szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az androidos okostelefonokat érintő, az eddigi talán legdurvább biztonsági fenyegetés a készülékek gyártóit is megijesztette.

Pár napja került nyilvánosságra a csak Stagefright (lámpaláz) néven emlegetett, az androidos eszközöket érintő sérülékenység. Mint kiderült, az Androidban van egy olyan biztonsági rés, amit kihasználva a hackerek bejuthatnak az eszközbe. Elég egy MMS-t küldeniük, amelybe elrejtenek egy kódot, és már meg is van a baj. A részletekről itt olvashatnak.

A Stagefright az Android 2.2-nél frissebb telefonokat érinti, azaz szinte mindenki veszélyben van, aki az elmúlt pár évben vett androidos készüléket. Ennek viszont már a fele sem tréfa, s erre a gyártók is rájöttek, s amellett, hogy páran közülük már ki is adtak frissítést, komolyabb tervet is készítettek.

©

A Samsung szinte elsőként ígérte meg a hivatalos Samsung Tomorrow oldalon, hogy újragondolja a frissítéseket, s ezentúl nagyjából havonta egyszer sort kerítenek majd erre. Hogy ez pontosan milyen készülékeket érint, azt nem tudni, hiszen rengeteg samsungos eszköz van, így valószínűleg inkább az újabb modellekre fog fókuszálni.

A Google is valami hasonlót jelentett be a Stagefright-botrány kirobbanását követően. Ezentúl havonta küld biztonsági frissítéseket a Nexus telefonokra, a Nexus, 4-re, 5-re, 6-ra, 7-re, 9-re és 10-re, valamint a Nexus Playerre.

Az LG is elkezdte már azoknak az androidos telefonoknak a biztonsági frissítését, amelyek érzékenyek a Stagefrightra, és arról is nyilatkozott, hogy ő is havonta fog biztonsági frissítéseket kiadni.

Hogy az egyéb gyártók, például a Sony,  a ZTE, a HTC és a Huawei terveznek-e ilyen lépéseket, arról egyelőre nem tudni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait