szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Ha azt gondoltuk, hogy az elmúlt hónapokban érkezett csúcsmobilokra egyszerűen már nem lehet rálicitálni, tévedtünk. Nyúzópróbán a szteroidokon hizlalt LG G3.

Sokan hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az okostelefon-piacot domináló Samsung árnyékában meghúzódik egy másik koreai gyártó is. Pedig az LG például tavaly is igen korrekt módon tette le a névjegyét az asztalra a G2-vel, és amely telefon most megkapta minden tekintetben továbbfejlesztett utódmodelljét, a G3-at. Az új modell nincs könnyű helyzetben, hiszen riválisai között olyan nagyágyúk találhatók, mint például a Samsung Galaxy S5, a Sony Xperia Z2, vagy a HTC One (M8). Mivel azonban a G3 ezeknél egy kicsit később érkezett, most némi lépéselőnyben van hozzájuk képest.

©

A Full HD már gagyi?

Az LG nem szórakozott, belepakolt az új zászlóshajómodellbe egy olyan kijelzőt, melynek felbontása négyszer nagyobb a normál HD-nél és 1,8-szor nagyobb a már amúgy sem éppen csúnya Full HD-nél. A nem kevesebb, mint 2560x1440 pixellel támadó QHD felbontáshoz jobb, ha szépen lassan hozzászokunk, az idei év második felében ugyanis várhatóan már ez kell ahhoz, hogy egy mobilt abszolút csúcskategóriásnak nevezhessünk. A G3 képminősége egész egyszerűen elképesztő, az egyes pixeleket semmilyen módon sem láthatjuk rajta.

De vajon a QHD hoz-e lényegi változást a Full HD-hez képest?  A válasz egyrészt igen, mert például egy remek fénykép igen is jobban néz ki QHD felbontásban, másrészt viszont nem, hiszen a különbség megtapasztalásához igen közelről kell néznünk a kijelzőt, és az sem árt, ha a szemünk nagyon jó kondícióban van. Itt jegyeznénk meg, hogy a Play Áruházban egyelőre még bőven vannak olyan appok, melyek nincsenek QHD felbontásra optimalizálva, tehát nem használják ki a képernyő nyújtotta lehetőségeket, nem is néznek ki olyan jól rajta. De a QHD-mobilok elterjedésével várhatóan hamarosan sokat fog javulni a helyzet.

©

A Gorilla Glass 3 védelmet élvező IPS LCD 534 ppi-s pixelsűrűsége a földbe döngöli a Galaxy S5-féle 432 ppi-s Super AMOLED kijelzőt, a fényereje is nagyon rendben van, azonban kontraszt, illetve betekintési szögek tekintetében az S5 teljesít jobban.

Nagy és kicsi egyszerre

A nagyméretű mobilokat kevesen szeretjük, viszont a hatalmas kijelzőket szinte mindenki lájkolja. Ha meg tudnánk oldani, hogy egy arányaiban véve kis készülékházba nagy képmegjelenítőt pakoljunk, mi lennénk a királyok. Nos, az LG most felülhet a trónra, hiszen az 5,5 colos G3 a nemzetközi piacokon kapható okostelefonok között messze a legjobb "fizikai méret/LCD méret"-aránnyal bír: az előlap 76,4 százalékát borítja kijelző. Összehasonlításképp, az 5,1 colos Galaxy S5 69,8, az iPhone 5s pedig mindössze 60,8 százalékban hasznosítja az előlapon rendelkezésre álló felületet. Félreértés ne essék, jelen tesztalanyunk egyáltalán nem kicsi, viszont méretei nem haladják meg az eggyel kisebb kijelzővel szerelt riválisok méretét.

Samsung Galaxy S5 és LG G3
©

Fémkérdés

A HTC One (M8) azzal gyűjtött komoly rajongói tábort maga köré, hogy szinte teljes egészében minőségi alumíniumból készült, a Galaxy S5-öt pedig azért szokás szidni, mert szappantartó formájú borítása korántsem ilyen nemes anyagból való. Az ötféle színváltozatban készülő LG G3 megpróbál a két véglet között egyensúlyozni: a hátlap úgy néz ki, mintha szálhúzott fémből készült volna, viszont a valóságban plasztik. Bár ez abszolút egyéni ízlés kérdése, mindenesetre nekünk bejött az LG döntése, melynek révén a telefon az S5-nél lényegesen mutatósabb, a One (M8)-nál pedig jól érezhetően könnyebb. Az ívelt hátlap szerencsére az ujjlenyomatokat sem vonzza, abban pedig egyelőre csak bízni tudunk, hogy a karcolások ellen is megfelelően védett. A vízállóságot sajnos elbukjuk, vagyis ez marad továbbra is a Samsung-féle S5 és a Sony által kínált Z2 kiváltsága.

©

Ismét egy hátulgombolós

A G2-vel megkezdett úton továbbhaladva a G3 oldalain, illetve előlapján sincs egyetlen fizikai kezelőszerv sem, vagyis a három nyomógombot hátul, a kamera alatt kell keresni. Az elődhöz képest javított ergonómiájú kezelési megoldást gyorsan meg lehet szokni és szeretni. (Olyannyira, hogy pár napnyi G3-használatot követően reflexszerűen a többi mobil hátán is keressük a gombokat.)

Ezekkel a gombokkal lehet egyrészt hangerőt állítani, gyorsindítani a kamerát vagy a jegyzetkészítőt, másrészt pedig a telefon is ilyen módon aktiválható. De az alvó készülék a kijelzőn megejtett dupla kattintással is felébreszthető, a Knock Code révén pedig egyedi koppintási mintákkal gondoskodhatunk arról, hogy illetékteleneknek ne sikerüljön a feloldás.

©

Lézerkard, vagy amit akartok

A mobil iparágban a G3 kamera modulja használ elsőként lézerfénnyel támogatott fókuszálási megoldást. (Érdekesség, hogy ezt a cég robotporszívóinak spéci szenzorai ihlették.) A láthatatlan infravörös fénnyel működő megoldás megméri, hogy a fénynyaláb kibocsátása és visszaverődése között pontosan mennyi idő telik el, és ebből máris megvan a tárgytávolság. A dupla LED-segédfényes G3 elméletben és gyakorlatban is veri az eddigi autofókusz bajnok S5-öt, igaz csak minimális mértékben – ideális esetben 300 helyett csak 276 milliszekundum kell neki az élesítéshez.

A 13 megapixeles fotók képminősége nagyon rendben van, HDR módban verhetetlen a G3, és az akár 60-70 megapixeles panorámaképeket is fontos megemlíteni. Az androidos telefonok közül jelenleg csak ebben a mobilban van optikai képstabilizátor, ami rossz fényviszonyok mellett valódi áldást jelent, a haladó fotósok viszont sajnos hiába keresik a részletes képalkotási opciókat, ezenkívül pedig az Ultra HD videófelvevő bitrátája is lehetne némileg magasabb.

©

A kijelző felett található még egy 2 megapixeles frontkamera. A szelfizést segíti, hogy ilyenkor az exponálás a széttárt kezünk ökölbe szorításával is elindítható, illetve, hogy a kijelző peremén világító fehér fény egyfajta szelfi-vakuként funkcionálhat.

Mennyi a kraft benne?

Az LG G3-ban pontosan ugyanaz a gyorsabbik fajta, négy darab 2,5 GHz-es magot felvonultató Snapdragon 801-es chipset található, mely a Galaxy S5-ben is. Számítási teljesítménnyel tehát tele a padlás, viszont a Full HD-nél jelentősen nagyobb pixelmennyiség mozgatásához el is kell az erő, és emiatt a hétköznapi gyakorlatban a G3 enyhén lassabbnak érződik az S5-nél. Tesztkészülékünkben 2 GB RAM és 16 GB flashmemória található, de jó hír, hogy a telefonból van 3 GB/32 GB-os konfiguráció is.

©

A G2-ből sokak által hiányolt microSD memóriakártyás bővítési lehetőséget ezúttal végre megkapjuk, mint ahogy a levehető hátlapot és a cserélhető akkumulátort is. Ez utóbbi 3000 mAh kapacitású, és egy feltöltéssel mintegy 1-1,5 napos használati időt biztosít. A normál energiatakarékos mód adott, viszont extrém power save funkció sajnos nincs, pedig jól jönne, hiszen a QHD kijelző rendesen szívja az ampereket.

Wireless fronton természetesen hasít a 150 Mbit/s-os LTE mobilnet, a dual-band Wi-Fi, a Bluetooth 4.0 és persze az NFC.

Simple is the new smart

Az Android 4.4.2-es KitKat pilléreken álló felhasználói felület mindenképpen az előnyére változott, mind külcsín, mind pedig használhatóság tekintetében. A manapság oly divatos "flat" divatirányzat jegyében fogant UI egyszerűsített, de tetszetős grafikával, alapvetően kerek ikonokkal, a használatot könnyítő színkódokkal, illetve egyszerűsített felépítéssel dolgozik.

©

A gyári appok mennyisége 30 százalékkal csökkent, köszönhetően nagyrészt bizonyos funkciók összevonásával, ezenkívül pedig több olyan gyári alkalmazást kapunk, melyek egy gombnyomással könnyen eltávolíthatók.

A virtuális billentyűzet tesztünk szerint kifejezetten okos, megtanulja a felhasználói szokásokat, egyszerűen átméretezhető. A haladó júzerek pedig örömmel fogadják a már jól ismert dupla ablakos üzemmódot. A Content Lock révén egyszerűen levédhetők a különböző tartalmak, a Smart Cleaning intelligens takarítást végez a telefonon. Az LG Health a gyártó saját fitneszalkalmazása, mely ugyan nem tud annyit, mint a Samsung S Health és pulzusmérőt sem kapunk hozzá, az elvárható alapfeladatokat tökéletesen elvégzi.

©

A böngészőt egy ilyen vason értelemszerűen élmény használni, a multimédiás szekció is iszonyat erős, ezenkívül pedig még sztereó FM-rádiót is kapunk. A hangminőség minden tekintetben átlagon felüli, a hátlapon található méretes hangszóró pedig 1,5 W-os csúcsteljesítményre képes, minden körülmények között remekül hallható. Apró figyelmesség, hogy az alapcsomagnak többek közt egy lapított vezetékes és abszolút minőségi QuadBeat 2 füles is a részét képezi.

További extra, hogy a telefon olyan tanácsokkal kínálja meg a felhasználót, hogy például ma hasznos lenne esernyőt vinni magunkkal, vagy hogy valakit talán ildomos lenne most már visszahívni. Apróság, hogy az asztalról felvett csörgő mobil magától elhalkul, ha pedig a fülünkhöz emeljük, akkor egyetlen gombnyomás nélkül fogadható a hívás.

©

Verdikt

Az LG G3 napjaink egyik legizgalmasabb és legdurvább teljesítményű smartphone-ja. A gyártó végre bebizonyította, hogy ki tud mozdulni a Samsung árnyékából és igen is képes előrukkolni valódi felsőkategóriás fejlesztésekkel.

Az elképesztő kijelző, a lézerrel és optikai képstabilizátorral megspékelt kamera, az egyedi hátulgombolós kezelhetőség, a korrekt külső és a jó irányban fejlesztett szoftver mind-mind igazi aduászok a pakliban, de a teszt során említett néhány negatívum miatt azért ez sem egy teljesen hibátlan termék. A nagy rivális S5-nek más erősségei és más gyengéi vannak, egyértelmű győztest mi inkább nem hirdetnénk, az egyéni preferenciák ugyanis sokat nyomhatnak a latban.

Az LG G3 hivatalos, szolgáltatói kedvezmények nélküli listaára 180 ezer forint.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem vall szégyent az Autobanon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport

Nem vall szégyent az Autobanon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját