szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

A Samsung legfrissebb csúcskészüléke végre szakít elődei átkozott, műanyagos hagyományaival, és az utóbbi időben kissé megtépázott gyártó ígérete szerint még az a bizonyos szükséges plusz is megvan benne. Megnéztük, mit tud a gyakorlatban a Galaxy S6 edge.

Felesleges kerülgetni a forró kását: az egy évvel ezelőtt kiadott (és letesztelt) Galaxy S5 messze nem tudta beváltani a hozzáfűzött reményeket, amit jól szemléltet az a tény, miszerint adott idő alatt 40 százalékkal kevesebb fogyott belőle, mint azt a Samsung vezérei szerették volna. Az unalmas dizájn és a valóban hasznos fejlesztések hiánya hatalmas pofont adott a koreai vállalatnak, ahol is az elmúlt hónapokban szerencsére nem ültek tétlenül a mérnökök. A Project Zero keretein belül teljesen a nulláról kezdtek bele egy vadonatúj felsőkategóriás okostelefon fejlesztésébe, és így született meg a március első napján Barcelonában leleplezett Galaxy S6, illetve az attól csak minimálisan eltérő Galaxy S6 edge. Mi ez utóbbi, mindenképpen izgalmasabb változatot próbáltuk ki.

A Galaxy S6 a Barcelonában zajlott Mobile World Congress szakkiállításon
©

Fém és üveg

Ha okostelefon fronton fém és üveg került szóba, akkor eddig az iPhone-ra vagy valamelyik felsőkategóriás Sony Xperia telefonra gondolhattunk, mostantól azonban akár már a Samsungra is asszociálhatunk. A plasztik korszak a jelek szerint végre véget ért a cégnél, a négyféle színváltozatban készülő S6 edge oldalait ugyanis valódi fém, elő- és hátlapját pedig ellenálló Gorilla Glass 4 borítja. A minőségérzet abszolút felsőkategóriás, és ami legalább ennyire fontos, hogy végre a megjelenés is: a dizájnerek kiváló munkát végeztek. E tekintetben tehát a Samsung simán feljött az iPhone szintjére.

©

A változtatások hátulütője – és ilyen tekintetben is sikerült beérni az Apple-t, csak ez már kevésbé örömteli –, hogy a Samsungnál is beköszöntött az unibody korszak is, vagyis az új S csúcsmodell immár nem szedhető szét házilagosan. A villámgyors akkumulátorcserének tehát bátran búcsút inthetünk, ami annak fényében nem túl jó hír, hogy az aksikapacitás némileg csökkent az S5-höz képest. A külső borítást érinti az is, hogy az új formulával a tavaly bevezetett a vízállóságot is elbuktuk.

Hajlított értékek

Az alig 7 mm vastag és mindössze 132 gramm tömegű S6 edge legfontosabb ismertetőjele, hogy a kijelző mind a bal, mind pedig a jobb oldalán enyhén lefelé van hajlítva. Talán a fotókon is látszik, hogy mindez mennyire jól mutat, de élőben még látványosabb a dizájnerek ezen húzása. Szerencsére az ergonómián semmit sem ront az extravagáns kijelzőmegoldás, tehát a készülék fogásával nincsenek gondok, és a véletlen kijelzőnyomkodástól sem kell tartani.

©

Bár a hajlítás sokkal inkább dizájnelem, mint hasznos fejlesztés, azért néhány edgedi funkcióról is gondoskodtak a Samsungnál. Ilyen például, hogy a hívásokat és üzeneteket világító szélekkel is képes jelezni a telefon, a legfontosabb partnerek pedig egy laza mozdulattal bármikor elérhetők a készülék oldaláról. Látványos és hasznos továbbá az éjjeli óra: megadhatunk egy 12 órás időtartamot, amikor az edge felületen fixen láthatjuk a pontos időt, ami egyébként egy gyors ide-oda húzással bármikor előcsalogatható.

A felbontás az egekben

Talán még emlékszünk azokra az időkre, amikor felbukkantak az első Retina kijelzős iPhone-ok, és azon folyt a vita, hogy a 300 ppi feletti pixelsűrűség értéknek van-e értelme. Nos ehhez képest mostanra eljutottunk arra a szintre, hogy az S6 edge-ben már egy közel 600 ppi-s QHD-panel található, melyen gyakorlatilag csak mikroszkóppal láthatók az egyes pixelek. Az 5,1 colos képátló változatlan maradt az elődhöz képest, és nagyrészt ennek köszönhető az S6 edge egy szerethetően kompakt mobil. A képernyőt adó Super AMOLED-panel kontrasztaránya szinte végtelen, teljesen mindegy, hogy szemből vagy oldalról nézzük képét, és még a fényerőre sem panaszkodhatunk. Nem kérdés, az iparág legjobb minőségű kijelzője jelenleg ebben a mobilban figyel.

©

Az akár egy a levegőben a készülék felett megejtett suhintással is aktiválható kijelző alatt egy nyomógomb és két kapacitív gomb található.

Egyszerűsítés

Az LG tavaly a G3 esetében kezdett bele felhasználói felületének egyszerűsítésébe, és most a Samsung is hasonló fogyókúrára fogta a jó öreg TouchWiz-t. No persze az iPhone-féle iOS-hez képest még a legújabb Samsung UI is sokkal több funkcióval és opcióval csábítja a felhasználókat, azonban ezek között a korábbiaknál némileg könnyebb eligazodni.

A többablakos mód szerencsére megmaradt
©

A nagytakarításban szerencsére megmaradt a sokak által szeretett többablakos üzemmód, melyet többek közt az appváltó gomb nyomva tartásával varázsolhatunk elő, illetve új fejlesztés az Intelligens kezelő, melynek révén még egy 1.0-ás felhasználó is pillanatok alatt rendet tehet aksi-, tárhely-, RAM-, illetve biztonság fronton.

Funkciók

Az Android 5.0.2 operációs rendszerű Galaxy S6 edge Home gombjában egy vadonatúj ujjlenyomat-szenzor található, melyen a korábbiaktól eltérően végre már nem kell végighúzni az ujjbegyünket, hanem elég egyszerűen csak (bárhogy) ráhelyezni annak egy részét. Az új szenzor villámgyors, pillanatok alatt feloldható így a telefon, egyszerűen megoldható a webes bejelentkezés, és persze a fizetési azonosításra is odafigyelt a Samsung.

©

Megújult az S Health alkalmazás, melynek révén bármikor gyorsan és látványos formában lecsekkolható a pulzusunk és a véroxigénszintünk, ezenkívül pedig azt is regisztrálni tudjuk vele, hogy mennyit sportolunk, vagy, hogy mennyi kalóriát viszünk a szervezetünkbe. Az alkalmazás rengeteg kütyüt, így például okosórákat és bluetooth-os mérlegeket is támogat.

Ezeken kívül kapunk megannyi jól ismert (és elvárt) szoftvert a Chrome böngészőtől az Facebookon és a Samsung saját naptár appján át az FM-rádiótól mentes zenelejátszóig. (Ez utóbbival kapcsolatban negatívum, hogy az alsó élen lévő egyetlen hangszóró nem képes versenyezni az egyes riválisokban lévő sztereó megoldásokkal.)

Képalkotás

A frontkamera a szelfimániások számára álomkategóriás, hiszen ezzel az 5 megapixeles fénylesővel akár széles önarckép, időzített sorozatfelvétel, HDR fotó, illetve akár 2560x1440 pixeles felbontású videó is készíthető, ráadásul kézmozdulattal történő exponálásra is lehetőség van. A hátlap síkjából enyhén kiálló főkamera felbontását szerencsére nem emelte 16 megapixel fölé a Samsung, aminek ugyebár nem sok értelme lett volna, főleg úgy, hogy például a rivális iPhone-okkal még mindig csak maximum 8 megapixeles fotók készíthetők.

©

Lényeges változás azonban, hogy az optikai képstabilizátor és az f1,9-es fényerejű objektív révén mostantól már igen rossz fényviszonyok mellett is remek felvételek lőhetők, ezenkívül pedig kiemelendő, hogy a Home gombot egymás után kétszer lenyomva bármikor gyorsan életre kelthető a kamera. A felvételek képminősége elképesztően jó, az automatika minden beállítást elvégez helyettünk, a haladó felhasználók pedig akár manuálisan is tuningolhatják az expozíciót. A videófelvevő számára az Ultra HD felbontás jelenti a plafont – amennyiben 120 fps-es szupergyors videókat szeretnénk készíteni, akkor 720p HD felbontást kell választani.

Nyers erő, fogyasztás

Míg a riválisok a melegedési problémákkal küszködő Qualcomm Snapdragon 810-re voksoltak, addig a Samsung a saját Exynos 7420-as chipsetét használja. A világelsőként 14 nanométeres gyártási technológiával gyártott chipkészlet nyolc processzormagja és nyolc grafikaivezérlő-magja ellentmondást nem tűrő sebességet produkál, olyannyira, hogy még az eddigi csúcstartó Note 4-re is simán ráver 40 százalékot.

©

A készülék szinte egyáltalán nem melegszik, és bár fogyasztása csökkent, a korábbinál kisebb aksikapacitás miatt sajnos az üzemidő is némileg szerényebb lett: ha kihasználjuk a telefon tudását, akkor garantált a naponkénti töltéskényszer. Vészesen gyors merülés esetén érdemes bekapcsolni az energiatakarékos, illetve ultratakarékos üzemmódot, melyek jelentősen szűkített szolgáltatáskör mellett jelentősen kitolják az üzemidőt. A gyárilag mellékelt vezetékes töltő nagyon gyorsan végzi a dolgát, és a Qi kompatibilitásnak köszönhetően a vezeték nélküli tölthetőség is adott.

Memória, adatátvitel

A 3 GB RAM fix, a belső tárhely pedig kiviteltől függően 32, 64, illetve 128 GB kapacitású. A nálunk járt 32 GB-os példány alaphelyzetben 23 GB szabad hellyel rendelkezett, és ez maximum csak felhős tárhely révén bővíthető, ugyanis a microSD-slotról ezúttal le kell mondanunk. A Samsung hivatalosan azzal indokolja a microSD távolmaradását, hogy a lassú memóriakártyákkal nem kívánták negatívan befolyásolni az UFS 2.0 technológiájú szupergyors integrált memória által biztosított felhasználói élményt. Ebben persze van valami, de szerintünk illett volna talán a felhasználókra hagyni a microSD használatával kapcsolatos döntési jogot.

Vezeték nélkül is tölthető
©

Ha microSD nem is, 300/50 Mbit/s-os maximális tempóval hasító 4G mobilnetes képesség, ac szabványú wifi (az LTE és a wifi sávszélessége kombinálható egymással), 4.1-es Bluetooth, GPS, tévé távirányításához használható infravörös port és persze a mobilos fizetésnél érdekes NFC bekerült a telefonba. USB-fronton lassulást jelent a 3.0 verzióról 2.0-ra történő visszalépés, cserébe viszont már nem rondítja a telefon alsó élét egy böszme nagy csatlakozóaljzat.

Verdikt

A Samsungnak hatodjára sikerült az, ami negyedikre és ötödikre nem igazán: a Galaxy S6 edge és a tőle csak minimálisan különböző Galaxy S6 igazán kívánatos csúcsmobil lett. Ezt az anyaghasználatot és ezt a külsőt még a legelvakultabb iPhone-rajongók sem igazán kritizálhatják, és pontosan nekik fog a legkevésbé fájni, hogy az S6 testvérpárban immár nem cserélhető az aksi, és microSD-slot sincs bennük. Ha ezt a két keserű pirulát le tudjuk nyelni, akkor az S6 edge-ben a legszebb kijelzős, leggyorsabb processzoros és legjobb kamerás okostelefont vihetik, vihetjük haza.

©

Mindennek alaposan megkérik az árát, hiszen míg a legolcsóbb Galaxy S6 sem néz be (szolgáltatófüggetlenül) 230 ezer forint alá, addig a legjobban felszerelt Galaxy S6 edge-ért 340 ezer forintot kérnek majd el. A forgalmazás várhatóan április közepén kezdődik, a készülékpáros mind a három hazai szolgáltatónál kapható lesz.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Zavarja a Windows billentyű? Így szabadulhat meg tőle örökre

Zavarja a Windows billentyű? Így szabadulhat meg tőle örökre

Újra patkányveszély van Budapesten

Újra patkányveszély van Budapesten

Amerikai nagykövet: Fájdalmas látnom, még mindig létezik igazságtalanság nagyszerű országunkban

Amerikai nagykövet: Fájdalmas látnom, még mindig létezik igazságtalanság nagyszerű országunkban