szerző:
hvg.hu

Izzasztó kihívásokkal kell megküzdenie a humánerőforrás szakmának itthon és a fejlettebb országokban egyaránt. Párhuzamosan alakul ki egyre több területen munkaerőhiány, formál át teljes iparágakat a digitalizáció és meg kell felelni az egyre nagyobb súllyal jelen lévő Y generáció elvárásainak is. Öt magyar startup viszont a technológia segítségével olyan megoldásokat fejlesztett ki, melyek számos munkaerővel kapcsolatos problémára választ adnak.

A Workplace Futurists néven együttműködésbe tömörülő innovatív vállalkozások a legújabb technológiákat hívják segítségül a jelen és a jövő humánerőforrás problémáinak megoldására.

100 jelöltet interjúztatni egyetlen nap alatt? Lehetséges

A korábban már általunk is bemutatott Indivizo a kiválasztás folyamatát teszi lényegesen gyorsabbá és egyszerűbbé a hagyományos módszereknél. A cég olyan automatizált online video interjúztató rendszert fejlesztett ki, amely harmadára rövidíti a jelöltek első körös meghallgatásának idejét. Másrészt az élő telefonos interjúztatáshoz képest hatszor-hétszer pontosabbá teszi az előszűrést, hiszen az így kiválasztott jelöltek sokkal motiváltabbak. Az állásra jelentkezők, a neten keresztül tudják megválaszolni az előzetesen összeállított kérdéseket otthonról vagy bárhonnan, ahol és amikor nekik kényelmes. A cég HR-esei és vezetői a rögzített interjúkat könnyedén tudják a felületen értékelni, anélkül, hogy egyszerre jelen lennének az interjú időpontjában. Ezzel a módszerrel több jelölt kap esélyt, akár 100 jelentkező interjúztatására is lehetőség van egyetlen nap alatt.

A fluktuáció mint ellenség

A változó piaci környezetben még a korábbiaknál is fontosabb a munkaerő megtartása. Főként annak fényében, hogy az Y generációsok kétharmada jellemzően egy éven belül munkahelyet vált. Éppen ezért egyre fontosabb elvárás a munkaadó részéről a rugalmasság, a jó munkahelyi hangulat, illetve a közösségépítés. Ez utóbbiban hoz újítást a Battlejungle, mely egy olyan online közösségi platformot hozott létre, aminek segítségével bárki pofonegyszerűen szervezhet csapatépítést, sportbajnokságot saját kollégáinak. A megoldás tehát a sport eszközén keresztül építi a munkahelyi közösséget.

Azok a munkahelyek tehát a legsikeresebbek a munkaerő megtartásában, ahol nagy energiákat fordítanak az elégedettségre, jó hangulatra, a munkavállalók pszichés jólétére. Ezeknél a cégeknél a fluktuáció és a munkahelyen tapasztalt stressz alacsony. A Selfmapping szintén online megoldást kínál arra, hogy egy cég egyszerűen felmérje munkavállalói milyen mentális, fizikai és pszichés állapotban vannak, illetve azt, hogy milyen kompetenciákkal rendelkeznek. Az eredmények alapján pillanatok alatt akcióterv készíthető, hogy mit, miért es milyen sorrendben érdemes fejleszteni, átalakítani, hogy a szervezet hatékonyabban működjön.

Öt perc alatt tesztelhetjük a cég állapotát

Nemcsak a munkavállalók állapotát fontos mérni, hanem a teljes szervezetét is. Erre fejlesztett ki webes módszert a CX-Ray. Egy öt perc alatt kitölthető, felhőalapú, automatizált teszttel olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy kik a legelkötelezettebb kollégák, milyen hatékony az információáramlás, vagy, hogy néz ki a szervezet valós működése.

A tanulás kulcsa a gyakorlás

A vállalati tréningekkel megfelelő utókövetés nélkül csak a munkavállalók 15%-ánál érhető el kompetenciafejlesztés. Erre a problémára kínál megoldást a Practify, ami játékalapú online alkalmazással segít abban, hogy a tréningeken megszerzett tudás gyakorlással elmélyülhessen, a módszerrel a megalkotók szerint a tréningek eredményessége 85%-ra tornászható fel.

A Workplace Futurists együttműködés szeptember 28-án, az Internet Hungary konferencián debütált a szakmai nagyközönség előtt, illeszkedve a rendezvény egyik kiemelt témájához, mely a cégvezetés kihívásait vizsgálja a digitalizáció fényében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teljes felújítás, az összes jármű cseréje, jobb jegyautomaták – jön a nagy HÉV-fejlesztés

Teljes felújítás, az összes jármű cseréje, jobb jegyautomaták – jön a nagy HÉV-fejlesztés

321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget

Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget

Csökkenteni fogják az e-könyvek áfáját

Csökkenteni fogják az e-könyvek áfáját

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül