szerző:
hvg.hu

Több mint 4 millió forintot fizetett ki a Facebook annak a biztonsági kutatónak, akinek köszönhetően már nem léphet be bárki bárki más fiókjába.

Amikor valaki visszaállítja (reseteli) saját fiókjának hozzáférését – mert elfelejtette a jelszavát –, a Facebook egy 6 jegyű PIN-kódot küld az előre megadott telefonszámra, ez használható ideiglenesen jelszó helyett. Amikor ezután próbál belépni valaki, akkor 10 alkalommal ronthatja el a 6 jegyű kódot, a Facebook ezután lezárja a fiókot.

A Facebook hibakereső programjának részeként 15 ezer dollárral jutalmazott Anand Prakash rájött, hogy ha a fejlesztők által gyakran használt beta.facebook.com irányból próbál valaki belépni a fenti módon a fiókjába – itt minden fiók elérhető, ami a sima Facebookon –, akkor a rendszer nem fogja kidobni, bárhányszor is próbálkozik.

A rosszindulatú támadók így tehát megtehették, hogy kértek egy fiókvisszaállítást, és bár erről nem ők kapták meg az sms-t, de nem is volt baj: egy algoritmus segítségével viszonylag gyorsan végigpróbálhatták a beta.facebook.com felületen az összes 6 számjegyű kódlehetőséget. És amint bejutottak a fiókba, már ők adhatták meg annak új jelszavát, ilyen módon nem csak valaki összes adatához és üzenetéhez férhettek hozzá, de őt magát ki is zárták a fiókjából.

Prakash még februárban észlelte a hibát, melynek leírását elküldte a Facebooknak. A közösségi oldal üzemeltetői egy napon belül megerősítették neki, hogy valóban létezik a bug, amit addigra ki is javítottak. A bejelentő pedig nyolc nap múlva meg kapta a 15 ezer dollárját.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook dolgairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!