szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pirate Bay üzemeltetői nemrég olyan programkódot helyeztek el az oldalon, ami segített nekik digitális pénzt gyűjteni azáltal, hogy lefoglalta a felhasználók számítógépének processzorát. A felhasználók nem voltak túl boldogok, viszont lassacskán dönteniük kell: vagy reklámok lesznek, vagy processzoridejüket adják.

A világ egyik legnagyobb torrentoldala, a Pirate Bay számára komoly problémát jelent, hogy az oldal működését fenn tudják tartani. Ehhez bevételre van szükségük, amire a felhasználóktól nem, csak hirdetések útján tudnak szert tenni. Ez utóbbit viszont érthető módon nem tartják túl fenntartható modellnek, hiszen a hirdetők számára sem biztos, hogy jól mutat a nevük mellett, hogy egy torrentoldalon hirdetnek.

Emiatt a Pirate Bay fejlesztői egy új irányban próbálkoztak, hogy hosszú távon hirdetési bevétel nélkül is működni tudjon az oldal – számolt be róla a TorrentFreak. A fejlesztők néhány napja egy olyan JavaScript-kódot helyeztek el az oldalon, ami lehetővé tette, hogy a felhasználók számítógépeinek processzorát, pontosabban a processzorteljesítmény egy részét a Monero nevű virtuális pénz bányászatára használják fel.

A felhasználók egy része arra lett figyelmes, hogy a keresési eredményeket listázó oldalon, illetve a kategóriák listázásakor növekszik meg a processzor teljesítménye.

Az erőforrás kihasználását nem sokkal később a Pirate Bay üzemeltetői is elismerték, ám mint írták, csak egy 24 órás tesztüzemről volt szó. A bányászó programkódot ráadásul a reklámblokkoló segítségével szintén le lehet tiltani. A hosszú távú céljuk azonban valóban az, hogy megszabaduljanak a reklámoktól, és ezen keresztül tegyenek szert a működéshez szükséges bevételre. Amire ugyanis minden oldalnak szüksége van – még a kalóztartalmakat is futtató szájtoknak is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

„Nem akartuk ezt az országot homofóbnak lefesteni” – így készült az Anyáim története

„Nem akartuk ezt az országot homofóbnak lefesteni” – így készült az Anyáim története

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk