szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, a spórolásnak komoly ára van – így foglalható össze a LED-izzókkal kapcsolatos új tudományos kutatás eredménye, amely figyelmeztet: minden élőlény megérzi a fényszennyezés egyre növekvő mértékét.

Nem csoda, hogy elterjedtek a LED-es fényforrások, hiszen 80 százalékkal csökkenthető velük a világítás költsége, de hátrányai is vannak a jelenségnek. Az már korábban kiderült, hogy a LED-izzós közvilágítás az alvásunkat is zavarhatja, a Science Advences tudományos folyóiratban pedig most újabb rossz hatásról számoltak be: sok olyan dolgot kivilágítunk, amit korábban nem, ezzel pedig növeljük a fényszennyezettséget.

Egész pontos számok is igazolják ezt: 2012 és 2016 között globálisan minden évben 2,2 százalékkal nőtt a megvilágított felületek területe, leginkább Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában. A szakértők egy VIIRS (Visible/Infrared Imager Radiometer Suite) nevű radiométert használtak, amely a látható és az infravörös tartományban lévő fényt észleli. 2011 októbere óta kering a Suomi-NPP nevű műholdon a Föld körül, segítségével nagyon pontos térképeket sikerült készíteni. A kamera szenzora azonban az 500 nanométer alatti hullámhosszú fényt nem képes észlelni, így néhány, egyre elterjedtebbé váló LED-es fényt nem érzékel. Összehasonlítva a projekt elején készített felvételekkel így néhány város sötétebbnek is tűnik, holott a valóságban éppen olyan fényesek vagy épp fényesebbek. A fényszennyezettség így a VIIRS-nél mutatottnál jóval erőteljesebb lehet.

Nyilván Európában is, de ott már arányaiban nehéz komoly növekedést produkálni, az öreg kontinensről ugyanis már korábban kiderült, hogy igen rosszul áll e téren: az európai és észak-amerikai emberek 99 százaléka marad le a csillagos égbolt gyönyörű látványáról bizonyos fokú fényszennyezettség miatt. Egy korábbi cikkünkben meg is nézheti, hogy milyen élményről maradunk le emiatt.

Ez már túlzás?
©

Felesleges dolgokkal növeljük a légszennyezettséget, Chris Kyba, a kutatás vezetője azt a példát hozta elő, hogy miért világítunk ki bicikliutakat olyan parkokban, amelyek eleve ki vannak világítva. Lehetne még rengeteg értelmetlen példát sorolni a LED-izzókkal történt spórolás következményeként.

A szakértők szerint a fényhasználat fenntarthatóbb formáiról kellene gondolkodni, arról, hogy hol, mennyi, milyen intenzitású fény alkalmazható. Kiemelik azt is, hogy a mesterséges fény környezetszennyező – például növeli a szén-dioxid-kibocsátást –, és a LED-izzók elterjedésével a Föld még kevesebb területén lehet megtapasztani a természetes fényciklusokat. Az emberek egészsége mellett az állatokra is veszélyes, egyes mikroorganizmusok és növények fennmaradását is nehezítik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban

Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban

A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek

A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek

Először mondta meg a kormány, hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon

Először mondta meg a kormány, hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon