szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De kicsi! És miért ilyen kerek? - aki először ül repülőn, ez a két gondolat rögtön felmerülhet benne az ablakok láttán. A fizika törvényei tették ilyenné a kilátást, illetve három katasztrófa.

1954-ben bemutták a Comet repülőgépeket, amelynek ablakai négyzet alakúak voltak, majd három hónapon belül három balesetük is volt, a zuhanások összesen 67 áldozatot követeltek. Az esetek kivizsgálása során kiderült: az ablakok alakja is felelős.

Az ok egyszerű fizika: a magasba szállás közben a levegő nyomása és a repülőben érzett nyomás között egyre nagyobb a különbség, amelyet az egyenes vonalú tárgyak kevésbé tűrnek, ahogy a videóban is látható, egy vasdarab képes eltörni ilyen nyomáskülönbségtől. Mivel az ablakok "érzik meg" leginkább ezt a nyomáskülönbséget az utastér és a levegő között, kerekítettnek kell lenniük.

A nyomáskiegyenlítés miatt ezért egy apró, szinte észrevehetetlen lyuk is van a repülőgépek ablakain.

A kerekített ablak másrészről aerodinamikai szempontból is jót tesz, hiszen ahogy a videó végén is látható, a repülőgépek oldalán sokkal könnyebben tör utat magának a levegő egy lekerekített ablaknál, mint egy négyzet alakún keresztül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk

Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét