szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatalmas pénzmennyiséget lapátolnak be a felhasználókra ácsingózó hirdetők a Facebooknak. A közösségi oldalt aktívan használók száma erősen közelíti a kétmilliárdot, a vállalat bevétele nagyot ugrott. A profitja pedig óriásit.

Hiába látja úgy néhány közösségi webes szakértő, hogy kezd divattá válni a Facebook-profil törlése, a közösségi szolgáltatást üzemeltető vállalat köszöni, jól van. Nagyon jól. Mindennek az alapját a felhasználók továbbra is szépen növekvő száma jelenti: az egy évvel korábbi 1,59 milliárd után 2016 utolsó negyedévében már 1,86 milliárd (havonta legalább egyszer) aktív felhasználó volt jelen a Facebookon. A szerdán éjjel közzétett friss jelentésből az is kiderült, hogy szépen növekszik azok száma is, akik minden egyes nap aktívak a Facebookon: egy év alatt 1,03 milliárdról 1,22 milliárdra nőtt az ilyen felhasználók tábora.

A facebookos szokások alakulásán tetten érhető a mobilhasználat térnyerése is: a havi 1,86 milliárd felhasználóból 1,74 milliárdan a telefonjukon is facebookoznak. Ha a naponta aktív embereket nézzük, akkor pedig látható, hogy közülük szinte mindenki aktív mobilról is: 1,22 milliárdból 1,14 milliárdan.

1,14 milliárd ember már kizárólag telefonról facebookozik.
©

A felhasználószám növekedése természetesen jó hatással volt a bevételekre is. Olyannyira, hogy míg 2015 utolsó negyedévében "csak" 5,8 milliárd dollár folyt be a céghez, tavaly október és december között 8,8 milliárd – ez 51 százalékos erősödést jelent. A profit is nagyot ugrott: 1,56 milliárdról 3,5 milliárd dollárra, itt már 128 százalékos a változás. Az alap növekedésre a hirdetők karácsony előtti fokozott aktivitása is rátett egy lapáttal.

Egy felhasználóra vetítve a Facebook 4,83 dollárt keresett a tavalyi negyedik negyedévben, ami egy hónapra elosztva, átszámolva nagyjából 462 forintnyi pénzt jelent.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen

Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen

Fekete-Győr András: Csak a teljes előválasztással megtisztított ellenzék nyerhet 2022-ben

Fekete-Győr András: Csak a teljes előválasztással megtisztított ellenzék nyerhet 2022-ben

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették