Egy kutatás szerint a fehér kenyerek is növelhetik a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Egy új kutatás szerint a magas glikémiás indexű szénhidrátok, mint a fehér kenyér, a kukoricapehely, vagy a puffasztott rizs emelheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát - írja texasi kutatók tanulmányára hivatkozva a Daily Mail.

A lap szerint a tüdőrák által érintettek 12 százaléka a nem dohányzók köréből került ki, különösen őket érintheti ez a felfedezés.

A kutatás szerint ugyanis a cukorszintet gyorsan megemelő magas glikémiás indexű ételek a vércukor- és az inzulinszint megemelése mellett egy inzulinhoz hasonló fehérje szintjét is megemelik, erről pedig már korábban is kimutatták, hogy köze lehet a tüdőrákhoz.

A tudósok szerint a magas glikémiás indexű ételeket evőknél 49 százalékkal magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata, így az átállás a teljes kiőrlésű kenyerekre és tésztákra, illetve a zabpehelyre például segíthet a kockázat csökkentésében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!