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje