szerző:
László Ferenc

Kis lépés az Apple-nek, de hatalmas ugrás a felhasználóknak. Kipróbáltuk, hogy hogyan teljesít a gyakorlatban az amerikai gyártó eddigi messze legnagyobb okostelefonja.

Az Apple első néhány mobilja 3,5 colos képátlójú kijelzővel rendelkezett, és ezzel a mérettel az iPhone-ok a kezdeti időkben teljesen beleolvadtak a többi készülék közé. Később azonban nagyot változott a világ, hiszen amikor 2012-ben kijött az első 4 colos almás mobil, akkor a fő rivális Samsung akkori csúcskészüléke már 4,8 colnál tartott. Az iPhone 5s-ig az Apple kitartott a kompakt méret mellett, idén azonban már lépnie kellett, ugyanis sokan egyszerűen azért váltottak iPhone-ról valamilyen androidos készülékre, mert bár imádták az iOS-t, a 4 colos egérmozi egyszerűen nem felelt meg az elvárásaiknak. Szeptemberben aztán bemutatták az elődjénél jelentősen nagyobb iPhone 6-t, illetve a még nála is méretesebb iPhone 6 Plust. Nálunk ez utóbbi modell járt, és ennek örülünk is.

©

Gigantikus

Az Apple első phablet kategóriás terméke szó szerint hatalmasra sikeredett: az előlap felülete közel 15 százalékkal nagyobb, mint a hasonló méretű kijelzővel szerelt riválisoké. Ez elsősorban annak következménye, hogy az LCD alatt és felett igen vastagok a kávák, és emiatt a készülék nagyon hosszú lett. Ez az ergonómia szempontjából nem túl örvendetes hír, és kisebb zsebekbe már nehezen csúsztatható be a telefon, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az iPhone 6 Plus az összes riválisánál, illetve a tavalyi iPhone 5s-nél is vékonyabb, és egyedül a "sima" iPhone 6 karcsúbb nála 0,2 milliméterrel. Bendgate ide vagy oda, a szupervékony készülék a mi tesztünk során egyáltalán nem görbült meg, igaz erre érthető módon nem is igazán törekedtünk.

3,5 col vs. 5,5 – a régi és az új Apple-sztendert
©

Minőség, üzemidő

Az asztroszürke, ezüst és arany színváltozatokban készülő, lekerekített oldalélű iPhone 6 Plus hozza a gyártótól már megszokott abszolút felsőkategóriás minőséget, vagyis sem az anyagválasztás, sem pedig az összeszerelési minőség kapcsán nem érheti kritika az Apple-t. Az alumíniumból készült borítás unibody kialakítású, tehát házilagosan nem bontható meg, így például a kategóriaátlagnak megfelelő 2915 mAh kapacitású akkumulátorhoz sem férhetünk hozzá (iPhone 6: 1810 mAh). A lítium-polimer aksi egyébként a készülék egyik legszimpatikusabb részegysége, segítségével ugyanis akár 40-50 százalékkal tovább használható egy 6 Plus, mint egy 5s (1560 mAh). Mindez a gyakorlatban annyit jelent, hogy normál felhasználás mellett simán hozható akár a kétnapos üzemidő is. Azért viszont mindenképpen kár, hogy a gyári vezetékes töltő csak 1 amperes árammal tölt, illetve hogy még a legújabb iPhone-ok sem tölthetők vezeték nélküli módon.

Felszereltség

A hangerőt a baloldali +/- gombpár révén lehet állítani, és ugyanitt található a szokásos billenőgomb; a bekapcsológomb és a nanoSIM-kártyát fogadó tálca pedig az ellentétes oldalon landolt. A felső él ezúttal teljesen csupasz, alul pedig egy jack dugaljra, egy rendszercsatira és egy hangszóróra lehetünk figyelmesek. Bár ez utóbbi minősége mindenképpen átlagon felüli, egy sztereó hangkeltőnek azért jobban örültünk volna. Ahogy annak is, hogy ha ez a készülékház több rivális csúcsmodelléhez hasonlóan vízálló lenne. A kijelző alatti egyetlen kör alakú nyomógombban ott figyel a már jól ismert ujjlenyomat-olvasó szenzor, mely továbbra is etalon kategóriásnak számít a mobil iparágban: az ujjunkat elég csak hozzáérinteni az érzékelőhöz, és az azonosítás már meg is történt. Összehasonlításképp, a Samsung okostelefonjain ilyenkor el kell húzni az ujjunkat, ami mindenképpen körülményesebb megoldás.

©

A méret

A 4 colos iPhone 5s-hez képest nem kevesebb, mint 88 százalékkal nagyobb, 5,5 colos képátlójú felület áll a szemünk, illetve az ujjaink rendelkezésére, ami tartalomfogyasztás szempontjából igen komoly előrelépést jelent. Ezzel párhuzamosan a felbontás is növekedett, így a Full HD panelen már nincs akadálya annak, hogy natív 1920x1080 pixeles felbontásban élvezhessük kedvenc filmjeinket. A pixelsűrűség 326 ppi-ről 401 ppi-re nőtt, ami nem rossz érték, de messze elmarad a riválisokban lévő QHD érintőkijelzők 500 feletti értékétől. A szabad szemmel látható képminőség ettől függetlenül nagyon is rendben van, a fényerő átlagon felüli, és a betekintési szögek is nagyok. A vastag kávák miatt a kijelző az előlapnak mindössze 67,9 százalékát uralja, vagyis e tekintetben jelentős a lemaradás a 75-83 százalékos androidos élmezőnyhöz képest, igaz, ahogy már említettük, ezek a készülékek viszont általában vastagabbak az iPhone 6 Plusnál. Érintőceruza nem jár a kijelző mellé, tehát amennyiben ez mindenképpen fontos elvárás, akkor inkább a Samsung Galaxy Note 4-et érdemes választani.

Ekkora felületen jó böngészni
©

Kezelhetőség

Az Apple jól érezte, hogy a phablet kategóriában már mindenképpen támogatnia kell valamilyen szoftveres módon az egykezes használatot: amennyiben egymás után kétszer gyorsan megérintjük a Home gombot, akkor a képernyő tartalma lecsúszik a kijelző alsó felébe. Az elgondolás nem rossz, de még ilyenkor is nehezen érhető el az ellentétes oldal tetején lévő szekció, és hát Android-fronton láttunk már ennél jobban kezelhető megoldást is.

©

A Home gomb dupla lenyomására a megújult multitasking felület ugrik elő, de – a már említett Note 4-től eltérően – többablakos üzemmódot sajnos nem kapunk. Jó hír, hogy néhány alkalmazás már támogatja az osztott képernyős nézetet, így például böngészéskor, a levelezőben, a naptárban, de még a beállítások menüben is remekül elboldogulunk, ha vízszintes módban használjuk a telefont. Apró, de kényelmes újdonság továbbá, hogy a kezdőképernyő immár bármely irányban hajlandó elforogni.

Képalkotás

Felbontás tekintetében egyik kamera sem fejlődött az iPhone 5s-hez képest, ettől függetlenül mindkét esetben igen komoly változásoknak lehetünk tanúi. Az 1,2 megapixeles frontkamera az elődjénél mintegy 80 százalékkal több fényt képes magába fogadni, és remek HDR-felvételek is készíthetők vele. Az f2,2-es fényereje és 1/3 colos szenzormérete révén átlagosnak, mindössze 8 megapixeles felbontása miatt pedig átlagon alulinak nevezhető főkamera általában is kiváló felvételeket készít. Rossz fényviszonyok mellett jelenleg nem is nagyon akad legyőzője, ami elsősorban annak az optikai képstabilizátornak köszönhető, mely az iPhone 6 kistesóból kimaradt. Ezenkívül pedig nem mehetünk el szó nélkül a villámgyors fázisdetektálós autofókusz, a dupla LED-segédfény, és az akár 40 megapixeles fotók készítésére is alkalmas panoráma üzemmód mellett sem.

©

A képeket elképesztő tempóval elmentő kamera felhasználói felülete szokás szerint nem lett túlbonyolítva, ami miatt a haladó fotósok egy picit megint moroghatnak. Azért sem jár piros pont, hogy a videofelvevő még nem tudja a ma már elvárható Ultra HD felbontást, de legalább cserébe kiváló minőségű, és akár 60 fps sebességű Full HD videókat kapunk, az elképesztően szép 240 fps-es 720p HD videókról és a látványos time-lapse felvételekről már nem is beszélve. Kritikát maximum csak azért kaphat a kamkorder, mert nem képes sztereó/surround hangfelvételre, így be kell érnünk monó hangsávos videókkal.

A borítás alatt

Mivel a kijelzőn a korábbiaknál közel háromszor több pixel található, a legfrissebb iOS 8.1-et futtató iPhone 6 Plus sebességét csak úgy lehetett szinten tartani, hogy az elődjénél komolyabb chipsetet pakoltak bele. Az A7-et váltó, 2 milliárd tranzisztoros A8-as chipkészlet változatlanul 64 bites, de már nem 28, hanem 20 nanométeres csíkszélességű, melynek köszönhetően egyrészt nőtt a teljesítmény, másrészt pedig csökkent a fogyasztás. A két darab 1,4 GHz-es processzormag mellett a négymagos grafikusgyorsító is remekül állja a sarat, a telefon lényegében minden élethelyzetben stabilan korrekt sebességet produkál. A mindenféle érzékelt adat feldolgozásáért felelős M7-es koprocesszort is lecserélték egy M8-as példányra, melynek kapcsán újdonság a barométer felbukkanása. Gyorsulásmérőt, giroszkópot és iránytűt természetesen ugyanúgy kapunk, mint eddig.

©

Memória

A RAM változatlanul 1 GB kapacitású. Összehasonlításképp: bár a rivális androidos csúcsmobilok ma már akár 3 GB RAM-ot is felvonultatnak, tesztjeink azt mutatják, hogy az iPhone 6 Plusba nincs is szükség ennél többre, az iOS-nek egy giga is elég. (A nemrégiben érkezett iPad Air 2 tabletbe pedig vélhetően azért került 2 GB RAM, mert tabletfronton az Apple komoly többablakos tervekkel rendelkezik, és ehhez bizony már kevés lenne az 1 GB.) Ezzel szemben a 16 GB belső memória nagyon kevés, legalábbis elmondható, hogy néhány alkalmazás és nagyfelbontású videó gyorsan felemésztheti ezt a kapacitást. Mivel microSD memóriakártyás bővítési lehetőség továbbra sincs, nincs más választásunk, mint már kapásból egy 64, vagy 128 GB-os példányra lecsapni, ezek a modellek viszont sajnos igen drágák.

Adatátvitel

A wifi kontroller immár a legújabb ac szabványt is támogatja, így akár 433 Mbit/s-os letöltési sebesség is elérhető, ellenben az LTE mobilnet még nem 300, hanem "csak" 150 Mbit/s-os maximális tempóra képes. A Bluetooth természetesen 4.0-ás és végre NFC-t is kapunk, bár ennek funkcionalitása egyelőre sajnos le van korlátozva az Apple Payre. Az FM-rádió, az USB OTG támogatás, az infravörös port (TV-távirányítás) és a pulzusmérő a távolmaradók listáját gyarapítják.

©

Instant get?

A 254-324 ezer forintos kártyafüggetlen listaárú, már-már a kisebbik iPad kiváltására is alkalmas iPhone 6 Plus azok számára készült, akik az igazán nagyképernyős tartalomfogyasztási lehetőségek, a combos aksi és az optikai képstabilizátoros kamera miatt lenyelik azt a békát, hogy mostantól már nem egy kompakt iPhone 5s-t, hanem egy szó szerint gigantikus, bár szupervékony okostelefont kell zsebre vágniuk. Minden más iOS-rajongónak ott a sokkal kezelhetőbb méretű, némileg butább kamerás és kicsit olcsóbb iPhone 6, de ha van már iPhone 5s, az akár meg is tartható. Ha pedig valaki komoly munkavégzési célzattal szeretne phabletet vásárolni, annak továbbra is a remek cerkás kezelhetőséget és fejlett többablakos üzemmódot felvonultató, mintegy 200 ezer forintos Samsung Galaxy Note 4 a legjobb választás.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elektromos autókkal kaphat igazán önálló arculatot a Cupra

Elektromos autókkal kaphat igazán önálló arculatot a Cupra

Orvoshiány miatt megszűnt az ortopédia a Kútvölgyiben

Orvoshiány miatt megszűnt az ortopédia a Kútvölgyiben

Simonka: Nem követtem el semmilyen törvénysértést

Simonka: Nem követtem el semmilyen törvénysértést

Meghalt Szaxi Maxi

Meghalt Szaxi Maxi

Visszamenőleg ígér ingyenparkolást Zuglóban a fideszes jelölt

Visszamenőleg ígér ingyenparkolást Zuglóban a fideszes jelölt

Nyitott ajtóval száguldott a japán szupervonat

Nyitott ajtóval száguldott a japán szupervonat