szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai haditengerészetnek csupán négy hétre volt szüksége, hogy megtervezze és legyártsa az első 3D-s technológiával készített tengeralattjáró testét. Így alig tizedannyiba kerül majd létrehozni egy víz alatti hajót, mint eddig.

Miközben a hétköznapi élet számos területén vehetjük majd hasznát a 3D-nyomtatásnak – legyen szó műkézről, vagy akár egy májról vagy veséről – a hadiiparnak is komoly előnye származhat a technológiából. Az amerikaiaknak legalábbis már egészen biztosan, nemrég ugyanis egy tengeralattjáró prototípusát készítették így el.

Az amerikai haditengerészet és az Oak Ridge nevű kutatólabor közös projektjében alig négy hét alatt készült el a vízi jármű. A csapat még 2016-ban kezdett dolgozni a terveken és a megvalósításon, majd egy ipari 3D-nyomtató segítségével kezdték életre kelteni a tengeralattjárót.

Mint kiderült, a tervezés csupán egy hétig tartott, a maradék három hét alatt pedig kinyomtatták és összeszerelték az eszközt. A tengeralattjárót hat különálló szénszálas komponensből rakták össze, amely így 9,1 méter hosszú és 1,3 méter átmérőjű lett. Ezzel jelen pillanatban ez a haditengerészet legnagyobb 3D-nyomtatott eszköze.

A szakemberek szerint azonban a hagyományos tengeralattjáróhoz képest nemcsak jóval gyorsabb, olcsóbb is az előállítása. Míg előbbinél 3-5 hónapra, valamint 600 ezer és 800 ezer dollár közötti összegre (kb. 156 millió – 210 millió forint) van szükség, a 3D-nyomtatással az ár 90 százalékkal kerül kevesebbe.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy egyelőre csak egy hajótestről beszélhetünk, nem pedig egy kész tengeralattjáróról. Ugyanakkor a célt már így is elérték: olcsóbb és gyorsabb gyártási technológiát fejlesztettek ki. Az Amerikai Haditengerészet pedig 2019-ben szeretné bemutatni az első, 3D-nyomtatással készülő tengeralattjárókat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Jött egy srác, hogy elmenne a Bahamákra. Én meg azt mondtam, jó

Doku360: Jött egy srác, hogy elmenne a Bahamákra. Én meg azt mondtam, jó

Novák Katalin: Több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma

Novák Katalin: Több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás