szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, mostanra telt be a pohár a Microsoftnál a Windows 10-et ért adatvédelmi támadások miatt.

A redmondi cég az új operációs rendszerének nyári megjelenése óta szinte folyamatosan kapja a megyjegyzéseket, melyek szerint a Windows 10 kémkedik a felhasználók után. Terry Myerson, a cég ügyvezető alelnöke a napokban a Microsoft hivatalos blogjában igyekezett tisztába tenni a dolgokat.

Myerson szerint a Windows 10 azért gyűjt adatokat, hogy később jobbá tegye a felhasználói élményt, a felhasználók pedig meghatározhatják, mik azok az információk, amiket meg akarnak osztani a céggel. Ez persze így egy elég sablonos, lényegében semmitmondó válasz, de Myerson továbbment, részletesen kifejtette, hogy az adatgyűjtés három különböző kört érint: a biztonságos működéssel kapcsolatos adatokat, valamint a személyes és a hirdetési adatokat.

A biztonságos működéssel kapcsolatos adatok olyan információkat tartalmaznak, mint az ismeretlen eszközök azonosítói, az eszközök típusa, valamint azokat jelentéseket, amiket egy alkalmazás összeomlásakor készít a rendszer. Vagyis a felhasználói fájlokhoz és azok tartalmához a Microsoft nem fér hozzá, mint ahogy a nevekhez, e-mail címekhez vagy fiókazonosítókhoz sem.

Myerson szerint a begyűjtött adatokra a felhasználói élmény javítása érdekében van szükség. Az úgynevezett telemetria-adatok küldése a Windows 10-ben alapbeállításként engedélyezettek, ám az egyéni felhasználók és a kisvállalkozások ki tudják kapcsolni a Gépház - Adatvédelem - Visszajelzés és diagnosztika menüpont alatt, és év végéig a nagyvállalati és az oktatási célokra szánt verzióba is beépítik ezt a lehetőséget. A redmondi cég ezzel együtt nem javasolja a deaktiválást.

©

A felhasználók számára a legnagyobb aggályt a személyes adatok begyűjtése jelenti, Myerson szerint azonban ez sem úgy történik, ahogyan sokszor a hírekben hallani lehet. A rendszer olyan adatokat gyűjt, ami segíti a felhasználói élmény növelését. Ilyen, amikor a Microsoft mintát vesz a begépelt, vagy leírt szavakból, majd azok segítségével igyekszik egy egyedi, a felhasználóra szabott szótárt készíteni. Ugyanakkor a valóban az azonosításra lehetőséget adó tartalmazó kifejezéseket - például IP-címeket - kiveszik a rendszerből, így azt sehol sem tárolják el. Akit ez nem győz meg, és az szeretné, hogy a Windows semmit se jegyezzen meg abból, amit ír vagy mond, mindent kikapcsolhat a Gépház - Adatvédelmi beállítások - Beszéd, szabadkézi bevitel, gépelés menüpont alatt.

©

A harmadik kényes téma, ami miatt aggódnak a felhasználók, az a hirdetési adatok tárolása, a legtöbben ugyanis nem akarják, hogy az operációs rendszer monitorozza, merre járnak az interneten, és a szokásaik alapján kapjanak reklámot. A Myerson azonban kijelentette, a Winows 10 nem gyűjti ezeket az adatokat. "Sem az operációs rendszer, sem más Microsoft termék nem ellenőrzi az e-maileket, ahogyan más egyéb kommunikációs csatornát sem azért, hogy célzott hirdetéseket küldjön a felhasználónak" – írta az ügyvezető alelnök.

A Windows egyedi hirdetési azonosítókat használ – épp úgy, ahogy az Apple is –, ami lehetővé teszi az alkalmazások fejlesztőinek és a hirdetőknek, hogy még több releváns hirdetést ajánljanak a felhasználó számára. Mindezt úgy, hogy a felhasználási szerződésben korábban benne volt ez a tétel, vagyis a felhasználó azt a telepítés során el is fogadta. Ettől függetlenül ez az egyedi azonosító kikapcsolható, a Gépház - Adatvédelmi beállítások - Általános menüpont alatt lehet ezt megtenni. Egy esetleges visszakapcsolás esetén a rendszer automatikusan egy új azonosítót generál majd.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A tüntetők lezárták a Lánchidat

A tüntetők lezárták a Lánchidat