szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook mostantól megtiltja, hogy a felhasználók adatait megfigyelésre, kémkedésre használó programokat készítsenek a fejlesztők. Tavaly már találtak ilyet.

Tovább szigorít a felhasználók adatainak felhasználására vonatkozó előírásain a Facebook, hogy a jövőben semmilyen módon ne lehessen kémkedni a felhasználók iránt – számolt be róla a The Wall Street Journal. A döntést nem sokkal azután hozták Zuckerbergék, hogy a Wikileaks kiszivárogtatta, a CIA olyan programot fejlesztett, amivel bárkit lehallgathatnak, ugyanakkor állítják, a kettőnek nincs köze egymáshoz.

A Facebook ezúttal a fejlesztőknek írja elő – pontosabban tiltja meg –, hogy a felhasználók adatait a kémkedésre alkalmas eszközökben használják fel. A szigorítás ugyanakkor nem véletlen, korábban ugyanis volt olyan program, amiről kiderült, hogy megfigyelésre használják.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) tavaly októberben hozott nyilvánosságra olyan dokumentumokat, amelyekből kiderült, a Geofeedia nevű szoftver segítségével a rendőrök képesek voltak megfigyelni a 2014-ben és 2015-ben a Baltimore-ban és Fergusonban tüntető aktivistákat. A program ráadásul nemcsak a Facebookon, hanem a Twitteren és az Instagramon is gyűjtötte a felhasználók adatait.

A Facebook ezután (a Twitterhez hasonlóan) letiltotta a Geofeedia működését, és az érintett fejlesztőkkel is megszüntette a kapcsolatot. Zuckerbergék a mostani szabályváltozásban egyértelművé tették, hogy a közösségi oldal nem tűri az ehhez hasonló programok használatát. A legfontosabb kérdés azonban, hogy ezek betartását milyen módon tudják majd ellenőrizni.

A legutóbbi jelentések szerint 2016 utolsó negyedévében már 1,86 milliárd (havonta legalább egyszer) aktív felhasználó volt jelen a Facebookon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cihanouszkaját és három külügyminisztert is karanténba küldött egy fertőzött szlovén politikus

Cihanouszkaját és három külügyminisztert is karanténba küldött egy fertőzött szlovén politikus

De ki fogja beoltani a Mikulást?

De ki fogja beoltani a Mikulást?

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye