szerző:
hvg.hu

Nem hangzik túl jól, hogy egy kiberbiztonsági szakembernek sikerült betörnie egy Boeing repülőgép vezérlőrendszerébe. Ráadásul úgy, hogy a pilóták mindebből semmit nem vettek észre. Az érintett típusból 738 darab repked világszerte.

Az amerikai kormány közlése szerint a Belbiztonsági Minisztérium egyik specialistája még tavaly vette át a hatalmat egy, az Atlantic City repülőtér futópályáján tartózkodó Boeing 757-es utasszállító fölött. Robert Hickey az idei CyberSat Summit konferencián hozta nyilvánosságra az esetet.

A kormányzati kiberbiztonsági szakember természetesen nem hozta nyilvánosságra a módszer minden részletét, de annyit elárult, hogy ő és az általa irányított csapat rádiófrekvenciás kommunikációs eszközökkel dolgozott. A Daily Mail azt írja, Hickey az akcióhoz kizárólag olyan eszközöket használt, amelyekkel minden gyanú felkeltése nélkül át tudott sétálni a repülőtér biztonsági ellenőrzésén.

A repülőtéren állva aztán elindított a kibertámadást, végül be is jutott a gép fedélzeti irányítórendszerébe. Olyannyira sikerült átvennie a gép fölött a hatalmat, hogy távvezérléssel tudta kapcsolgatni a gép fedélzeti rendszereit – miközben a pilóták semmit nem vettek észre a támadásból.

©

A hackelés alatt jelen volt a Boeing egyik képviselője is, aki a CBS-nek azt mondta: megerősíti a teszt eredményét, ezzel együtt ő "nem fél a repüléstől", szerinte nem valószínű, hogy valaki ilyen jellegű támadást kövessen el egy repülőgép ellen.

A legfrissebb, nyári adatok szerint 738 ilyen, Boeing 757-es repülőgép van forgalomban. Az érintett rendszerek átkötését nagyjából egy év alatt lehetne véghezvinni, közel 350 millió forintos költséggel.

Érdekesség, hogy Boeing 757-es magángépe van Donald Trumpnak is, de azt alaposan átalakították: még az ülések biztonsági övének csatját is 24 karátos aranyborítás fedi. Itt megnézheti kívülről-belülről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Balogh Csaba Tech

Hova üljünk, hogy túléljük, ha lezuhan a repülő?

A legtöbb légi baleset után megszaporodnak a vacsoraasztal mellett az “Ígérd meg, hogy nem repülsz többet” mondatok, pedig a jövő heti gép útja semmivel sem lesz veszélyesebb attól, mert a múlt heti lezuhant. Sőt. A repüléstechnikai megoldásoknak köszönhetően pedig, ha meg is történne a repülőbaleset, kivételesen nagy esélyünk van arra, hogy semmi bajunk nem lesz.

Leöntötték a Kossuth-szobrot

Leöntötték a Kossuth-szobrot

Bagi Iván: Fejüket vesztett képviselők fetrengenek az MTVA épületében

Bagi Iván: Fejüket vesztett képviselők fetrengenek az MTVA épületében

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

A Ripost a hétfői tüntetésről: Sátán, Hillary Clinton, anarchizmus

A Ripost a hétfői tüntetésről: Sátán, Hillary Clinton, anarchizmus

Jót vitázott Raskó György a fideszes aktivistával a magyar gazdaság eredményeiről

Jót vitázott Raskó György a fideszes aktivistával a magyar gazdaság eredményeiről

Balesete volt Gulyás Gergelynek az éjszaka

Balesete volt Gulyás Gergelynek az éjszaka