Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A vállalat története során először párosujjú patás állatokról is esett szó az Apple hétfő esti eseményén, ahol a főszerep (szerencsére) azért mégiscsak az új készülékeké maradt. Itt az új, kisebb iPhone, egy új iPad és a slussz poén: már ma telepíthető lesz az operációs rendszer új verziója.

A szokatlan helyzetben szokatlan módon, nem sikerjelentéssel, hanem az Apple és az FBI közt kibontakozó adatvédelmi háború témájával indította idei első nagy sajtóeseményét az Apple. A várakozásokkal ellentétben a színpadra lépő Tim Cook azonban nem üzent semmit az iPhone-okba hatósági kiskaput erőltetni kívánó amerikai kormányzatnak, sőt korábbi megnyilatkozásainál visszafogottabb is volt. A vezérigazgató azt mondta: az Egyesült Államok egészének kell eldöntenie, hogy a kormányzatnak mekkora hatalmat enged arra, hogy belenézhessen az egyre személyesebb eszközeinkbe, a telefonokba. Cook azért annyit megjegyzett: az iPhone-okat alapvetően nekünk, embereknek építették, nem pedig a kormányoknak.

©

A hétfő esti esemény alapján úgy tűnik, az Apple kifele inkább nem erőt mutat, hanem a gonosz, pattogó kormányzattal szembeni kedves, higgadt nagyvállalatként pozicionálja magát: az adatvédelem után közvetlenül arra terelődött a szó, hogy az Apple által felhasznált energiának már 93 százaléka származik megújuló forrásból, a készülékek csomagolásához használt papír 99 százaléka újrafelhasznált, sőt olyan napelemfarmot is építettek, ahol a panelek alatt hagyják békésen legelni a jakokat.

Tudjon róla: így legel egy Apple által szponzorált jak.
©

100 ezer forint alá mehet az Apple Watch

Amikor azonban az Apple-nél éppen nem a háztáji jakok életét tervezgetik, akkor készülékekkel foglalatoskodnak, melyből több új is előkerült a bemutatón. Elsőként az Apple Watch került szóba, ami Tim Cook szerint a világ legnépszerűbb okosóramodellje, és amelynek árát – a népszerűségi állításnak egy nagyon picit ellentmondva – mától csökkentették. Az eddig legolcsóbban 349 dollárért kínált alapmodell mostantól 299 dolláros árcédulát visel, ami praktikusan annyit jelent, hogy hivatalos forgalmazótól 115 ezer forint körül lehet majd beszerezni, szürkeimportban pedig 100 ezer forint alá csökkenhet a legolcsóbb Apple Watch ára. A Watch mellé néhány új szíjat is kínál az Apple, de ami ennél sokkal fontosabb, az az új iPhone.

©

Sokan szeretnének kisebb telefont

Miközben más gyártók nemzetközi képviselőivel beszélgetve is mindig azt a választ kapjuk, hogy „nincs igény” kisebb telefonokra, az Apple ki merte mondani, hogy igenis van. Egy számmal illusztrálva: tavaly például 30 millió 4 hüvelykes iPhone-t (főleg 5s) sikerült eladni – ami azért nem kis mennyiség, a harmadik legnépszerűbb okostelefon-gyártó Huawei összeladásának közel harmada. Igény tehát igenis van, az Apple pedig az 5/5s modelljére kívülről igencsak hajazó iPhone SE-vel szeretné ezt kielégíteni.

©

Az SE modellnek nem csak 4 colos képernyőmérete, hanem annak 640 x 1136 pixeles felbontása is megegyezik az ötös szériáéval, a megjelenítő panel alatt azonban bőven találunk különbségeket. Merthogy az iPhone SE belülről éppen olyan erős, mint az iPhone 6s (Plus): az aktuálisan legjobb iPhone-ével azonos processzor és grafikai vezérlő van benne, még a kamerája is ugyanúgy 12 megapixeles.

Kisebb iPhone eddig is volt, nem az az érdekes, hogy az 5s-t mostantól SE-nek hívják. Ami fontos, hogy a nagy gyártók közül egészen meglepő módon a Sony (mára idejét múlt modellje) mellett Apple az, aki a csúcsmodelljével egészen pontosan megegyező lóerővel hajlandó volt végre egy kisebb készüléket is piacra dobni. (Ellentétben a többiekkel, akik a „mini” jelzésű testvérmodellekként mindig egy valamivel gyengébb, lassabb készüléket kínálnak.)

Játszani is enged
©

Jó hír, hogy a 4 hüvelykes iPhone SE a 4,7 hüvelykes 6s-nél nem csak méretre lesz kisebb, hanem az ára is alacsonyabb: a 16 gigás verziót 399 dolláros áron jelentették be, míg a 64 GB-os belső tárhellyel rendelkező SE ára 499 dollár lesz. Így tehát mindenkinek lesz lehetősége eldönteni, hogy neki a nagyobb képernyő vagy a nagyobb tárhely a fontos, és azért fizetni, amelyik számára megéri.

Az új iPhone március 31-én jelenik meg néhány országban, néhány napra rá pedig Magyarországon is. A telefon hivatalos magyar árait itt találja.

Jön egy új táblagép is

Az új telefon mellé egy új tabletet is prezentált az Apple, és ebben az ügyben tényleg az történt, amit már beharangoztunk: a közepes új iPad helyett egy kisebb fajtát mutattak be a nagyobb iPadből. Miközben az eredeti iPad Pro képernyője 12,9 colos, az újé 9,7 – éppen, mint az iPad Airnek hívott iPadé. Ha még tudják követni, akkor azt is eláruljuk, hogy az új iPad Pro kívülről az iPad Airhez hasonlít, belülről viszont a korábbi iPad Pro köszön vissza. Viszont a méretcsökkenés itt is jó hatással volt az árra: a nagy iPad Pro ára 799 dollárról indul, míg a kisebbé 599 dollárról fog, szintén március 31-én.

©

Van ennél azért egy jobb hírünk is

Miután mindenki kinevette magát az iPadek bohóctréfáján, érdemes megnyomogatni az esetlegesen otthon lévő iPadeket és iPhone-okat. A hétfő esti bejelentésen ugyanis az is kiderült, hogy órákon belül kiadják az iOS 9.3 szoftvert, ami egy alverzióhoz képest meglepően sok újdonságot hoz a készülékekbe, köztük a régóta várt éjszakai módot. [Frissítés: időközben már lehet is telepíteni a szoftverfrissítést.]

Ha máskor is elsők közt szeretne értesülni az újdonságokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett

Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett