szerző:
hvg.hu

Németországban pénteken megszavazták azt a törvényt, ami alapján a közösségi oldal, ha nem távolít el egy kártékony tartalmat, például gyűlöletbeszédet tartalmazó kiírást, akkor akár 15 milliárd (!) forintnyi bírságot is fizethet. Bejegyzésenként.

Nagy bajba kerülhet hamarosan a Facebook, ha nem tesz valami egészen kézzelfogható dolgot az álhírek és a gyűlöletbeszéd ellen. Németország ugyanis pénteken fogadta el azt a törvényt, amely ezek miatt komoly bírsággal sújtaná a közösségi oldalt (és más közösségi platformokat, például a Twittert vagy YouTube-ot is), ha az erre irányuló kéréseknek nem tesz(nek) eleget – jelentette a Deutsche Welle.

A Facebook-törvény ötlete még tavaly decemberben merült fel a német törvényhozásban. Ennek lényege, hogy a Facebooknak folyamatosan fogadnia kellene felhasználói jelzését a kamuhírekről és a gyűlöletbeszédről. Ez tulajdonképpen már jelenleg is megoldott, de a lényeg csak most következik: a bejelentéstől számítva 24 órája van a Facebooknak arra, hogy kivizsgálja az ügyet, és ha tényleg gyűlöletbeszédről van szó, akkor törölje is a posztot.

A mostani döntés értelmében ha 24 óra elteltével még mindig fent lenne az oldalon az álhír vagy a gyűlöletbeszéd, a közösségi oldalak üzemeltetőinek 5 millió eurót (kb. 1,5 milliárd forint) kellene fizetnie. Ez a büntetési tétel akár 50 millió euróig (kb. 15 milliárd forint) is felkúszhat. Ha belegondolunk, hány ilyen poszt születhet egyetlen napon a közösségi oldal német felületén, könnyű belátni, hogy az októberben hatályba lépő törvény akár érezhető pénzügyi problémát is okozhat a Facebooknak és a többieknek is.

©

Moderátorok serege áll hadba

A dolog persze nem érte váratlanul a Facebookot, hiszen már tavaly decemberben is szó volt róla, Zuckerbergék például az utóbbi időben sok újdonsággal álltak elő azért, hogy csökkentsék a kamuhírek és a gyűlöletbeszéd számát. Elég csak arra gondolni, hogy egy komplett “hadsereget” állítanak csatasorba a moderáláshoz, vagy arra, hogy felcímkézik a híreket.

Heiko Maas igazságügyminiszter szerint azonban mindez kevés, a tech vállalatok pedig a megfelelő nyomás nélkül nem tesznek eleget a problémás tartalmak visszaszorítása érdekében. Kérdés persze, miként lehet eldönteni, hogy mi a problémás tartalom. A Facebook szerint nagyon nem könnyű. A politikus szerint azonban a véleménynyilvánítás szabadsága ott ér véget, ahol a büntetőtörvény kezdődik.

Ugyanakkor a német Igazságügyi Minisztérium 2017-es jelentése szerint a Facebook idén januárban és februárban a problémás tartalmak 39 százalékát törölte 24 órán belül. Ez már önmagában is megsüvegelendő teljesítmény, a német választások közeledtével azonban jóval nagyobb a tét, mint eddig bármikor. Arról nem is beszélve, hogy a maradék 61 százalék igen sokba kerülhet – ráadásul a Twitter esetében például mindössze 1 százalékos a törlési arány.

©

Indul az úthenger?

A szigorítás kritikusai szerint a törvény ugyanakkor komoly károkat okozhat a szabad véleménynyilvánítás terén. Sosem látott mértékű cenzúra is jöhet a Facebookon: aligha van ugyanis olyan moderátor, aki magára vállalja, hogy egy általa nem törölt bejegyzés miatt kapjon eurómilliós büntetést a munkáltatója.

Érdemes továbbá figyelembe venni, hogy ha a német rendszer működik, előfordulhat, hogy más országok is átveszik a modellt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét

Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét

Ennek nem fognak örülni Kínában: összemérték a Galaxy S10+ és a Huawei P30 Pro sebességét – videó

Ennek nem fognak örülni Kínában: összemérték a Galaxy S10+ és a Huawei P30 Pro sebességét – videó

Tömegkarambolt okozott egy autós az Üllői úton - keresi a rendőrség

Tömegkarambolt okozott egy autós az Üllői úton - keresi a rendőrség

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

Valami hiányzik ebből a Teslából. Ja igen, a kormány

Valami hiányzik ebből a Teslából. Ja igen, a kormány

Zuschlag-közeli férfi az első pénzbüntetésre ítélt kamupárt-vezető

Zuschlag-közeli férfi az első pénzbüntetésre ítélt kamupárt-vezető