szerző:
László Ferenc

Ritkán fordul elő velünk, hogy egy okostelefont szagolgatunk, de most gyakran ezen kaptuk magunkat: az LG új csúcskészülékéből nem amperszag, hanem kellemes bőrillat árad. Nyúzópróbán a G4.

A mobilgyártók egy ideje már kezdenek ráébredni arra, hogy önmagában véve kevés a gyönyörű kijelző, a fürge működés és a kiváló kamera, ugyanis ezeket a komponenseket ma már nem lehet csak úgy egyszerűen belepakolni bármilyen műanyagból készített lapított téglatestbe. Legalábbis a felsőkategóriában semmiképp. Itt van rögtön például a negyedévente sok tízmilliós darabszámban értékesített iPhone, melynek hátlapját hűvösen elegáns fém borítja, de említhetjük például a Sony Xperiákat, illetve az új Samsung Galaxy S6-osokat, melyek esetében a gyártók a fémkeret és az üveglapok kombinációjára esküsznek. Anyagválasztás tekintetében az LG eddig le volt maradva – eddig.

©

Konvenciókkal szemben

Az LG G4 hátlapját az iparágban elsőként valódi marhabőr borítja, tehát e a koreai gyártó a fém és/vagy üveg helyett egy természetközeli megoldást választott az első igazán prémium anyagfelhozatalú mobiljához. A bőr cserzése nem kevesebb mint tizenkét hétig tart, és mindvégig természetes cserzőanyagokat használnak fel. Végeredményképp egy rendkívül kellemes tapintású, egyedi textúrájú és az ujjlenyomatokat egyáltalán nem vonzó hátlapot kapunk.

©

Középen egy dupla varrásvonal fut végig, melyhez német cérnát használnak fel, és az illat ugyanaz, mint amit akkor érzünk, amikor egy prémium kategóriás autó bőrülésébe belehuppanunk. Nálunk a fekete változat vendégeskedett, de ezenkívül a talán még szebb barna verzió is kapható lesz hazánkban.

Nyomógombok sem az oldaléleken, sem pedig az előlapon nincsenek: a három gombot felvonultató kezelőpanel a G2 és a G3 mintájára hátul, a kamera mellett található, és az ergonómiáján sikerült egy kicsit tovább javítani.

©

Megbontható unikum

A high-end kategóriában ma már lényegében az összes okostelefon unibody, vagyis a garancia elvesztése nélkül házilagosan megbonthatatlan kialakítású. Ennek előnye a masszivitás, viszont ebben az esetben ugyebár elbukjuk a bármikor gyorsan végrehajtható aksicserét. Nos, a G4 nem ezt az utat járja, vagyis – elődjéhez, a G3-hoz hasonlóan – levehető a hátlapja, így bármikor könnyen hozzáférhetünk az akkumulátorához. A microSIM-et magába fogadó készülék 3000 mAh kapacitású akkut kapott, melynek kapcsán a gyártó az elődénél néhány százalékkal hosszabb üzemidőről tesz említést. Ez a gyakorlatban is így van, a G3 üzemidejével megegyező, 1-1,5 napos használati időt tudtunk kihozni a telefonból.

©

A gyári vezetékes töltő 1,8 amperes töltőáramú, de sajnos nem kompatibilis a telefon által egyébként támogatott QuickCharge 2.0 gyorstöltési megoldással, így aki gyorsabban szeretné 100%-ra tölteni a mobilját, annak ehhez külön töltőt kell vásárolnia. Hasonlóan opcionális kiegészítő a vezeték nélküli töltő is.

Óvatos hajlítás

Míg a nemrégiben nálunk járt G Flex2-t vagány módon meghajlította az LG, addig a szélesebb rétegeknek szánt G4 esetében már óvatos duhaj volt: az előlap sugara nem 7, hanem csak 3 méteres. Ily módon az ív első blikkre talán fel sem tűnik, de egy kicsit jobban odapillantva azért látszik a turpisság. Az elődmodellhez képest változatlan maradt az IPS LCD mérete és felbontása, vagyis most is 5,5 colos képátlót és QHD pixelmennyiséget kapunk, az apró képpontokat pedig még egészen közelről sem látjuk.

©

Újdonságként viszont megérkezett a Quantum technológia, melynek köszönhetően egyrészt tágasabb lett a színtér, másrészt pedig nőtt a fényerő, miközben a képernyő energiafogyasztást sikerült némileg csökkenteni. A G4 képe elképesztően színgazdag, már-már túlságosan is, a betekintési szögek pedig kellően nagyok.

Használat közben

Az alvó készülék egy a kijelzőn megejtett gyors dupla kattintással könnyen felébreszthető, ha pedig lefelé húzzuk a képernyőn az ujjunkat, akkor ennek hatására felül megjelenik a pontos idő és a dátum. A zárolóképernyőt látványos időjárás effektek uralják és persze widgeteket is pakolhatunk ide.

©

Az UX 4.0 nevet kapott felhasználói felület alapjaiban véve ismerős lehet a G3-ról, de sok helyen finomítottak rajta a fejlesztők. Az alapképernyő balszélső slide-ján lévő Smart Bulletin az eddigieknél sokkal több információt és funkciót vonultat fel, így például elérhető innen többek közt az LG saját fitnesz alkalmazása, a zenelejátszó, illetve a készülék felső élén lévő infravörös portot használó tévétávirányító app. Okosabb lett a naptár: az új eseményzseb funkcióval rendkívül egyszerűen odahúzhatunk bármelyik napra egy fotót, egy jegyzetet, vagy akár Facebook-tartalmat.

A legújabb Android 5.1 operációs rendszert futtató LG G4 úgynevezett kettős ablak megoldása révén bármikor két részre osztható a kijelző, melynek egyik felén például a naptár, a másik felén pedig a webböngésző használható.

©

A könnyen kezelhető és a felhasználói felület egészéhez hasonlóan minimalista megjelenésű névjegyzék öt részre van felosztva (tárcsázás, hívásinfó, névjegyek, kedvencek és csoportok), mellé pedig természetesen multifunkciós órát, diktafont, fájlkezelőt, biztonsági mentés készítőt és időjárás appot is kapunk. A megfelelő headset csatlakoztatását követően máris használhatjuk az RDS-es FM-rádiót, a zenelejátszó pedig hétsávos hangszínszabályzóval, állítható hangmagassággal és sebességgel, illetve időzíthető kikapcsolással kecsegtet.

Kamera

Az LG G3 volt az első olyan androidos okostelefon, mely optikai képstabilizátorral rendelkezett, ráadásul az összes készülék közül világelsőként lézeres autofókuszt kapott. A G4 esetében a képstabilizátort továbbfejlesztették, így a korábbiaknál jóval hatékonyabb munkát végez a kézremegés eltüntetése érdekében. A felbontás 13-ról 16 megapixelre nőtt, ami önmagában véve nem lenne túl nagy szám, de ezzel párhuzamosan a képérzékelő mérete is 40 százalékkal nagyobb lett, ami miatt tovább javult a már eddig sem rossz képminőség. Az objektív f1,8-as fényereje új rekord (Galaxy S6: f1,9 - a kisebb érték a jobb), és azt jelenti, hogy a hatlencsés megoldás minden korábbinál több fényt enged magába. Ehhez jön további extraként az iparágban elsőként alkalmazott színspektrum-érzékelő, amellyel az eddigieknél (és a konkurensek megoldásainál) valósághűbb színek érhetők el.

A haladó fotósok örömére teljesen manuális üzemmódról is gondoskodott az LG, így akár már a záridőt is mi magunk választhatjuk meg, sőt még akár RAW formátumban is fotózhatunk. A panorámaképek felbontása meghaladhatja a 100 megapixelt, a videófelvevő remek Ultra HD mozgóképeket rögzít, a HDR funkciós frontkamera felbontása pedig a négyszeresére nőtt – készülhetnek a 8 megapixeles szelfik.

Nyers erő

A Samsung Galaxy S6-ban lévő elképesztő Exynos chipsethez hasonlót jelenleg egyetlen rivális gyártó sem tud a mobiljába pakolni, és a G Flex 2 esetében is azt tapasztaltuk, hogy a nyolcmagos Snapdragon 810 inkább csak fűtőtestnek jó, semmint szélsebes mobilchipnek. Ennek ismeretében az LG egy merészet húzott: a G4-be az eggyel alacsonyabb ligában focizó hatmagos Snapdragon 808-at pakolta, mely a teszteredmények tekintetében nem jeleskedik túlságosan, azonban valós felhasználási körülmények mellett teljesen korrekt tempót diktál. A teszt során semmilyen akadást nem tapasztaltunk, a komolyabb grafikájú játékok is remekül futottak és a melegedéssel sincsenek gondok, tehát az optimalizálás remekül sikerült. A 3 GB RAM ebben a kategóriában ma már alapkövetelmény, és remek dolog, hogy a Google-nek köszönhetően összesen 115 GB felhőtárhely kapacitást kapunk a készülék mellé. Wireless fronton hasít az LTE mobilnet, a duplasávos wifi, ezenkívül pedig Bluetooth 4.1-et, NFC-t és szuperpontos GPS-vevőt is kapunk.

A telefonban sokak örömére megmaradt az előd microSD-s bővíthetősége, ami ugyebár mind az iPhone-ból, mind pedig a Galaxy S6-ból hiányzik. A belső tárhely a 32 GB-os és ebből alaphelyzetben mintegy 20 GB szabad.

©

Verdikt

A GSMA által nemrégiben az év mobiljának megválasztott G3 elég magasra helyezte a lécet, azonban a G4-gyel az LG simán emelni tudta a tétet. A minőségi bőrborítás, az enyhén ívelt forma, a szebb kijelző, a rengeteget fejlődött kamera, a bővíthető memória és a remekül optimalizált szoftver révén a G4 az idei év egyik bestseller készüléke lehet. Tökéletesen persze csak akkor lehetnénk elégedettek, ha a készüléknek nemcsak a mérete és tömege növekedett volna a G3-hoz képest, hanem hasonló módon az aksikapacitása is. Ezt valamennyire ellensúlyozza, hogy legalább bármikor ki tudjuk cserélni egy pótakkumulátorra a telefonban lévőt. A másik koreai nagyágyú, a Galaxy S6 igen komoly ellenfél, és nehéz megmondani, hogy kettejük közül melyik a jobb választás, főleg, hogy ez igencsak személyfüggő kérdés.

A hazai boltokban május végén, június elején felbukkanó LG G4 kártyafüggetlen kezdőára 200 ezer forint magasságában fog alakulni. A G4 alapmodellje műanyag hátlapos, azonban a bőrborítású hátlappal és ajándék aranyszínű műanyag hátlappal szállított változat felára csupán néhány ezer forint lesz.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Végrehajtás a Hell gyártójával szemben? Reagált a cég

Végrehajtás a Hell gyártójával szemben? Reagált a cég

Bajban a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója

Bajban a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója

Ez történt: megmérték, és vannak mobilok, melyek 10x annyira sugároznak, mint a többi

Ez történt: megmérték, és vannak mobilok, melyek 10x annyira sugároznak, mint a többi

Döbbenetes hibával készült el Lady Gaga új tetoválása

Döbbenetes hibával készült el Lady Gaga új tetoválása

A bíróság és a BVOP sem érzi magát felelősnek a fogolyszökés miatt

A bíróság és a BVOP sem érzi magát felelősnek a fogolyszökés miatt

Sorosozott egy jót Orbán Viktor kapcsán a Breitbart News

Sorosozott egy jót Orbán Viktor kapcsán a Breitbart News