szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A GE olyan 3D-nyomtatóval rukkolt elő, amellyel közveltenül számítógépről lehet "kinyomtatni" az akár 1 méteres átmérőjű alkatrészeket a repülőgépekhez.

Az utóbbi időben mintha a 3D-nyomtatás egy kissé háttérbe szorult volna: sem a meglévő eszközökről, sem a technológiáról nem lehetett túl sokat hallani. Úgy tűnik azonban, hogy a 3D-nyomtatás köszöni szépen, jól van, és bőven van még benne potenciál. A korábban már beharangozott gépnek neve ugyan még mindig nincs, de most már hivatalosan is bemutatták. Az eszköz különlegessége, hogy a repülőgépekhez szánt fém alkatrészeket lehet vele nyomtatni.

©

A gép egy 1 kilowattos lézer segítségével vékony rétegekben olvasztja össze a rendszer által adagolt fémport, így hozva létre az akár 1 méter átmérőjű alkatrészeket. Sőt, a készítők szerint ennél nagyobb alkatrészeket is lehet vele gyártani, ehhez csak további lézerekkel lehet ellátni a rendszert. A gép képes közvetlenül egy számítógépes fájlból "nyomtatni", ami nagy mértékben könnyíti meg a mérnökök munkáját.

©

A szakemberek szerint a technológiát nemcsak a repülőgépekhez, de az autógyártásban vagy épp az űriparban is hasznosítani lehet. Bár az eszköz még mindig béta állapotban van, a GE-nél már tesztelik a munkabírását. A készülék segítségével nyomtatják ki például az Advanced Turboprop hajtóműhöz szükséges alkatrészeket.

A 3D-nyomtató nagy előnye, hogy az egyébként 855 részes motort a nyomtatásnak köszönhetően 12 részből kell majd összeszerelni. Éppen ezért alkalmaznának a Boeingnél is hasonló megoldást: a vállalatnál rájöttek arra, hogyan lehet 880 millió forinttal olcsóbban legyártani repülőgépeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!