szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google különleges térképével nagyon látványosan lehet összefoglalni az elmúlt három évtized változásait a Földön, itt például most Kína városainak óriási növekedése látható.

A Google Timelapse nemcsak arra jó, hogy Donald Trumpot jobb belátásra bírja a globális felmelegedés ügyében. Az igen komoly népességnövekedést is jól mutatja, a leglátványosabban természetesen Kínában.

Az alábbi videón látható, hogy 1984 óta a legnagyobb kínai városok milyen elképesztő növekedésen estek át. Kína népessége egyébként a vizsgált időszak elején 1,037 milliárd volt, míg a jelenlegi becslések szerint közel van az 1,4 milliárdhoz.

A videón látható Peking (közigazgatási területének lakossága 19,6 millió fő), a pekingi repülőtér környéke, Sanghaj (23 millió), Sencsen (10,3 millió), Kanton (12,7 millió), Tiencsin (12,9 millió), Harbin (10,6 millió), Talien (6,7 millió), Hszian (8,5 millió), Csingtao (8,7 millió), Csungking (28,8 millió), Vuhan (9,8 millió), Nanking (8 millió) és Hsziamen (3,5 millió) is.

Kína legnépesebb területei egyébként egy nagyon érdekes világtérképen is megjelennek: itt nézheti meg, hogy a Föld népességének 50 százaléka milyen kis területen él.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!