szerző:
László Ferenc

A Samsung az elsők közt szállt be az okosórák gyártásába, de eddig csak nagyon szögletes vagy kissé csúnya darabokkal próbálkoztak. A Gear S2 körszámlapos, szoftveresen és kezelhetőségét tekintve is szokatlanul egyedi. Leteszteltük.

Két éve, 2013 őszén jelentette be első okosóráját a Samsung, a Galaxy Gear nem volt hatalmas siker, hanem csak hatalmas. Tavaly tavasszal újabb három karra való kütyüt engedtek a piacra , majd nyáron és ősszel is megjelentettek egy-egy okos karpántot vagy órát – hol androidos, hol tizenes, hol Android Wear rendszert futtató kivitelben. A dél-koreai gyártó eddig megjelent termékeinek volt egy közös vonása, mégpedig a négyszögletes kijelző. Ezzel a hagyománnyal először tesztünk főszereplője, a Gear S2 esetében szakítanak.

©

A Samsung Gear S2 háromféle változatban készül, melyek közül mi a bluetoothos alapmodellt próbáltuk ki. Tesztalanyunkban nincs 3G adatátvitel, de a kínálatban többek közt egy 3G-s, némileg nagyobb és nehezebb, illetve kicsit drágább variáns is található: ebben a modellben extra az integrált GPS-vevő, illetve a 20 százalékkal nagyobb kapacitású akkumulátor. Van még Gear S2 Classic névre hallgató kivitel is, mely azoknak készült, akik egy high-tech okosórától is elvárják a klasszikusan elegáns megjelenést: ez esetben az óralap pereme recézett kivitelű, csuklónkat pedig minőségi bőrszíj veszi körbe.

Kerek a világ

A Gear S elődmodellnél jelentősen kisebb és könnyebb lett az új Gear S2, ami a mindennapi használat során rengeteg előnnyel jár, hiszen nem egy bumfordi kialakítású mini számítógépet kell folyton a kezünkön viselni. A gyártó történetében most először kerek kialakítású érintőkijelző 1,2 colos átmérővel bír, vagyis meglepően kompakt, hiszen a legtöbb rivális az 1,3-1,4 colos méretre esküszik, az elődben pedig egy 2 colos display volt. A 360x360 pixeles felbontás makulátlan képminőséget biztosít, a Super AMOLED technológia pedig szokás szerint elképesztő kontrasztaránnyal bír. Automatikus fényerőállítási lehetőség nincs, a fényerőt mi magunk állíthatjuk egy 10-es skálán – cserébe viszont megkaptuk azt, hogy a 10-es értéknél még erős napsütésben sem okoz gondot a kijelző tartalmának leolvasása.

©

A karóra borítása teljes egészében minőségi anyagból, még pedig 316L sorozatú rozsdamentes acélból készült: a korrekt minőségi benyomást keltő kütyü abszolút szemrevalóra sikeredett, de talán mégsem annyira eye-candy, mint például a Huawei okosórája. Mindenképpen pozitívum, hogy hivatalos IP68-as minősítéssel büszkélkedik a Gear S2, vagyis teljesen vízálló kivitelű, illetve azért is jár a piros pont, hogy a szíj cserélhető. Az persze már más kérdés, hogy az egyedi rögzítési megoldás miatt csak a Samsung saját szíjai applikálhatók fel a készülékre, melyekből egyébként egy S-es és egy L-es példány is az alapcsomag részét képezi.

Tekerjünk rajta!

A Samsung eddigi messze legjobb ötlete okosóra fronton a Gear S2-n debütált tekerhető órakeret, vagy más néven lünetta, mely rendkívül sokat segít a mindennapi használat során. A menüben közlekedéshez nem kell mást tennünk, mint egyszerűen balra vagy jobbra csavarni egyet az órakereten, mely ilyenkor diszkrét, de határozott módon kattan egyet vagy többet, és közben a kijelzőn azonnal a kívánt funkcióhoz kerülünk. Zseniális megoldás ez, hiszen a lünetta tekergetése közben az ujjunkkal semmit sem takarunk ki az amúgy sem túl nagy kijelzőből. Akinek mégis a kitakarós megoldás esne kézre, annak a lehetőség továbbra is adott, az érintőkijelző simogatásával is navigálhatunk a menüben.

©

A körbe zárt élet egyszerű

A koreai fejlesztők nemcsak hardver-, hanem szoftverfronton is nagyon ráéreztek a köralakú világnézetre, hiszen például a felhasználói felület köralakú ikonjai egy nagyméretű köríven sorakoznak szépen egymás mellett. Alaphelyzetben értelemszerűen a pontos időt és az egyéb fontosabb adatokat jeleníti meg a kijelző, mely minden eddigi samsungos órapanelnél kiválóbb mozgásérzékelést kapott.

Az alapban sötét, vagyis maximálisan energiatakarékos kijelző csak akkor kapcsol be – de tapasztalataink szerint akkor 100 százalékos megbízhatósággal teszi – , ha egy kicsit megemeljük a csuklónkat, hogy leolvassuk a pontos időt. Ezenkívül fix órakijelzés is választható, ilyenkor egy minimalista órát jelenít meg a kütyü, de ez a folyamatosan bekapcsolt állapot értelemszerűen emeli a fogyasztást.

©

Az alapértelmezett órakijelzéstől egyet balra tekerve az aktuális értesítésekhez juthatunk, az ellenkező irányban pedig a menürendszer, illetve az alkalmazások érhetők el.

Az óra jobboldali részén két apró nyomógombra lehetünk figyelmesek, melyek közül a fenti "vissza" funkcióval bír, a lenti pedig egyrészt a ki-bekapcsolás mellett a kezdőlapra visz. A Gear S2 kezelhetősége gyerekjáték egyszerűségű, tapasztalatunk szerint elég néhány percet használni, és máris ráérzünk az óra minden csínjára-bínjára.

Értesítések, szövegelés, navigáció, zene

A Gear S2-n nem a széles körben használatos és igen masszív Google-integrációval bíró Android Wear fut, hanem a Samsung által mobil és tévé fronton is tolt Tizen. Ennek kapcsán előnyt jelent, hogy a hardvert és a szoftver is fejlesztő Samsung nagyon jól tudta optimalizálni a felhasználói élményt és a kütyü sebességét. Hátrány viszont, hogy Tizenre egyelőre még kevesebben fejlesztenek, mint Android Wearre: jelenleg kb. 1000 alkalmazás érhető rá el. Sok fontos funkció viszont már gyárilag be van építve.

©

Minden fontosabb történésről értesítést kapunk az órától, mely a bejövő hívásokat is jelzi, és amennyiben egy Bluetooth-fülest használunk, akár a hívást is fogadhatjuk a segítségével. Saját hangszóró nincs az S2 alapmodellben, de a 3G-s nagytesó ilyen földi jóval is fel van vértezve.

A beérkező üzeneteket is korrekt módon megjeleníti az okosóra, és a miniatűr virtuális billentyűzet a lehetőségekhez képest kényelmes adatbevitelt biztosít. De abban biztosak vagyunk, hogy a kicsit hosszabb szövegek begépeléséért nem csak mi nyúltunk a mobilunkhoz…

A Bloomberg és a CNN a körkijelzőre optimalizált tartalmakkal szór meg bennünket, a Nokia-eredetű Here alkalmazás révén pedig navigációs funkciókat is elérhetünk, melyek a telefonunk GPS-vevőjét használják. A zenelejátszó révén mind a magán az okosórán, mind pedig az okostelefonunkon tárolt muzsikákhoz hozzáférhetünk. És ha már óráról van szó, akkor nem hagyták ki a klasszikusan órás funkciókat sem, ébresztőt, időzítőt és stoppert is kapunk.

©

Az óra belső oldaláról nem hiányozhat a mostanság oly népszerű pulzusmérő, mely szoros együttműködést folytat a Samsung saját fejlesztésű S Health alkalmazásával, de persze más által fejlesztett egészségügyi alkalmazásokkal is összebarátkoztatható.

Ha nem találjuk a mobilunkat, a telefonkereső szolgáltatással gyorsan rálelhetünk, illetve a keresés a másik irányban is működik, vagyis az órát is megkereshetjük a korábban párosított telefonunk segítségével.

Elő a mobillal!

Bár magán az okosórán is rengeteg beállítás elvégezhető, az igazán kényelmes személyre szabhatóságról a telefonunkra telepített támogató alkalmazás gondoskodik. Ennek segítségével egyszerűen kiválasztható a számunkra legjobban tetsző óraszámlap, kiválasztható, hogy pontosan mely alkalmazásoktól szeretnénk értesítést fogadni az órán, illetve ebben az alkalmazásban küldhetünk át zenéket és fotókat a mobilról az órára.

©

Fontos, hogy a Gear S2-ben nemcsak Bluetooth, hanem wifi is van, vagyis a kütyü adott esetben a mobilunk nélkül is fel tud csatlakozni a netre: a Samsung-fiókunkon keresztül távoli kapcsolat hozható létre, és bármikor rákereshetünk az órára, melyet zárolhatunk is, illetve lopásgyanú esetén távolról törölhetjük a tartalmát.

Jó hír, hogy mindehhez nem feltétlenül van szükség Samsung-féle telefonra: Gear menedzser alkalmazás minden olyan mobillal kompatibilis, melyen Android 4.4+ operációs rendszer fut, illetve amelyben legalább 1,5 GB RAM található.

Belsőségek

A Gear S2-ben egy kétmagos 1 GHz-es Exynos processzor és 512 MB RAM mellett 4 GB flashmemóriát kapunk. A Samsung ezenkívül NFC-ről is gondoskodott, melynek révén a Samsung Pay fizetőrendszer is használható lenne, ha hazánkban működne ez a szolgáltatás.

©

A 250 mAh kapacitású akkumulátor tapasztalatunk szerint átlagosnak mondható használat mellett simán hozza a 2 napos üzemidőt. Ha nagy a gond, érdemes bekapcsolni az energiatakarékos módot, mely szürkeskálás képmegjelenítéssel, szűkített szolgáltatási körrel, kikapcsolt wifivel és óvatosabb processzorhasználattal spórol. A töltőt is sikerült elegánsan kiviteleznie a gyártónak: a vezeték nélküli apró töltőállvány mágnessel vonzza magához a karórát.

Verdikt

Megannyi nem túl sikeres kitérőt követően úgy tűnik, hogy a Samsung most végre révbe ért okosóra fronton: a Gear S2 ideális méretben, korrekt minőségben és egyszerű kezelhetőséggel próbál egy 100-120 ezer forintot felemésztő pénztárca-nyitogatásra ösztönözni. Véleményünk szerint aki nagyjából ilyen összegben gondolkodik okosórán, annak érdemes figyelembe vennie ezt a modellt is, melynek tekerhető kerete és szoftvere remekül sikerült. Abban pedig egyelőre csak bízhatnak az óra vásárlói, hogy a Tizen platformon a közeljövőben szépen lassan felpezsdül az élet.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!