szerző:
hvg.hu

Az ESET biztonsági cég eszközével könnyen és gyorsan kiderítheti, védett-e Windows rendszere a rettegett zsarolóvírussal, a WannaCry-jal szemben, vagy nem árt gyorsan telepíteni a Microsoft frissítését.

Az elmúlt napok tech-híreinek élén egy olyan zsarolóvírus tanyázott, amelyik országhatárokon átívelve számítógépes rendszerek százezreit ejtette túszul. A WannaCry nevű ransomware az EternalBlue exploitra épülve használja ki a Windows egy – azóta már javított – biztonsági rését.

A vírust még a múlt évben szerezte meg a Shadow Brokers nevű hackercsoport az Egyesült Államok Nemzetközi Ügynökségétől (az NSA-tól), és év elején online is publikálták, szóval csak idő kérdése volt az óriási fertőzés. A Microsoft ahogy lehetett javította rendszerét, és még a régebbi, de még használatban lévő verziókra is javító frissítést adott ki. Azonban sokan nem foglalkoztak rendszerük update-elésével, ezért történhetett meg, a redmondiak erőfeszítései ellenére, az óriási méretű fertőzés.

Sok gépen persze automatikusan megtörtént a frissítés, ezek a PC-k védettek, azonban nem kevés olyan számítógép van a világon, ahol ezt manuálisan kellett (volna) végrehajtani. Sokan nem is tudják, hogy vajon frissült-e az operációs rendszerük, azaz védett-e a WannaCry-jal szemben.

©

Nos, az ESET biztonsági cég szakemberei egy olyan eszközt fejlesztettek, amely éppen ezt segít eldönteni. Az EternalBlue Vulnerability Checker tulajdonképpen egy script (a letöltési lehetőséget és a részletes leírást hozzá itt találják), amelyet egyszerűen le kell futtatni a gépen. Az alkalmazás megvizsgálja, hogy valamennyi foltozás telepítve van-e, és kiírja az eredményt.

Azt persze nem árt tudni, hogy csupán egy ellenőrző eszközről van szó, azaz az update-et nem lehet vele letölteni, viszont egyetlen kattintással eljuttat a Microsoft Windows Update oldalára, ahonnan ki-ki kiválaszthatja a rendszerének megfelelő frissítést.

Aki olyan balszerencsés volt, hogy megfertőződött régebbi típusú számítógépe, annak számára jó hír, hogy a ransomware eltávolítható egy ingyenes eszközzel – a részletekről itt olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!