Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Nagyon gyorsan terjed a péntek délután indult kibertámadás-sorozat, világszerte több vállalatot elért a zsarolóvírus.

Elérhetetlenné teszi a számítógépen lévő fájlokat, lényegében használhatatlanná a gépet az a zsarolóvírus, ami a péntek esti adatok alapján már 57 ezer áldozatot szedett. (A most is javában zajló támadás részleteiről itt olvashat.)

Az érintett vállalatok között van a spanyol Telefónica mobilszolgáltató, a Gas Natural gázszolgáltató és az Iberdrola áramszolgáltató. Az Egyesült Királyságban több kórház sem fogad mentőket. Szintén megerősítette a támadás tényét a FedEx futárcég, a Portugal Telecom és az oroszországi Mefagon mobilszolgáltató is.

©

A támadássorozatot valós időben monitorozó MalwareTech-érképre felkerült Magyarország is. A Bleeping Computer belsős forrásra hivatkozva jelentette, hogy a magyarországi Telenor is érintett. A szolgáltatónál a hvg.hu kérdésére megerősítették, valóban elért hozzájuk a támadássorozat. Ugyanakkor hangúlyozták, ebből az ügyfelek nem éreznek meg semmit.

Követjük az eseményeket. Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát. Ha az ön gépe is belekeveredett a dologba, írja meg nekünk a Facebookon üzenetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Az MTA megnézte, veszélyes-e az 5G

Az MTA megnézte, veszélyes-e az 5G

Átadták a megújul P+R parkolót a II. kerületben

Átadták a megújul P+R parkolót a II. kerületben