szerző:
hvg.hu

A Falcon 9 hordozórakéta tizennegyedik sikeres landolását ünnepli a SpaceX, de ebből a sikerből a NASA is profitál, ugyanis fontos rakományt szállított a Nemzetközi Űrállomásra.

Már rutinból megy: 48 órán belül kétszer landolt az űrforradalmat ígérő rakéta – írtuk július végén a Falcon 9 hordozórakétáról, amelynek következő útjára mostanáig kellett várni. A SpaceX rakétája ezúttal sem okozott csalódást, így már 14 sikeres landolásnál tart, köztük volt már olyan is, amikor újrafelhasznált rakéta ért földet.

Ezúttal a SpaceX legfoglalkoztatóbb landolási zónájában, a “Landing Zone 1” területére érkezett a rakéta, és itt hibátlan a statisztikája: hatból hatszor simán földet ért. Szárazföldön is csak egyszer hibázott a Falcon 9, egyedül a drónhajós támasztópontokon volt több sikertelen kísérlet.

Általában küldetése is van a Falcon 9-nek, ha útjára engedik, legutóbb például olyan műholdakat szállított, amelyekkel világszerte berobbantanák a gyors internetet. Most is akadt feladata, egy közel 3 tonnás rakományt szállított a Nemzetközi Űrállomásra – ahová egyébként be is nézhet. Ebben a NASA űrhajósai rengeteg munkaeszközt találnak, de egy kis ajándékot is, a SpaceX sajtótájékoztatóján ugyanis kiderült, hogy ebben a csomagban jégkrémeket is küldenek az asztronautáknak.

A SpaceX ezzel újabb lépést tett afelé, hogy sokkal olcsóbbá tegye az effajta űrmissziókat, amelyek a cégvezető Elon Musk szerint hatalmas forradalmat fognak elindítani az űriparban. A visszatérés technológiáját a SpaceX dolgozta ki. A hordozórakéta gyorsító fokozata négy összecsukható lábon landol teljesen automatikus üzemmódban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!