szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentősen megnőtt a nemzetbiztonsági jellegű kormányzati adatkérések száma – közölte a tavalyi év második felére vonatkozó átláthatósági jelentésének kiadásakor az Apple. A riportból néhány, más jellegű, magyar adat is kiolvasható.

Az Apple közlése szerint 18 esetben, összesen 113 általuk gyártott készülékkel – a hazai piacot ismerve jó eséllyel főleg iPhone-nal – kapcsolatban kért ki adatokat a magyar állam 2016 második félévében. Az Apple friss átláthatósági jelentése szerint a 18-ból 12 esetben adtak ki a készülék használatára vonatkozó adatokat a hatóságoknak. A jelentés megemlíti, hogy az ilyen információkérések jellemzően ellopott készülékek használatához kapcsolódnak.

Ezen felül három olyan eset is volt, amikor nem a készülék volt érdekes, hanem az Apple-eszközhöz kapcsolt felhasználói fiókokba szerettek volna belelátni a magyar állami szervek. A friss átláthatósági jelentés szerint az Apple mindhárom esetben szolgáltatott információt a hatóságoknak.

A jelentés kapcsán az Apple megjegyezte, a nemzetbiztonsági jellegű kérések száma az első félév nagyjából háromezres mennyiségéről megugrott, a tavalyi második félévben már közel 6000 ilyen kérés futott be hozzájuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Hidvéghi Szájerről: Az vesse rá az első követ, aki bűntelen

Hidvéghi Szájerről: Az vesse rá az első követ, aki bűntelen

A kormány faragott egy bunkósbotot a veszélyhelyzeti törvényből az önkormányzatok ellen

A kormány faragott egy bunkósbotot a veszélyhelyzeti törvényből az önkormányzatok ellen