szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Komoly veszély fenyegeti a vezeték nélküli egeret, billentyűzetet használókat egy biztonsági cég szerint.

A Bastille nevű kíberbiztonsági cég súlyos rést talált a vezeték nélküli egereknél, billentyűzeteknél, így – elvileg – sok százmillió PC válhat kiszolgáltatottá.

A MouseJacknek elnevezett támadáshoz nem kell egyéb, mint egy 15 dolláros hardver és pár sor kód, és a hacker máris átveheti az uralmat a kiszemelt (és vezeték nélküli eszközt használó) gép felett. Ezután rosszindulatú weboldalakra irányíthatja, kártékony kódokat vihet fel rá, kényes adatokat lophat el róla. Mindez az egyéni felhasználók gépeit éppúgy érintheti, mint a globális nagyvállalatokét.

©

Sajnos mindez a nagynevű gyártók (pl. Dell, Microsoft, Logitech) termékeit is érinti – a lista itt nézhető meg. A megoldás a problémára az lehet, hogy a felhasználó megpróbál utánanézni, adott-e ki az érintett gyártó firmware-frissítést az említett sebezhetőség ellen, vagy biztonságos eszközökre cseréli ki a lista szerint érintett hardvereit.

A sebezhetőségről ezen az oldalon találhatnak részletes, angol nyelvű információkat.

(Frissítés: A hír megjelenése után a Dell egy közleményt juttatott el hozzánk, amely alapján a Dell Műszaki Támogatás rendszerét érdemes keresni az ügyben, a 06 80 016-157-es számon. Ott tudnak segíteni az érintett, harmadik fél által gyártott modellek firmware-frissítésében.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt egy 10 hónapos mezőkövesdi kisfiú

Eltűnt egy 10 hónapos mezőkövesdi kisfiú

Alig néhányan hisznek abban, hogy Szájer "házibuliban" járt

Alig néhányan hisznek abban, hogy Szájer "házibuliban" járt

Egy PS5-ös konzolüzér közel 12 milliós hasznot csinált egyetlen hét alatt

Egy PS5-ös konzolüzér közel 12 milliós hasznot csinált egyetlen hét alatt