szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha nemrégiben Lenovo-gépet vásárolt, akkor lehet, hogy a tudtán kívül tevékenykedik egy adware a komputerén.

A Superfish adware-től, amelyik állítólag ott van a mostanság vásárolt Lenovo-gépeken, nehezebb megszabadulni, mint gondolnánk. A szoftver hirdetésekkel bombázza a felhasználót, amikor az böngészik, de a Google-keresések is a célkeresztben vannak. Számos vírusirtó adware-ként azonosítja a Superfisht, és az eltávolítását ajánlja.

A felhasználók már jó ideje panaszkodnak erre a Lenovo hivatalos fórumán, értetlenségüknek adva hangot.

A Lenovo viszont állítja, hogy a Superfish adware egy hasznos szoftver, amely segít a felhasználóknak „vizuálisan felfedezni a termékeket”, s ha rákeresnek valamire a netre, a képek elemzése után hasonló, de olcsóbb termékeket tud ajánlani. Minthogy a Superfish több mint 70 ezer bolt termékeit fésüli át, a felhasználó biztos lehet abban, hogy a legjobb ajánlatokat kapja.

©

Ezzel együtt azt is mondták, átmenetileg felfüggesztik a program géphez csomagolását, s eközben kifejlesztik az új változatot, amely már nem fog hirdetéseket mutatni, ha a felhasználók böngésznek. Persze akinek a gépén már ott van a Superfish, annak meg kell várnia a frissítést.

Megnyugodni azonban továbbra sem lehet, ugyanis a Superfish nemcsak kéretlen hirdetéseket zúdít a felhasználóra, hanem telepíti saját biztonsági tanúsítványát, amely – elméletben – lehetővé teszi a kényes adatok dekódolását, olyanokét például, amelyek a bankokkal történő kommunikáció során használatosak.

©

Mindez az Internet Explorert és a Chrome-ot érinti, a Firefox ebből a szempontból védett.

Egyelőre nincsen bizonyíték arra, hogy az adatlopás meg is történik, de már a lehetőség felvetődése sem vet jó fényt a Lenovóra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával