Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Egy évben csak néhányszor gyűlnek össze egy helyre a világ legnagyobb kiberbiztonsági vállalatainak tapasztalt szakértői. Az elmúlt csütörtök-péntek egy ilyen alkalom volt.

Létezik egy Computer Antivirus Research Organization (CARO) nevű szerveződés, amely 1990-es megalakulásánál azt tűzték ki célul az alapítók, hogy a számítógépes vírusokkal foglalkozó ismert technológiai szakemberek vállalati kötöttségeken és országhatárokon túl összegyűljenek időnként. Legutóbbi találkozójuk május 11-12-én, azaz most csütörtökön és pénteken zajlott, Krakkóban.

Petrányi-Széll András, a kiberbiztonságban utazó G Data kommunikációs vezetője a hvg.hu-nak elmondta: jó eséllyel emiatt időzítették péntekre annak a globális kibertámadásnak az elindítását, amely több brit kórház működését megbénította, világszerte sok felhasználó és vállalat életét megkeseríti, és már Magyarországra is elért. Miközben a világ szinte minden kiberbiztonsággal foglalkozó cégének szakemberei, köztük a téma legnagyobb koponyái is a CARO krakkói rendezvényén ültek, távol a munkahelyüktől. Petrányi-Széll András emlékeztetett, például 2005 őszén is láthattunk már példát arra, hogy a vírusvadászok konferenciájára időzítettek egy jelentős vírustámadást.

A szakértői vélemény után körbenéztünk más konferenciákat kutatva, és megtaláltuk, hogy szintén csütörtökön-pénteken zajlott a digitális ügyekkel foglalkozó európai törvényszéki szakértők találkozója is, az Europol szervezésében, Hágában.

A G Data figyelmeztetése szerint a zsarolóvírus minden méretű vállalat számára problémát jelent, senki sincs biztonságba ellenük. A támadást megelőzhetjük, ha frissítjük a vírus adatbázisokat. Illetve a Windowst sem árt frissíteni: ha XP fut a gépén, itt találja a megoldást, ha újabb Windows, akkor pedig itt.

Követjük a fejleményeket. Ha tudni szeretne a legfrissebb infókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!