szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy újabb kést szúr a számítógépekre több szempontból is veszélyes, illetve a rendszer működését lassító Flash technológia szívébe a Google.

Szép lassan elérkezik a pillanat, amikor a Flashről már csak múlt időben beszélhetünk majd. A technológiát ugyan még ma is sok weboldal használja, de tele van a gépünk vírusfertőzésének esélyét növelő biztonsági hibákkal, a böngészők gyakran a Flash-elemek miatt omlanak össze, ráadásul az egész böngészőt lassíthatja. Éppen ezért döntöttek úgy a böngészőket fejlesztő cégek, hogy szép lassan likvidálják a Flash-elemeket a böngészőkből.

A Mozilla július végén jelentette be, hogy megkezdi azoknak a tartalmaknak a blokkolását, amelyeket a Firefox algoritmusa nem ítél fontosnak. Hasonló lépést már a Google is tett tavaly ősszel a Chrome-mal, a keresőcég böngészőjében azonban most újabb nagy változás jön. A szeptemberi Chrome 53 érkezésével a böngésző megkezdi azoknak a Flash-tartalmaknak a blokkolását, amik a háttérben töltődnek be az oldal működéséhez. Ez a Google szerint a mai weblapok több mint 90 százalékát érinti, vagyis szinte minden oldalon lesz mit blokkolni a Chrome-nak.

Ha már most teljesen szeretné blokkolni a flashes elemeket – szerintünk érdemes –, akkor itt megtalálja az ehhez szükséges Chrome-, Firefox- és Safari-bővítményeket. Az egyes Flash-tartalmak igény szerint visszakapcsolhatók lesznek, egyetlen kattintással.

Ha máskor is tudni szeretne a Chrome újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!