szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szó szerint pokollá válhat a Föld Stephen Hawking szerint a globális felmelegedés és a globalizáció nem kívánt hatásai miatt – habár mi ezt már aligha fogjuk megélni.

Az elmúlt időszakban a világ (egyik) legokosabb emberének tartott asztrofizikus, Stephen Hawking több, az emberiség jövőjére vonatkozó igen sötét jóslatot tett közzé. Szűk egy évvel ezelőtt a mesterséges intelligenciával kapcsolatban emlegetett világvégét, idén májusban pedig azt mondta, az emberiségnek 100 éve van hátra (a Földön). Most egy újabb sötét jóslattal állt elő, ami ugyan hosszabb távú probléma, eddig azonban a legsúlyosabb.

Hawking egy pekingi előadáson jelentkezett be, és arról beszélt a közönségnek, hogy a túlfogyasztásnak, a túlnépesedésnek, valamint a túlzott energiafogyasztásnak köszönhetően a Föld egy "tűzgolyóvá" fog válni úgy 600 év múlva – számolt be róla az IFLScience. A "tűzgolyó" szót természetesen nem szó szerint kell érteni, ám a globális felmelegedés előbb-utóbb lakhatatlanná teszi majd a bolygót.

Ebben látszólag nincs minket személyesen érintő rossz hír, hiszen 600 év még odébb van, de nem árt figyelembe venni, hogy a dolog nem 600 év múlva következhet be, egyik pillanatról a másikra, hanem addig fokozatosan romolhat a helyzet, így például már 50 év múlva sem lesz túl jó.

Hawking szerint a túlélést az olyan projektek jelentik, mint a 100 millió dollárból fejlesztett Starshot nevű űrszonda, ami a hozzánk legközelebb eső naprendszer, az alfa Centauri felderítésére szolgál. A projektet Stephen Hawking, valamint Jurij Milner orosz milliárdos közösen jegyzik, az eszköz pedig 20 év alatt érné el a célját. Erről korábban itt írtunk bővebben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglepő új kutatás jött a magyar facebookozókról

Meglepő új kutatás jött a magyar facebookozókról

Szól a YouTube a kommentelőnek, aki épp beszólna

Szól a YouTube a kommentelőnek, aki épp beszólna

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?