szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamarosan megjelenhetnek azok az arcfelismerők, amelyeknek már a sötétség sem okozhat problémát.

Német kutatók gőzerővel dolgoznak egy olyan módszeren, amely a normál fényben készült fényképeket tudná összevetni a sötétségben készült – infravörös – felvételekkel, számolt be a kutatásokról a Technology Review.

A mai infravörös kamerákkal az a fő gond, hogy ugyanannak az arcnak a fotói másképpen nézhetnek ki, az adott személy aktivitásától, testhőmérsékletétől függően. A másik nagy problémát a normál képpel való összehasonlítás jelenti: ezek ugyanis jóval nagyobb felbontásúak, mint az infravörös felvételek.

©

A kutatók most úgynevezett mély neurális hálózatokat (az agy működését utánzó számítógépes programokat) használnak, hogy minél nagyobb pontossággal találják meg a hasonlóságokat a kétféle típusú kép között. Ehhez egy óriási képadatbázist is használnak, amelyben ugyanannak a személynek a normál fotói és infravörös felvételei is megtalálhatók.

Ha a számítógépes rendszer több normál fotót hasonlíthat össze egy infravörössel, akkor körülbelül 80 százalékos a találati pontosság, míg az egy-egy kép esetében ez csupán 55 százalék. Nagyobb pontosság érhető majd el egy gazdagabb képadatbázissal, illetve a számítógépes háttér teljesítményének a növelésével.

Az pedig már hab a tortán, hogy a Facebook sokszor akkor is képes felismerni valakit, ha nem is látszik a fotón az arca.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Igazgatóváltás Balázs Péter színházában: „Itt nem politikai ügyről van szó”

Igazgatóváltás Balázs Péter színházában: „Itt nem politikai ügyről van szó”

Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó

Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó