szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem két évig repült egyfolytában az amerikai légierő X-37B nevű kísérleti űrrepülője, amelynek valódi küldetéséről csak találgatások vannak. Kémműholdtechnikát és űrfegyvereket is emlegetnek. Egy biztos: az X-37B leszállt.

Csaknem két évvel ezelőtt történt felbocsátása után pénteken sikeresen leszállt az amerikai légierő X-37B típusú kísérleti űrrepülőgépe a dél-kaliforniai Vandenberg légitámaszponton - közölték tisztviselők.

©

Az űrsiklókra emlékeztető, de annál kisebb, pilóta nélküli járművet 2012. december 11-én indították a floridai Cape Canaveralből. A légierő közleményében szűkszavúan azt írta, hogy a gép Föld körüli pályáján kísérleteket hajtott végre. 

A sajtóban korábban megjelent találgatások szerint az X-37B-n új kémműholdtechnikát és űrfegyvert is kipróbálhattak. Egyes vélemények szerint az űrjármű képes lehet más nemzetek űrhajóinak elfogására vagy a Föld körül keringő kínai űrlaboratórium követésére.

©

Az űrrepülő előző, 2012. június 11-én véget ért küldetése 469 napig tartott. Az amerikai légerőnek két ilyen típusú űrrepülője van. Ennek a programnak ez volt a harmadik küldetése, amely 674 napig tartott. A program keretében jövőre negyedszer indul majd X-37B típusú űrrepülőgép a floridai Cape Canaveralből.

A Boeing repülőgépgyártó Phantom Works cége által megépített X-37B típusú űrrepülő csaknem 8,9 méter hosszú és 2,9 méter magas, szárnyainak fesztávolsága kevéssel több, mint 4,5 méter. Az 5,5 tonnás szerkezetet Atlas V-ös rakéta állítja pályára.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!