szerző:
László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bekapcsolás előtt egy szokványos, androidos táblagépnek látszik az Alcatel Plus 10, pedig nem androidos és nem is csak táblagép. Megnéztük, mire alkalmas a gyakorlatban az egyetlen pattintással Windows 10-es minilaptoppá alakítható készülék.

Még 2007-et írtunk, amikor a notebook után egy újabb, de nagyon hasonló elnevezéssel kellett megismerkednünk, mely nem volt más mint a netbook. Vélhetően sokan emlékeznek ezekre a hordozható számítógépekre, melyek gyártói elsősorban kis mérettel és kedvező árral próbáltak vásárlásra ösztönözni. Aztán eltelt öt esztendő, és 2012 magasságában lényegében teljesen kikoptak a piacról ezek a korlátozott használhatóságú eszközök, melyeket részben a mindent elárasztó tabletek, részben a sokkal drágább ultrabookok váltottak fel. (Illetve tőlünk nyugatabbra egyre inkább a Google oprendszerét futtató Chromebookok.) De úgy tűnik, van még olyan gyártó, aki lát fantáziát egy netbookszerű megoldásban, csak egy kicsit felpezsdítve a lassan évtizedes kategóriát.

Kettő az egyben

Az eredetileg francia Alcatel nevén piacra dobott telefonok és táblagépek egy ideje már a kínai TCL gondozásában kerülnek a boltokba. Nincs ez másképp jelen tesztalanyunk esetében sem. Az Alcatel Plus 10 a hivatalos gyártói besorolás szerint egy 4G-vel és Windows 10-zel felvértezett, átalakítható 2-in-1 tablet. A készülék két fő egységből áll: az egyik az úgymond az intelligenciát tartalmazó tablet, a másik pedig a hozzácsatolható billentyűzet.

©

Maga a tablet lényegében ugyanakkora és ugyanúgy is néz ki, mint napjaink bármelyik 10 col körüli táblagépe. A legtöbb ilyentől eltérően azonban nem a számítógép jellegű használatra korlátozottan alkalmas Android fut rajta, hanem az asztali környezetben megszokott Windows 10.

Két világ határán

A matt szürke készülékház teljesen átlagosnak mondható, és a teljes egésze közepes minőségű műanyagból készült, az ujjlenyomatok alig látszanak meg a hátlapon. Bal oldalt van a 3,5 milliméteres jack dugalj, a microUSB-port és a microHDMI-kimenet. Az ellentétes oldal teljesen csupasz, felül pedig egy bekapcsológomb, egy hangerőállító gombpár, valamint egy nagy kihajtható ajtó mögé rejtett microSD-slot található. Az eszközbe maximum 64 GB kapacitású memóriakártyát lehet becsúsztatni.

©

Az alsó élen egy (egyedi kialakítású) nyolc érintkezős rendszercsatlakozót fedezhetünk fel, mely logikusan a billentyűzetdokkolóval történő kapcsolattartás esetében játszik főszerepet. A mágneses mechanizmus révén egyszerűen a klaviatúrába pattinthatjuk a tabletet, illetve gyorsan ki is vehetjük onnan. Negatívum, hogy a kijelzőnek egyetlen fix dőlésszöge van. A hangerő és a hangminőség közepesnek mondható, az viszont előnyös, hogy a hangszórók nem oldalra, hanem felénk néznek.

A kijelző és környéke

A 10,1 colos képátlójú érintőkijelző IPS LCD technológiára épül, így aztán a színeket és a betekintési szögeket nem nagyon érheti kritika. A szélesvásznú panel 1280x800 pixeles felbontású, ami ma már enyhén túlhaladott: a 149 ppi-s pixelsűrűség a közelébe sem ér például az iPad Air 2-féle 264 ppi-s értéknek. A pixelesség notebookos használat esetén nem annyira tűnik fel, de táblagépként kézbe véve, amikor kicsit közelebbről nézzük a kijelzőt, akkor viszont érezhető. Annyi előnye azért van is a relatíve alacsony felbontásnak, hogy a mögöttes hardver nem szenved annyira, mintha egy 1920x1080 pixeles Full HD panelt kellene meghajtania.

©

A kijelző melletti frontkamera 2 megapixeles felbontású, a LED-segédfény nélküli hátoldali társa révén pedig maximum 5 megapixeles fotók készíthetők – a képminőségtől senki se várjon csodákat, de a célra végülis megfelel ez a két egyszerű fényleső.

Klaviatúra

A billentyűzet bal oldalán egy normálméretű USB-csatlakozó aljzatot helyeztek el a tervezők, jobboldalt pedig egy microUSB-port és microSIM- foglalat van, és ebből már sejthető, hogy a mobilmodemet nem a tabletbe, hanem a klaviatúrába építették. Emiatt ugyan több hely maradt a gépben például az aksinak, de a kialakítás hátránya, hogy ha otthon felejtjük a billentyűzetet, akkor elbukjuk a mobilnetet is. A 150/50 Mbit/s-os sebességre képes 4G-t wifi hotspotként osztja meg a klaviatúra, mely egyszerre maximum 15 eszközt tud ellátni hálózati kapcsolattal.

©

Felül három működésjelző LED-et és egy 3G/4G kapcsolót találunk, melyek alatt 69 darab szabványos nyomógomb helyezkedik el egy 24x9 centiméteres felületen. A gépelés alapvetően kényelmesnek mondható, de persze nem árt észben tartani, hogy például egy átlagos 14 colos notebook esetében a gombok 28x11 centiméteres területen terülnek szét – különbség tehát azért van. Az Alcatel Plus 10-en a gombok alatti, négyujjas gesztusokat is támogató, kattintható touchpad sem éppen a nagy méretéről híres. Negatívum, hogy a billentyűzeten nincs háttérvilágítás.

Szoftver, erő, energia

A kompletten 805 gramm tömegű 2-in-1 masinán egy teljes értékű (32 bites) Windows 10 Home operációs rendszer teljesít szolgálatot. Vagyis lényegében minden olyan feladatra jó a gép, mint egy sima asztali számítógép vagy laptop: webezésre, levelezésre, dokumentumok írására/kezelésére, fotó- és videónézésre tapasztalatunk szerint jól használható. De persze photoshopolni és videót vágni már nem annyira öröm egy ilyen relatíve egyszerű kis eszközön, melyben az Intel Atom x5-Z8350 részeként négy darab 1,92 GHz-es processzormag található.

©

A 32 GB-os flashmemórián (tárhelyen) éppen el lehet férni, ellenben a 2 GB RAM-ot így 2016 vége felé járván már kevésnek érezzük, vagyis jövőállóság terén problémás az Alcatel masinája. Megjegyzendő, hogy az említett Atom processzor nem támogat 2 GB-nál több RAM-ot, de hát az Alcatel választhatott volna eggyel jobb processzort is is, ami már több memóriát kezel.

A tabletben egy 5830 mAh kapacitású integrált akkumulátor van. Ez a gyártó közlése szerint mintegy 8 órás üzemidőt biztosít, a mi tapasztalatunk viszont inkább a valamivel több mint 6 órányi teljesítés volt. (De persze az üzemidő erősen függ a használat jellegétől is.) A gyári vezetékes töltő 15 W-os teljesítményű, vagyis relatíve gyorsan képes a megfáradt aksi telepumpálására. A 340 grammos billentyűzetben is van egy 2580-as telep, az ebben tárolt energiát azonban csak a klaviatúra és a mobilnet tudja használni, a tablet nem töltődik erről.

Ami a kapcsolódási lehetőségeket illeti: NFC nincs, a Bluetooth csak 4.0-ás, a wifi kontroller pedig csak egysávos, és csak a b/g/n szabványokat támogatja.

©

Verdikt

+: egyszerű váltás a két fő üzemmód között, teljes értékű Windows 10, 4G mobilnet, microSD-slot, korrekt ár.

: billentyűzet nélkül nincs 4G, a klaviatúrában nincs háttérvilágítás, alacsony felbontás, kevés RAM, fejletlen wifi.

Az Alcatel Plus 10 előnye az ára: a cikkünk írásakor legolcsóbb 75-80 ezer forintos ár kedvező lehet annak, aki nem akar vagy nem tud többet költeni egy könnyen hordozható windowsos számítógépre. Szintén érdekes lehet a masina azoknak, akik az elsődleges gépük mellé, amolyan másodlagos, helyettesítő eszközként szeretnének valamit. Ez utóbbi felhasználási módot erősíti a nem túl nagy tárhely is. A nagyobb gépünket például út közben helyettesítő masinán pedig jól jön a beépített 4G-s mobilinternet-modem. Tesztünk során úgy éreztük: megérte volna egy 20-25 ezer forinttal magasabb árcédula, ha cserébe valamivel komolyabb hardvert kapunk, például több memóriával és jobb képernyővel.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Strache-botrány és az ibizai videó kísértete járja be Ausztriát a választási kampányban

A Strache-botrány és az ibizai videó kísértete járja be Ausztriát a választási kampányban

A tunéziai Berlusconi részvételével megkezdődött az elnökválasztás az arab országban

A tunéziai Berlusconi részvételével megkezdődött az elnökválasztás az arab országban

Cameron szerint Johnson nem hitt a Brexitben, csak karrierje érdekében támogatta

Cameron szerint Johnson nem hitt a Brexitben, csak karrierje érdekében támogatta

Magyarországon buszoznak a legtöbbet az uniós tagállamok közül

Magyarországon buszoznak a legtöbbet az uniós tagállamok közül

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Már a külföldieknek is túl drágák a magyar szállások?

Már a külföldieknek is túl drágák a magyar szállások?