szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tucatnyi különböző márkájú, összesen 31 pára- és szagelszívó berendezést tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A teszt során azt vizsgálták, hogy a készülékek milyen jól szívják el a párát, a szagot és a zsírt a levegőből, és mennyire hangosak. Habár az olcsóbb készülékek túlnyomó részt gyengén szerepeltek, a 120.000Ft fölöttiek között is könnyen mellényúlhatunk.

A teszt nem festett fényes képet. Mindössze egy termék, egy Miele modell, ért el 75%-nál jobb eredményt az összes szempont alapján, vagyis a zsír-, szag- és a páraelszívásra is közepesnél jobb pontot kapott. Hátránya, hogy nagyon a zsebünkbe kell nyúlnunk ezért a készülékért, mert az ára majdnem félmillió forint. További 5 termék kapott 60 és 70% közötti összesítést.

A legolcsóbb, vagyis a 20-50 ezer forint körüli termékek rendre a lista végére kerültek, mivel 50% alatt teljesítettek az összes szempont alapján. De nem árt az elővigyázatosság a drágább modellekkel sem, a szakértők ugyanis a közel 300 ezer forintos kategóriába is találtak olyat, amelyik csak 50% körüli eredményt ért el. Viszont jó hír, hogy az első 7 helyezett között is van 120-130 ezer forint körüli áron mozgó páraelszívó is – tehát nem feltétlen kell horribilis összeget kiadni egy jobb modellért.

Szagelszívás

Habár pont azért veszünk ilyen konyhai berendezést, hogy elszívja a szagot, sajnos ezen a téren nem teljesítettek túl jól a tesztelt gépek. A teszt során egy serpenyőt 170°C-ra hevítettek, majd ebbe desztillált víz és aromás metil-etil-keton keverékét csöpögtették 30 percig. A teszt során az aroma koncentrációt percenként mérték.

A 0-tól 5-ig terjedő skálán 4-es vagy 5-ös pontot egyik készülék sem kapott, és mindössze 2 termék ért el közepesnél jobb teljesítményt, ráadásul ezek a legdrágábbak közé tartoznak, áruk 350 ezer forintnál kezdődik.

©

Páraelszívás

Azt is vizsgálták, hogy a készülékek milyen hatékonyan szívják el a főzés során keletkező gőzt. A teszt során a főzőlap mind a négy főzési zónáján vizet forraltak, amíg a páratartalom elérte a teszthelyiségben a 90%-ot. Ezután megnézték, hogy a páraelszívó mennyi idő alatt csökkenti le 30%-ra a páratartalmat.

Az eredmények alapján a páraelszívásnál is csak egy kicsit jobb a helyzet a szagelszíváshoz képest, itt 7 készülék kapott 3-as vagy 4-es pontot, a többi még közepest sem ért el.

Zsírelnyelés

A tesztben azt is vizsgálták, hogy a főzés közben levegőbe kerülő zsírt milyen hatékonyan nyelik el a készülékek. A teszt során egy serpenyőt hevítettek 250°C-ra, amelybe 30 percen keresztül kukorica olajat és vizet csöpögtettek, a páraelszívót a csöpögtetés után még további 10 percig üzemeltették. A szakértők a zsírszűrők súlyából számolták ki az elnyelt zsír mennyiségét.

A tesztelt termékek a zsírelnyelésben tűntek a leghatékonyabbnak. Négy készülék kapott 4 vagy ennél több pontot erre a szempontra, és még további 5 készülék ért el legalább közepes értéket.

A teljes tesztet, konkrét modellekkel a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán tudja elolvasni, előfizetéssel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!