szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez aztán az érdekes felvetés: egy floridai férfi azt állítja, ő volt az innovatív zseni az iPhone mögött, és nem Steve Jobs.

Tízmilliárd dollárra és a jövőbeni értékesítések utáni 1,5 százalékos részesedésre perelte be egy floridai férfi az Apple-t, állítva, tőle lopták az iPhone ötletét – adta hírül a MacRumors.

Thomas S. Ross még 1992-ben nyújtott be egy szabadalmat egy téglalap alakú lekerekített sarkú eszközről, amelynek háttérvilágítású kijelzője van, zenét tud lejátszani, könyveket olvashatunk rajta, és telekommunikációs hardverekkel lehet kiegészíteni. Az elképzelései között az is szerepelt, hogy az eszköznek akár akkumulátorai is lehetnének, sőt napelemmel is működhetne, és belső, illetve külső tárolóegységei is lehetnének.

A feltaláló kedvű férfi egyébként három rajzot is benyújtott a szabadalmi hivatalba elektronikus olvasó eszköznek (ERD, Electronic Reader Device) nevezett ötletéről. Bár Ross tényleg beadta a szabadalmi bejelentést, azonban 1995-ben az amerikai szabadalmi hivatal már nem tekintette benyújtottnak a kérelmet, miután nem fizették érte a kötelező szabadalmi díjakat.

©

2007-ben Steve Jobs bemutatta az iPhone-t, és 12 nappal később Ross már be is perelte a szabadalmi hivatalt, alkotmányellenesnek tartva szabadalma elhagyottá nyilvánítását. 2015-ben pedig Tim Cookot is megkereste, hogy közölje, ő az iPhone kiötlője, az Apple ügyvédei azonban visszautasították az állítását.

De Ross nem hagyja magát, és néhány napja magát az Apple-t perelte be a lakhelye szerint illetékes kerületi bíróságon az iPhone ötletének ellopásáért. Persze az ilyen szabadalmak alapján – jegyzi meg a Daily News – akár azért is perelhetne Ross, hogy ő találta fel a Kindle-t vagy a Nintendo DS-t vagy a digitális személyi asszisztenst.

Az Apple egyelőre nem kommentálta a történteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak nyolc állami egyetem marad?

Csak nyolc állami egyetem marad?

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai