Ha ezt elolvassa, nem fog többé vizet inni csípős ételre

Előfordult már, hogy azonnal vizet kezdett inni, ha valamilyen étel csípősebb volt, mint amit szeret? És jobb lett tőle? Ugye, hogy nem. Cikkünkből kiderül miért és mit kell ilyenkor inni.

  • Papós Tamás Papós Tamás
Ha ezt elolvassa, nem fog többé vizet inni csípős ételre

A téma első és egyben legérdekesebb tudományos ténye: a csípős paprika nem csípős. Tényleg nem, csupán mi, emberek érezzük annak, köszönhetően a csípős paprikafélékben megtalálható kapszaicinnak. Minél több van belőle, annál csípősebb a paprika, ezért hozták létre a Scoville-egységet, amellyel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika. A világ legerősebb paprikáiban akár 1 millió egység is lehet ez a mennyiség.

Ez az a színtelen, szagtalan, kristályos anyag ingerli a szánkban és testünk más részeiben is megtalálható TRPV1 receptorokat. Ezek azok a receptorok, amelyek például túl forró tea vagy leves lenyelése után is kellemetlen érzést okoznak.

Ezt az anyagot kellene semlegesíteni, ha túl csípős a paprika, vagy valamilyen csípős ízesítésű étel. Ilyenkor szoktak sokan vizet inni, de ezzel egyáltalán nem javítanak a problémán, legfeljebb az idő múlása miatt érzik úgy, hogy hatásos volt. Na de akkor mi tudja gyorsan enyhíteni a kellemetlen hatást? A tej.

Mivel a kapszaicin kémiailag apoláris jellegű, így a poláris víz semmilyen hatást nem vált ki. Apoláris ellen csak apoláris jellegű folyadék hatásos, a tej pedig a benne lévő zsírok miatt pont ilyen, így gyorsan enyhíti a túl csípős étel okozta kellemetlenséget.