szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, a spórolásnak komoly ára van – így foglalható össze a LED-izzókkal kapcsolatos új tudományos kutatás eredménye, amely figyelmeztet: minden élőlény megérzi a fényszennyezés egyre növekvő mértékét.

Nem csoda, hogy elterjedtek a LED-es fényforrások, hiszen 80 százalékkal csökkenthető velük a világítás költsége, de hátrányai is vannak a jelenségnek. Az már korábban kiderült, hogy a LED-izzós közvilágítás az alvásunkat is zavarhatja, a Science Advences tudományos folyóiratban pedig most újabb rossz hatásról számoltak be: sok olyan dolgot kivilágítunk, amit korábban nem, ezzel pedig növeljük a fényszennyezettséget.

Egész pontos számok is igazolják ezt: 2012 és 2016 között globálisan minden évben 2,2 százalékkal nőtt a megvilágított felületek területe, leginkább Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában. A szakértők egy VIIRS (Visible/Infrared Imager Radiometer Suite) nevű radiométert használtak, amely a látható és az infravörös tartományban lévő fényt észleli. 2011 októbere óta kering a Suomi-NPP nevű műholdon a Föld körül, segítségével nagyon pontos térképeket sikerült készíteni. A kamera szenzora azonban az 500 nanométer alatti hullámhosszú fényt nem képes észlelni, így néhány, egyre elterjedtebbé váló LED-es fényt nem érzékel. Összehasonlítva a projekt elején készített felvételekkel így néhány város sötétebbnek is tűnik, holott a valóságban éppen olyan fényesek vagy épp fényesebbek. A fényszennyezettség így a VIIRS-nél mutatottnál jóval erőteljesebb lehet.

Nyilván Európában is, de ott már arányaiban nehéz komoly növekedést produkálni, az öreg kontinensről ugyanis már korábban kiderült, hogy igen rosszul áll e téren: az európai és észak-amerikai emberek 99 százaléka marad le a csillagos égbolt gyönyörű látványáról bizonyos fokú fényszennyezettség miatt. Egy korábbi cikkünkben meg is nézheti, hogy milyen élményről maradunk le emiatt.

Ez már túlzás?
©

Felesleges dolgokkal növeljük a légszennyezettséget, Chris Kyba, a kutatás vezetője azt a példát hozta elő, hogy miért világítunk ki bicikliutakat olyan parkokban, amelyek eleve ki vannak világítva. Lehetne még rengeteg értelmetlen példát sorolni a LED-izzókkal történt spórolás következményeként.

A szakértők szerint a fényhasználat fenntarthatóbb formáiról kellene gondolkodni, arról, hogy hol, mennyi, milyen intenzitású fény alkalmazható. Kiemelik azt is, hogy a mesterséges fény környezetszennyező – például növeli a szén-dioxid-kibocsátást –, és a LED-izzók elterjedésével a Föld még kevesebb területén lehet megtapasztani a természetes fényciklusokat. Az emberek egészsége mellett az állatokra is veszélyes, egyes mikroorganizmusok és növények fennmaradását is nehezítik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Posztpunk-legenda érkezik ma este a Dürer Kertbe

Posztpunk-legenda érkezik ma este a Dürer Kertbe

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat

Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek

Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek