szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudja, mi történik, ha 2 méter magasságból a padlóra ejtünk egy iPhone-t? Jó eséllyel betörik a telefon. És ha egy Nokia 3210-est? Jó eséllyel betörik. A padló. Nagyjából minden harmadik előfizető még mindig a hagyományos telefonokra esküszik. Egy okostelefon első körben tényleg csak néhány tízezer forintos terhet jelent, de azért vannak előnyei. Pénzben mérhetők is.

A klasszikus, padlóra ejtős vicc – aminek azért van némi valóságalapja – mellett jellemzően már csak két érv maradt a butamobilnak is hívott hagyományos telefonok mellett. Az egyik az okostelefonokénál jóval hosszabb akkumulátoridő. Ezt nehéz cáfolni, való igaz, hogy miközben a legrosszabb hagyományos telefon is bírja legalább 3 napig, az okostelefonok közül ez még a legjobbakra sem nagyon mondható el. Aki tehát kizárólag telefonálna és sms-ezne, az egyhetes üzemidő elengedhetetlen számára, a mobilszámla pedig majdnem mindegy, annak valóban hagyományos telefont kell választania.

A hagyományos telefonok mellett szóló másik érv az ár. Hiszen sokaknak egyszerűen nincs 200 ezer forintja egy telefonra, vagy ha van is, nem szívesen költenek rá ennyit. Egyrészt, ahogy azt már tavaly megmutattuk: nem is kell, 110-120 ezer forint környékén már abszolút prémiumkategóriás készüléket is be lehet szerezni. (Sőt, az idei év legjobb ár-érték arányú csúcsmodellje is csak 125 ezer forintba kerül.) Másrészt ennek töredékéért is bőven használható telefonhoz lehet jutni, hiszen nem csak a csúcskategóriában van élet: a szolgáltatóknál egy havi 3 ezer forintos díjcsomaggal már 30 ezer forint körüli összegért is hozzá lehet jutni egy nem rossz, 3G-s, időnként 4G-s készülékhez. Az eBayről vagy a TinyDealről hasonló összegért rendelhetők már-már csúcskategóriás hardverrel szerelt androidos mobilok, de ebben a formában rengeteg fórumozást és utánaolvasást igényel, hogy biztos ne nyúljon mellé az ember.

Ez az árszint tehát nagyon nem 200 ezer. És állítjuk, hogy ez a 30 ezer forint is megtérül.

Például ott van a kommunikáció

Érdekes módon talán annak éri meg leginkább okostelefont vennie, aki spórolni szeretne a mobilszámlán. Akinek belefér a havi 10+ ezer forint, az választhat az úgynevezett flatrate tarifacsomagokból, melyekben korlátlan belföldi telefonálás és üzenetküldési lehetőség van. Aki viszont maradna a 3-5 ezer forintos telefonszámlánál, az olcsóbban megúszhatja, ha üzenetküldésre és telefonálásra is alkalmazásokat használ.

Mobilnetre persze szükség van ebben az esetben is. Egy havi 3 ezer forint körüli csomagban alapból 200 megát kínálnak a hazai szolgáltatók, ami nem sok, egy 5 ezresben már 500 megát. De ezek mellé másfél ezer forintért mindenhol vásárolható további 1 GB adatforgalom.

A két legnépszerűbb üzenetküldő a Facebook Messenger és a Viber, ezekben az sms-ezést kiváltó chat funkció alap, de már minden ilyesmi alkalmazással lehet hanghívást is kezdeményezni. Ami természetesen használja a mobilnetes keretet, de a takarékosabb Messengerben félórányi telefonálás is csak 10 MB-ot eszik, tehát ha minden egyes nap egy egész órát telefonálunk, akkor is csak 600 megányi netet forgalmazunk le vele. Ráadásul otthon nyilván senki nem a mobilnetet fogja erre használni, hanem wifin intézi az audio hívást is, tehát a gyakorlatban még ennyi sem kell hozzá.

Navigáció

Az Árukeresőn szétnézve gyorsan kiderül, hogy egy dedikált GPS beszerzését 10 ezer forintnál kevesebből nem lehet megúszni, de aki nem a legeslegrosszabb minőséget szeretné, annak legalább 25-30 ezer forintot összeget kell kifizetnie.

Egy okostelefonnal ez a költség lényegben kinullázható. Nem csak azért, mert a minőségi navigációs alkalmazások, mint a Google Maps, a Waze vagy éppen a HERE ingyenesen letölthetők és használhatók, mindig a legfrissebb térképadatokkal. Hanem azért is, mert a Google Térképben is van rá megoldás és a HERE is támogatja már az offline navigációt, azaz még netkapcsolatra sincs mindig szükség a navigáláshoz. A Waze pedig egy kis nettel megtámogatva olyan dolgokra is alkalmas, amire a különálló GPS készülékek nem nagyon: valós időben, a dugókat is figyelve tervezi az útvonalat.

És van, ami megfizethetetlen

Nem szeretnénk olyan dolgokba belemenni, amiket még a nem okostelefonnal rendelkezők is kívülről fújnak az okostelefonokról, mint például hogy kényelmes dolog bármikor ránézni az időjárásra vagy a hírekre. Szóval inkább csak álljon itt egyik olvasónk példája. Az Erste bank ügyfeleként szeretett volna egy nap többedik alkalommal is kártyával fizetni, ezt azonban nem engedte a rendszer. Bement hát másnap a bankba, hogy mi lehet a gond, fedezet van bőven. És valóban, nem is ez volt a probléma, hanem hogy "biztonsági okokból" egy nap csak ötször lehet használni a kártyát, hatodjára már nem. A limit állandó jellegű módosítása nem lehetséges, csak az éppen aktuális napra (pontosabban: 48 órára) engedélyezheti magának az ember azt, hogy hatodjára vagy hetedjére is fizethessen a kártyájával. Feltéve persze, ha van okostelefonja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a Toyota bZ4X – kódfejtőknek való a márka első elektromos modellje

Itt a Toyota bZ4X – kódfejtőknek való a márka első elektromos modellje

Újabb viharos nap következik

Újabb viharos nap következik

„Nem vagyok fáradt, ne temess!” – komor klippel jelentkeztek Majkáék

„Nem vagyok fáradt, ne temess!” – komor klippel jelentkeztek Majkáék